Samfund

Nye studier afslører 'skræmmende' og 'alarmerende' tal om rygning

Det er muligt at få fem procent af rygerne til at holde op hvert år, hvis man bruger ressourcerne på det, lyder det fra Hjerteforeningen.

Hvert år rammes omkring 1000 danskere mellem 30 og 50 år af akut blodprop i hjertet. Men tallet kunne reduceres til 250, hvis ingen røg.

Det anslår overlæge ved Hjertesygdomme på Aarhus Universitetshospital Michael Mæng, som leder en forskergruppe, der står bag to nye danske studier, skriver Politiken.

Studierne viser, at tre ud af fire danskere mellem 30 og 50 år, der får akut blodprop i hjertet, er rygere. For kvinder er det otte ud af ti.

Det er ”meget skræmmende” resultater, lyder det fra Hjerteforeningen. Kræftens Bekæmpelse kalder dem ”alarmerende” og siger, de ”kalder på handling”.

- Vi ved godt, at rygere har en øget risiko for at udvikle en blodprop i hjertet. Det, vi viser her, er, at det er et meget højt antal, og at rygning er stort set den eneste påvirkelige risikofaktor, som vi kan gøre noget ved i vores samfund, siger Michael Mæng til TV 2.

Fokus på rygestop

Fra politisk side har der – ikke mindst i valgkampen – været stort fokus på forebyggelse og højere cigaretpriser, der skal holde unge fra at begynde på at ryge. Det er fortsat et vigtigt fokus, mener Hjerteforeningen, men de nye studier understreger også behovet for at fokusere på de danskere, der allerede ryger.

Pris er det vigtigste redskab, så derfor er det en god diskussion, vi har. Men vi har glemt rygestop

Michael Lind, seniorkonsulent, Hjerteforeningen

- Pris er det vigtigste redskab, så derfor er det en god diskussion, vi har. Men vi har glemt rygestop, siger seniorkonsulent i Hjerteforeningen Michael Lind til TV 2.

Der er cirka 800.000 danske rygere, og 60 procent siger, de gerne vil stoppe, lyder det fra Mads Lind. Han påpeger, at rygestopkurser kan hjælpe 20-30 procent til at stoppe, hvorimod langt færre formår at stoppe på egen hånd.

- Så det er meget vigtigt, at de kender til tilbuddene, og at de kan finde dem i deres kommune, siger han.

Der er ifølge Hjerteforeningen lidt over én procent af rygerne, der i øjeblikket får hjælp til rygestop i kommunerne, men man ved blandt andet fra Storbritannien, at man kan komme op på cirka fem procent.

Det kalder på mere markedsføring af tilbuddene og gerne nogle flere nationale kampagner om muligheden for rygestop, mener Mads Lind.

- Det ville være muligt at få fem procent til at holde op om året, hvis man brugte ressourcerne på det. Det er vi ikke i tvivl om, siger han.

Røgfri arbejdstid

Også hos Kræftens Bekæmpelse vil man have udbredt kendskabet til kommunernes rygestoptilbud. Her ønsker man en bred plan for tobaksforebyggelse, hvor man hæver prisen markant, laver cigaretpakkerne neutrale, gemmer tobakken væk i butikkerne og gør arbejds- og skoletiden røgfri.

- At lave sådan en samlet pakker er det, vi ved, der virker. Det er det, vi ser i udlandet, for eksempel i Norge, siger Niels Them Kjær, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Forskerne bag de nye resultater har undersøgt alle 14.083 patienter med akutte store blodpropper fra 2005 til 2015 fra Vestdansk Hjertedatabase og sammenholdt med Danmarks Statistiks data om den samlede befolkning.

Studiet kan ikke direkte dokumentere en sammenhæng mellem rygning og blodpropper, men når forskerne justerer for andre årsager som forhøjet blodtryk, kolesteroltal, arvelighed og diabetes, kan de se, at tobakken er den største risikofaktor.