Samfund

Tivoli vil lave bypark på stærkt trafikeret vej

Forlystelsesparken løfter i dag sløret for to nye projekter, som vil få stor indflydelse på byrummet i hovedstaden.

Vesterbrogade ved Tivolis hovedindgang skal forvandles til en bypark.

Det afslører Tivoli mandag på et pressemøde i forlystelsesparken.

Københavnske borgmestre og Tivoli ønsker, at den flersporede vej mellem Axelborg og Vesterbrogade skal omdannes til en bilfri bypark, hvor "natur flettes ind i byrummet", som Tivoli skriver i en pressemeddelelse.

Tivolis grønne visioner for Vesterbrogade i København.

Der er tale om et område på 10.400 m2, hvor asfalten skal fjernes og erstattes af træer, græs og planter. I byparken skal der desuden være spisesteder, borde og bænke. Samtidig skal der være plads til meterbrede fortove med plads til fodgængere og cykler.

- Før vi går videre med planerne, skal der selvfølgelig være en god dialog med lokaludvalget og københavnerne, ligesom vi skal have set på, hvordan vi udvikler trafikken fremover, siger stedfortrædende teknik- og miljøborgester Karina Vestergård Madsen (EL).

Overborgmester: Vi må se, om vi kan finde hinanden

Også overborgmester Frank Jensen har udtrykt sin begejstring for projektet.

- Jeg siger aldrig nej til nye træer i København. Slet ikke sådan en park. Det kan jo give en helt ny spændende måde at forbinde Rådhuspladsen og Tivoli på, siger han til TV 2.

Samtidig understreger han, at kommunen har ansvar for, at trafikken fortsat kan afvikles i området, og den del skal nu undersøges nærmere.

I forhold til finanseringen, så skal Tivoli nu ud og tale med fonde i håb om at få penge til projektet.

- Og så skal vi se, om vi kan finde hinanden. Tivoli, fondene og kommunen, så vi kan komme i gang med at realisere det her. Men det vil tage noget tid, siger overborgmesteren.

Københavns overborgmester støtter Tivoli-projekt med bypark i København. Video: Jesper Lynghøj

Mens finansieringen kommer til at ligge ved fondene, så kan kommunen fremover komme til at stå for driftomkostningerne ved parken.

- Men vi synes, det er spændende. Det er vi klar til - sammen med Tivoli - at gå videre med, siger Frank Jensen.

Idéen skal nu videreudvikles med input fra borgere og myndigheder, oplyser Tivoli, som har en ambition om at realisere ideen "så snart som muligt."

Modellen af det nye Tivoli H.C. Andersen Hotel, som bliver 70 meter høj med 18 etager.

Stjernearkitekt har tegnet ny bygning

Under pressemødet oplyser Tivoli desuden om et nyt stort byggeprojekt i forlystelsesparken, som stjernearkitekten Bjarke Ingels skal stå i spidsen for.

Bjarke Ingels og hans partnere fra BIG har tegnet en bygning til Tivoli-haven, som bygges sammen med det eksisterende H.C. Andersen-slot.

Tivoli H.C. Andersen Hotel bliver 70 meter højt med 18 etager, der blandt andet skal huse hotel, restaurant, konferencefaciliteter og lejligheder.

De endelige tegninger for hotellet ligger endnu ikke klar. Men finansieringen og den overordnede arkitektur er på plads. Næste skridt er at få den endelige godkendelse, førend der sættes dato på projektet.

Den danske stjernearkitekt beskriver det som "en stabel af pavilloner". Video: Marie Jensen

En stabel af pavilloner

- Det er en form for stabel af pavilloner. Som, hvis du tog Tivoli-haven og lagde et lille stykke af den ovenpå sig selv, indtil du har et lodret landskab med den samme mangfoldighed af planer, liv og aktiviteter, som du kender i resten af haven, siger han til TV 2 om tanken bag bygningens design.

Tivoli vil lave bypark på stærkt trafikeret vej

Han erkender, at 70 meter er et højhus under danske standarder, hvor mange bygninger ikke er højere end fem-seks etager. Alligevel mener han, at det nye hotel er berettiget.

- Tårnene og spirerne er undtagelserne, som gør, at man lægger mærke til de arkitektoniske finurligheder. Vores hotel er inde i haven, og den er placeret, så den ikke kaster skygger på haven eller omgivelserne, forklarer Bjarke Ingels.

På spørgsmålet om hvorvidt hotellet og det eksklusive lejligheder er for alle og enhver, svarer arkitekten, at der kun vil være boliger allerøverst i bygningen, hvorimod den nedre del af bygningen vil have offentlig adgang med blandt andet restauranter.

Bjarke Ingels fra BIG (th.) præsenterede i dag hotellets design i Tivoli.

Begge projekter vil ifølge Tivoli få "spektakulær indflydelse på byrummet i København."

Direktør i Tivoli Lars Liebst erkender, at de to projekter vil blive dyre, men indtil noget er endeligt, er vil han ikke løfte sløret for konkrete tal.

- Der er mange nuller på min regnemaskine, men lad os komme tilbage til det, når vi ved noget mere, siger han.

Model af Tivoli, hvor det kommende Tivoli H.C. Andersen Hotel lyser op.