Samfund

Tre brande på otte minutter - lyn og torden giver travlhed

En villa i Viborg blev ramt af lynet og fik ødelagt taget. Pressefotos.dk

Torden, lyn og vandmasser raser over Danmark og har skabt travlhed hos politi og brandvæsen mange steder.

Et uvejr med kraftig torden og flere end tusind lynnedslag er onsdag aften på vej over Danmark.

Det har udløst travlhed for politi og brandvæsen.

Blandt andet i Midt- og Vestjylland, hvor politikredsen modtog melding om tre forskellige brande forårsaget af lyn inden for otte minutter. Det skriver Viborg Folkeblad. Flere lyskryds er også sat ud efter at være ramt af lyn, der har fået dem til at kortslutte.

Slukningsarbejdet i fuld gang på villaen i Viborg.

Brandvæsenet i Viborg måtte rykke ud til en villa, der brød i brand, efter at lynet slog ned i tagkonstruktionen.

Tordenvejret ramte Sønderjylland først

Tordenvejret ramte først Sønderjylland tidligt onsdag aften.

Det er herfra fortsat op over store dele af Jylland og Fyn, og sent onsdag har det kraftige tordenvejr ramt den østlige del af landet, blandt andet København og den nordøstlige del af Sjælland.

Også hovedstadsområdet er ramt af brand.

Her er brandvæsen og slukningskøretøjer også rykket ud flere steder. Blandt andet i Dragør, oplyser Hovedstadens Beredskab.

- Der er udbrudt brand i en villa i Dragør, men der er ikke nogen tilskadekomne, oplyser vagthavende Michael Andersen fra Københavns Politi til TV 2.

Branden i villaen i Dragør meldes dog slukket onsdag aften ved 23-tiden.

Udover risikoen for lynnedslag og efterfølgende brande, har de voldsomme nedbørsmængder betydet problemer for trafikken.

- Der er stor fare for akvaplanning på Amagermotorvejen, og vi henstiller til meget forsigtig kørsel på Kalvebodsbroen i begge retninger, lyder det fra politiet.

Ved Ødum nord for Aarhus er der faldet 12,1 millimeter regn på en halv time, hvor af de 9,7 millimeter faldt på blot 10 minutter.

I Vindebæk på Møn har man fået 11 millimeter på 30 minutter.

Der tales om skybrud, når der falder 15 millimeter eller derover på 30 minutter, hvilket sætter nedbøren i den danske sommernat i relief.

Advarsel om lyn og vandmasser

Via Ritzau advarer DMI om, at man tager sine forholdsregler. Både ude og hjemme.

- Vær opmærksom på, at lavtliggende områder som for eksempel kældre, vejbaner og viadukter kan oversvømmes. Tilpas kørselshastigheden til sigtbarhedsforholdene og kør ikke ud i vand, hvor du ikke kan vurdere dybden, lyder det som råd til trafikanter.

På hjemmefronten er det godt at sikre sig, vandet kan løbe væk. Og helst ikke ind.

- Tjek tagrender, nedløbsrør og afløbsriste nær din bolig. Luk vinduer og døre. Tordenvejr medfører risiko for lynbrande og fejl på elektriske systemer. Søg ly for tordenvejret indendørs eller i en bil med lukkede døre og vinduer, advarer DMI.

Det samme gælder det klassiske råd om ikke at søge ind under træer, fordi de virker som magneter på lyn.

- Søg ikke ly under træer. Undgå at bade eller at færdes på store, åbne områder som fodboldbaner, når lyn og torden nærmer sig, lyder advarslen.