Samfund

Skypumpe vælter biler i Aabenraa: - Det er højst usædvanligt i Danmark

Det er sjældent, at vi ser så voldsomme skypumper i Danmark, fortæller TV 2s vejrvært Peter Tanev.

En skypumpe har fredag væltet flere biler ved sygehuset i Aabenraa. Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi.

- To biler er tippet over ved sygehuset, og flere biler er blevet skubbet ind i hinanden, siger vagtchef Bjørn Pedersen.

Han oplyser, at der ikke er nogen tilskadekomne.

- Men jeg har aldrig hørt om noget lignende, siger Bjørn Pedersen.

To biler endte på taget på parkeringspladsen ved sygehus i Aabenraa.

Danmarks svar på tornadoen

Normalt opstår skypumper i slutningen af sommeren og om efteråret. TV 2s vejrvært Peter Tanev kalder fænomenet for "Danmarks svar på tornadoer".

- Tornadoer, som vi for eksempel ser dem i USA, opstår når store mængder varme og kulde mødes i luften ved tordenbyger. I Danmark er det lidt anderledes. Her får vi i stedet skypumper, som er en langt mindre form for tornado, der opstår ved bygeskyer, siger Peter Tanev, der understreger, at kraftige skypumper, som dem i Aabenraa, er meget sjældne.

- Derfor er det også højst usædvanligt, at vi ser væltede biler, siger han og husker tilbage på en lignende episode i 1999.

Her fik en kraftig skypumpe næsten Skomagerkroen ved Kr. Sonnerup til at løfte sig fra jorden. Kroens tag blev ødelagt, mens adskillige træer blev rykket op med rode.

- Jeg har aldrig set noget lignende

Lene Lærke Felber, der arbejder på psykiatrisk afdeling på Aabenraa Sygehus, overværede fredagens episode.

- Klokken var vel 16-16.30, da jeg pludselig så de her to biler nærmest komme flyvende. De faldt hurtigt ned igen. Jeg blev ret chokeret, jeg har aldrig set noget lignende, siger Lene Lærke Felber.

Hun fortæller, at skypumpen ramte biler, der holdt på en parkeringsplads, der er forbeholdt gæster til sygehuset - altså patienter og deres pårørende.

Bilerne endte på taget på parkeringspladsen.

Pensionist Jørgen Egertsen fra Sønderborg, der skulle hente sin bil, så de to biler, efter de var blevet løftet op af skypumpen og smidt ned igen.

- De bliver aldrig til biler mere. Og min egen bil var blevet flyttet. Det er meget usædvanligt, siger Jørgen Egertsen.