Samfund

Omstridt bog om at putte børn bliver ikke trukket tilbage

Protestgruppe kalder forlagets undersøgelse af bogen 'Godnat og sov godt' for "suspekt" og har ikke tænkt sig at opgive kampen.

I efteråret dannede en gruppe kvinder en protestgruppe på Facebook mod den omdiskuterede bog 'Godnat og sov godt'. Deres mål var at få den fjernet fra hylderne med den begrundelse, at bogen er både forældet og skadelig.

Derfor rettede gruppens medlemmer henvendelse til forlaget Gyldendal, der har udgivet bogen siden 2013, for at gøre opmærksom på bogens ifølge dem skadelige effekt - blandt andet som følge af puttemetoden cry-it-out, der skal lære barnet at falde i søvn alene trods gråd.

Det fik i november forlaget til at tage bogen op til revurdering. Og torsdag kom konklusionen:

Om bogen

'Godnat og sov godt' er skrevet af den spanske læge Eduard Estivil, som tager udgangspunkt i "cry it out"-metoden. Metoden er opfundet i 80'erne af den amerikanske læge Richard Ferber, der leder søvncenteret på Children's Hospital i Boston. Bogen er udgivet på 23 forskellige sprog.

- På baggrund af kritikken besluttede Gyldendal sig for at undersøge, om der var forskningsmæssig evidens for, at cry-it-out-metoden er skadelig. Responsen fra forskere i ind- og udland har ikke betydet en ændring i forlagets holdning til fortsat at have bogen på hylden, skriver forlaget i en pressemeddelelse.

En "suspekt" undersøgelse

Det er en beslutning, som protestgruppen, der går under navnet 'Farvel til 'Godnat og sov godt'-bogen', stiller sig meget uforstående overfor, lyder det fra administrator Luna Munk.

Hun mener, at Gyldendals undersøgelse af bogen er "suspekt" og efterlyser mere information om, hvilken eksperter der har været med til at godkende den.

- Jeg tror, de havde håbet, at opmærksomheden fra medierne ville forsvinde, og vi derfor ville glemme det, siger hun.

Men står det til Luna Munk, er sagen om 'Godnat og sov godt' langtfra slut.

Hende og gruppens andre medlemmer vil forsøge at få forlaget til at uddybe deres svar og sideløbende fortsætte med at informere om bogens metoder.

- Jeg fortsætter kampen. Vi skal behandle børn ordentligt, og 'Godnat og sov godt' bunder i et gammelt børnesyn, hvor børns tårer ikke er lige så meget værd som voksnes, siger hun og understreger, at formålet med protestgruppen ikke er at kritisere andre forældre, men oplyse dem.

Protestgruppe: Bogens metoder er omsorgssvigt

’Godnat og sov godt’ blev første gang udgivet på dansk i 2000 og rådgiver forældre om en metode, der bygger på, at man som mor eller far skal følge et nøje tilrettelagt skema for, hvornår man må gå ind til sit puttede barn - uanset om det græder eller ej.

Formålet er at lære småbørnene at falde i søvn uden at blive vugget, aet på ryggen, ammet eller på anden måde hjulpet til det af sine forældre.

Vi har ikke taget forskerne i ed på, at de efterfølgende har skullet stille op i medierne

Mette Korsgaard, redaktionschef på forlaget Gyldendal

De over 2000 mænd og kvinder, der i skrivende stund er medlem af protestgruppen på Facebook, anser metoden som omsorgssvigt.

Har ikke taget forskerne i ed

Flere internationale studier har berørt 'Godnat og sov godt', og resultaterne har bevist både positive og negative effekter ved metoden.

På den ene side har undersøgelser vist, at metoden er uskadelig og skulle hjælpe barnet til bedre søvnvaner. Men forskning har også peget på, at børn af fraværende forældre kan få sværere ved at håndtere stressende situationer.

I forbindelse med forlagets undersøgelse har det været i kontakt med læger, psykologer og søvneksperter, lyder det. Gyldendal har ikke ønsket at uddybe hvem, som protestgruppen ellers efterspørger.

- Vi har ikke taget forskerne i ed på, at de efterfølgende har skullet stille op i medierne i forbindelse med sagen, siger redaktionschef Mette Korsgaard i et skriftligt svar.

Hun understreger, at Gyldendal er publicister, og at bogen ikke er et udtryk for forlagets holdning.

- Hvis man ønsker at skabe en debat mellem fortalere og modstandere, kunne man foreslå at tage fat i bogens forfatter, skriver redaktionschefen.

Flere hundrede eksemplarer opkøbt

Appellen til forlaget har heller ikke været protestgruppens eneste vej mod at komme bogen og metoden til livs. Medlemmerne har også stået for at opstøve og opkøbe brugte bøger og skille sig af med dem.

Luna Munk anslår, at der indtil videre er blevet indsamlet omkring 200-300 brugte eksemplarer af 'Godnat og sov godt'.

- Jeg synes, vi skal forebygge enhver form for omsorgssvigt. Derfor skal den bog ikke være der, siger hun.