Samfund

Kommuner vil spare på børneområdet: - Det er beskæmmende, siger BUPL

SF har gjort det til et ultimativt krav at få indført minimumsnormeringer.

Minimumsnormeringer var et af de helt store emner i den netop overståede valgkamp.

Mens småbørnsforældre demonstrerede i adskillige byer under sloganet "Hvor er der en voksen?" gik partierne, der taler om en mulig regeringsdannelse, Socialdemokratiet (S), SF og Radikale Venstre (R) og Enhedslisten, til valg på at ville forbedre forholdene i landets vuggestuer og børnehaver.

For partierne er enige om, at der skal ske forbedringer på - og tilføres penge til børneområdet.

Alligevel står en række kommuner lige nu overfor at skulle spare netop her.

Køge mangler 10 millioner kroner

I Køge skal der eksempelvis spares 10 millioner kroner på børneområdet. Her vil kommunen finde pengene ved at reducere enten åbningstiderne eller antallet af medarbejdere, skriver TV 2 Lorry.

- Jeg er bange for, at besparelserne vil betyde, at der bliver mindre voksentid til børnene, og at man for eksempel ikke har tid til at give de svage eller udsatte børn den ekstra opmærksomhed, de har brug for, siger Camilla Skovgaard, der er mor til et børnehavebarn, der går i institution i Køge Kommune.

Understreger behov for minimumsnormeringer

I Sorø Kommune skal der spares 3,7 millioner kroner inden udgangen af året, hvis ikke de kommunale vuggestuer og børnehaver skal starte næste år ud med underskud på budgettet. For at imødekomme det underskud skal uddannede pædagoger erstattes med uuddannede ved naturlig afgang, skriver TV 2 Øst.

I Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund, BUPL, mener man, at besparelserne understreger behovet for minimumsnormeringer.

- Det er beskæmmende at se, at børneområdet skal blive ved med at holde for, når kommunerne skal spare. Det underbygger bare, at vi er nødt til at have en lovfastsat bund for, hvor få pædagoger der kan være til børnene i vuggestuer og børnehaver, siger BUPL-formand Elisa Rimpler.

S har afvist minimumsnormeringer

Blandt de partier, der gik til valg på et ønske om at få minimumsnormeringer, er SF og Enhedslisten.

SF stillede det som et ultimativt krav for at støtte en rød finanslov, og ifølge partiets gruppeformand, Jacob Mark, skal indfasningen af minimumsnormeringerne ske allerede fra 2020. Enhedslisten havde det som et af kravene i partiets velfærdspakke.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil også gerne ansætte flere pædagoger. Men det kommer ikke til at ske gennem lovbestemte minimumsnormeringer:

- Jeg må nok sige, at dem, der i dag står og lover minimumsnormeringer fra den ene dag til den anden eller fra det ene år til det andet, de kommer til at skuffe vælgerne, for vi har simpelthen ikke nok pædagoger at ansætte, sagde hun under valgkampen.