Samfund

100 ton gammelt slik beslaglagt - en stor del var på vej til Danmark

Det er svært at stoppe salget af det ulovlige slik, mener Fødevarestyrelsen.

På to år har fødevaremyndighederne i Sverige beslaglagt omkring 100 ton slik, der var flere år for gammelt eller havde falske etiketter.

Meget af det var tiltænkt det danske marked. Det skriver det svenske medie SVT.

- Vi mistænker, at det er gammelt slik, som man har pakket om for at sælge det fortrinsvis til det danske marked, siger Arvid Nordland, der er enhedschef i miljøforvaltningen i Malmø.

Moms og sukkerskat hæver priserne

Slikket er blevet beslaglagt hos forskellige grossister i Malmø, og det har ført til flere politianmeldelser.

De danske og svenske myndigheder samarbejder ifølge Fødevarewatch om at finde frem til de personer, der står bag den omfattende svindel.

Det kan være en god forretning for personerne bag, hvis det lykkes at få slikket i salg i Danmark. På grund af den danske moms og sukkerskat kan det nemlig sælges noget dyrere i Danmark end i Sverige.

TV 2 har været i kontakt med Fødevarestyrelsen for at få en kommentar om sagen. Michael Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens Rejsehold, skriver i en mail:

- Vi har en god dialog og et godt samarbejde med myndighederne i Malmø. Vi har fortsat fokus på området, fordi der stadig er danske virksomheder, som ikke kan dokumentere, hvor de får deres slik fra. Her samarbejder Fødevarestyrelsens Rejsehold også med Skat.

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at stille op til interview "på grund af den nuværende parlamentariske situation".

68 tons sort slik solgt i en butik

I marts måned kunne Jyllands-Posten fortælle, at ti københavnske slikbutikker, en grossist og fem engrosvirksomheder i Sverige var blevet afsløret i, at "sort slik" udgjorde 50-87 procent af deres omsætning. Virksomhederne solgte altså slik uden at betale afgifter, moms og skat.

Til det sagde chefen for Rejseholdet i Fødevarestyrelsen, Michael Rosenmark:

- Der er nogle butikker, som sælger voldsomme mængder sort slik, og vi har svært ved at stoppe dem.

Af de kontrolrapporter, som Jyllands-Posten fik aktindsigt i, fremgik det, at der i en enkelt slikbutik blev solgt 68 tons sort slik fra Sverige på otte måneder.