Samfund

Snublesten skal minde om dem, der mistede livet til nazismen

12 mindesmærker skal minde om dem, der mistede livet til nazismen.

Den tyske kunstner Gunter Demnig lægger mandag 12 såkaldte Snublesten i jorden i København og på Frederiksberg.

Stenene, som har en overflade af messing, er en del af et stort projekt, hvor mindesten lægges ned i fortovet ud for huse, hvor ofre for nazismen boede eller befandt sig i Danmark.

De første tre sten blev mandag formiddag klokken 9 lagt i jorden ved synagogen i Krystalgade, hvor det jødiske alderdomshjem tidligere var placeret.

Stenene markerer ifølge Jødisk Informationscenter både danske og statsløse jøder, som blev deporteret og endte med at blive slået ihjel i blandt andet koncentrationslejre.

Pårørende var tilstede

Hver sten bærer et offers navn, fødsels- og dødsdag samt dødssted. De første sten markerer ofrer, som blev sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i Tjekkiet. Stenene bliver placeret ud for ofrets sidst kendte adresse.

Stenene skal synliggøre historien om en mørk tid og formidle den til fremtidige generationer, så det ikke gentager sig.

- Mange er mødt op, blandt andet også efterladte og pårørende til de omkomne jøder, fortæller TV 2s journalist Jens Nymark, som var tilstede ved ceremonien ved synagogen, og som læste op af teksten på én af de tre sten.

- Beile Malka Zipikoff blev arresteret 1. oktober 1943. Kort efter, 21. oktober, er hun omkommet i Theresienstadt.

Artiklen fortsætter under billederne.

Undskyldning

I 1940 udviste danske myndigheder statsløse jøder, der var ankommet til Danmark som flygtninge. De døde i nazisternes tilintetgørelseslejre.

De danske jøder blev deporteret, efter den tyske besættelsesmagt i 1943 beordrede dem til koncentrationslejre.

Cirka 50 jøder fra Danmark døde i Theresienstadt, mens 20 tyske og statsløse jøder blev myrdet i koncentrationslejre ifølge Berlingske. 25-30 jøder begik selvmord eller druknede under flugten til Sverige i 1943.

Undskyldning fra Fogh

I 2005 gav den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) en officiel undskyldning - ikke kun til det jødiske folk, men til alle uskyldige, der med de danske myndigheders aktive mellemkomst blev udleveret til uvis skæbne i Hitlers Tyskland.

Snublestenene er placeret flere steder i Europa - blandt andet i Tysklands hovedstad, Berlin, og Ungarn og Holland. Danmark er land nummer 26, der får stenene, ifølge Berlingske.