Samfund

Uerstattelige kræftprøver smidt ud ved en fejl

Hvidovre Hospital har ved en menneskelig fejl smidt flere hundrede prøver ud. Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

I alt er omkring 256 prøver forsvundet med skraldet. Flere patienter kan derfor ikke få en diagnose.

Ved en fejl er en rengøringsassistent kommet til at smide cirka 256 prøver ud, som skulle være undersøgt i Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital.

Flere af prøverne kan ikke tages om.

Derfor har Hvidovre Hospital måttet kontakte de pågældende patienters personlige læge enten per telefon eller skriftligt i et forsøg på at genetablere prøvematerialet.

Det fremgår af en orientering, som er sendt til koncerndirektionen på Hvidovre Hospital.

Patienter kan ikke få diagnose

Nogle af prøverne kan tages på ny, mens andre prøver var uerstattelige.

191 af prøverne er celleprøver, der er taget som en del af det nationale screeningsprogram for livmoderhalskræft eller som opfølgning på tidligere undersøgelser og indgreb i forbindelse med celleforandringer. De kan tages om, ved at patienterne genindkaldes.

Derudover er der 17 gynækologiske vævsprøver i form af skrab og biopsier fra livmoderhalsen og livmoderslimhinden. Nogle af dem kan tages om, men nogle har fået fjernet hele vævsforandringen. Derfor kan de ikke tages om.

Der er også 21 hudbiopsier med formodede godartede forandringer. De vil heller ikke kunne tages om, da forandringen sandsynligvis er fjernet helt. Derfor vil det ikke være muligt for patienterne at få en diagnose. Det samme gør sig gældende for en række andre patienter, der har fået foretaget vævsprøver og biopsier.

- Det er dybt beklageligt

I alt 233 patienter er berørt af sagen, oplyser kommunikationschef Hanne Ida Alsbirk til TV 2.

Kurt Stig Jensen, vicedirektør på Amager og Hvidovre Hospital, beklager fejlen.

- Der er, som vi ser det, sket en menneskelig fejl, som vi er rigtig, rigtig kede af. Det er selvfølgelig dybt beklageligt, at de her prøver er forsvundet, siger vicedirektøren.

Han fortæller, at hospitalet har taget initiativ til, at berørte læger og patienter er blevet kontaktet. For de 40 af prøverne gælder det, at prøverne umiddelbart ikke kan tages om.

- For de 40 patienter har vi kontaktet den læge, som har taget vævet ud. Vi har kontaktet dem telefonisk og sendt brev med vores rådgivning.

Rengøringsassistent smed det ud som affald

I orienteringen forklares det, at det er en uerfaren rengøringsassistent fra Forenede Service A/S, som ved en fejl har smidt prøverne ud som almindeligt affald.

Det skete den 29. maj klokken 7.15 om morgenen. Det har hospitalet kunne klarlægge med hjælp fra kameraovervågning.

Forenede Service A/S har ifølge hospitalet dokumenteret, at assistenten opfylder uddannelses- og sprogkrav til at kunne rengøre på et hospital.