Samfund

Efter afsløringer af svigt - flere institutioner har nølet med tilsynsrapporter

Der er ingen undskyldning for ikke at lægge tilsynsrapporter frem, siger børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune Jesper Christensen.

Flere københavnske daginstitutioner havde på trods af instrukser fra kommunens børne- og ungdomsborgmester ikke lagt deres tilsynsrapporter frem på de respektive hjemmesider efter tre uger. Det skriver Politiken.

Da TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden’ løb over tv-skærmen sidst i maj, skabte udsendelsen stor debat om forholdene i flere københavnske børnehaver og vuggestuer.

Optagelserne viser forhold, der af eksperter kaldes "skræmmende" og "skadende".

Dokumentaren kunne med skjult kamera afsløre pædagogers og medhjælperes svigt af børn i 22 pasningstilbud i Københavns Kommune, hvor grædende børn i stedet for trøst kunne opleve at blive kaldt egoistiske og hevet i armen.

Afsløringerne kom frem, efter at TV 2 havde fået aktindsigt i en række tilsynsrapporter fra 2018.

'Daginstitutioner bag facaden'

I dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' undersøger TV 2 forholdene i københavnske daginstitutionerne, blandt andet ved hjælp af optagelser med skjult kamera.

Læs mere om, hvordan udsendelsen blev til her.

Efter udsendelsen blev alle daginstitutionerne i Københavns Kommune bedt om at lægge de enkelte tilsynsrapporter frem på deres hjemmesider eller fysisk i institutionen, så forældre og andre interesserede fremadrettet let kan få indsigt i dem.

- Vi gør nu det, at vi siger til vores institutioner, at der er brug for ekstra åbenhed, særligt i den situation, vi står i, sagde Jesper Christensen (S), der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, og uddybede:

- Forældrene har brug for at være trygge ved, at de sagtens kan aflevere deres barn i en københavnsk daginstitution. Derfor siger vi, at rapporterne skal ud på hjemmesiden, lød det fra borgmesteren.

Flere rapporter mangler stadig

Men denne praksis er altså ikke blevet overholdt af alle institutioner. Det viser en gennemgang, som Politiken har foretaget.

Resultatet viser, at 9 af de 22 institutioner, som i tilsynet fra 2018 fik røde anmærkninger i pejlemærket 'Sociale relationer', onsdag ikke havde lagt tilsynsrapporten ud på hjemmesiden.

I løbet af torsdagen har Københavns Kommune sendt TV 2 en opdateret oversigt - nu har 20 ud af de 22 institutioner lagt tilsynsrapporten på deres hjemmeside. To selvejende institutioner, der har fået en rød anmærkning, har fortsat ikke tilsynsrapporten på deres hjemmeside.

Politiken skriver desuden, at en stikprøve blandt 20 andre institutioner viser, at en fjerdedel af pasningstilbuddene heller ikke har fulgt borgmesterens instruks.

Og det får nu Københavns børne- og ungdomsborgmester til at reagere.

- Det er jo ikke godt nok. Det var meningen, at de tilsynsrapporter skulle lægges frem med det samme. 29. maj sendte vi en instruks ud om, at alle institutioner hurtigst muligt skulle lægge deres rapporter op på hjemmesiden, og derfor er det ikke i orden, hvis det ikke er sket alle steder, siger Jesper Christensen til Politiken.

Gennemsigtighed skal forbedres

Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune gennemfører hvert år et pædagogisk tilsyn i kommunens børnehaver og vuggestuer.

Forældre til børn i hovedstadens pasningstilbud har tidligere haft mulighed for at læse de enkelte tilsynsrapporter, men kun hvis de henvendte sig til institutionens leder.

Denne gennemsigtighed er nu i gang med at blive forbedret, og Jesper Christensen regner med, at alle tilsynsrapporter inden længe er tilgængelige.

- Så snart som muligt, for der er ingen undskyldning for ikke at få dem (tilsynsrapporterne, red.) lagt op, siger børne- og ungdomsborgmesteren i Københavns Kommune til Politiken.

Intet lovmæssigt krav om tilsyn

Som loven om dagtilbud i dag er udformet, er der ingen krav til det pædagogiske tilsyn.

Men flere partier på Christiansborg ønsker et styrket og mere ensartet tilsyn med daginstitutionerne landet over.

I 2017 gennemførte Kommunernes Landsforening en undersøgelse på dagtilbudsområdet, hvor det fremgik, at 47 ud af 98 kommunalbestyrelser får systematiske tilbagemeldinger fra det pædagogiske tilsyn.

Kommunernes Landsforening lagde dengang op til, at kommunerne skal gennemse deres tilsynspraksis.