Samfund

Far må ikke se sin datter svømme: - Der er ikke tale om integration på denne her måde

Ifølge formand for Hovedstadens Svømmeklub skyldes reglerne ikke religiøse hensyn. Det er et forsøg på at åbne døren til foreningslivet for flere.

Mikkel Elsingers seks-årige datter går til svømning på et kønsopdelt svømmehold i bydelen Tingbjerg i København.

Om datteren gør fremskridt i det klorfyldte bassin, har faren dog ingen mulighed for at se. Det er nemlig kun kvindelige forældre, der må sidde med på tilskuerrækkerne de seks gange om året, hvor de voksne bliver inviteret indenfor. Det skriver avisen Berlingske søndag.

- Det virker besynderligt. I andre klubber hiver og flår de i forældrene for at få dem til at blive en del af foreningslivet, siger den 40-årige far til TV 2.

Det er for at åbne døren for, at personer, der ikke har været en del af foreningslivet før, kan blive det

Allan Nymand, formand for Hovedstadens Svømmeklub

Ikke religiøse årsager

Reglerne skabte en undren hos Mikkel Elsinger, der kontaktede Hovedstadens Svømmeklub, som står for holdet i Tingbjerg.

Her var meldingen, at beslutningen skal fungere som et hensyn til familierne i Tingbjerg. Og det er samme begrundelse, der går igen, da TV 2 søndag taler med formand for Hovedstadens Svømmeklub, Allan Nymand.

Han fortæller, at reglerne ikke bunder i et religiøst hensyn, men at foreningen gennem erfaringer fra et projekt i svømmehallen ved, at flere piger kommer på svømmeholdet, hvis det er kønsopdelt.

- Det er for at åbne døren for, at personer, der ikke har været en del af foreningslivet før, kan blive det, siger han.

Hensynet til Tingbjergs beboere kan Mikkel Elsinger godt forstå. Han mener dog, at det foregår på forkerte præmisser.

- Det er problematisk, hvis man tager så meget hensyn til en gruppe, at man går på kompromis med rettighederne mellem kønnene, siger han.

Foreningens bud på en løsning var, at datteren kunne blive flyttet til et andet hold.

Kulturborgmester: - Væsentligt at tilbyde

Det fik i maj Mikkel Elsinger til at kontakte Københavns kulturborgmester, Franciska Rosenkilde fra Alternativet, for at sætte spørgsmålstegn ved nødvendigheden af svømmehallens tiltag.

I et skriftligt svar forklarer hun, at Borgerrepræsentationen tilslutter sig foreningens måde at udføre svømmetræningen, og at hun ser positivt på tilbuddet i Tingbjerg.

- For mange piger og kvinder er den kønsopdelte svømmeundervisning en god indgang til sund motion og godt samvær. Jeg synes derfor, at det er væsentligt at tilbyde forskellige fritidsaktiviteter, som kan motivere så mange som muligt, skriver hun.

Vil ikke flytte datteren

Kulturborgmesteren tilføjer i sit svar, at hun har været i kontakt med Hovedstadens Svømmeklub, som står klar til at hjælpe, hvis datteren vil flytte til et andet svømmehold.

Men det er ikke den rigtige løsning, mener Mikkel Elsinger.

Han fortæller, at datteren og hendes veninde er de eneste etniske danskere på det opdelte svømmehold. Han frygter, at reglerne om at udelukke fædrene fra holdet netop vil få etniske danskere til at finde andre hold til deres børn. Og at det vil skabe parallelle forhold.

- Det er vigtigt, at vi gør meget for integration, men der er ikke tale om integration, når det foregår på denne her måde. Det må være begge kulturer, der bøjer sig lidt, siger han.

Som svar på kritikken siger Franciska Rosenkilde til avisen Berlingske, at målet i en periode kan hellige midlet.

- Jeg er optaget af, at vores rum er så demokratisk, mangfoldigt og åbent som muligt. For at nå derhen kan vi være nødt til at bruge værktøjer, som måske ikke rummer alt på én gang – det må man tage med. Ellers er der grupper, vi aldrig vil nå.

Ikke en ny debat

Debatten om kønsopdelt svømning har tidligere fyldt meget i medierne.

I kølvandet på dokumentaren "Moskeerne bag sløret" stillede Venstre i Aarhus i foråret 2016 et forslag om at forbyde kønsopdelt svømning i kommunen.

Og det blev enden på muligheden for at deltage i den opdelte svømning i den jyske storby. I februar 2017 vedtog byrådet i Aarhus nemlig at forbyde svømmeundervisning, der var opdelt på baggrund af deltagernes køn.

Københavns kommune valgte dog fortsat at støtte tilbuddet, der udbydes i bydelen Tingbjerg.