Kirkegård har fået nok af uopdragne hundeejere: - Det er jo ikke hundenes ansvar

16x9
Søndre Kirkegaard i Kolding. Foto: Danskekirkegaarde.dk

Niels Pedersen, gartner på kirkegårdene i Kolding, foreslår et dansk dna-register for hunde, som det findes flere steder i USA.

Skal ejerforeninger og boligforeninger fremover kræve, at hundeejere dna-registrerer deres hunde, så hundelorte kan spores til deres ejermænd, ligesom det sker flere steder i USA?

Det foreslår Niels Pedersen, gartner på de tre kirkegårde i Kolding, hvor hundelorte på gravstederne denne sommer igen er blevet et problem - to år efter problemet var blevet mindre, blandt andet efter omtale i det lokale medie JydskeVestkysten.

- Det er især på to af kirkegårdene, det er et problem. Nu er de der igen, og det er overalt - på gravstederne og i græsset. Det er, som om det bliver værre, når sommeren kommer. Det er utroligt frustrerende for os, der arbejder her, og dem, der har gravstederne, bliver vrede og kede af det, og vi kan ikke gøre noget, når vi er gået hjem klokken 15 eller klokken 17 om eftermiddagen, siger Niels Pedersen til TV 2.

Kirkegårdsleder Marie Vedel-Rieper fortæller til JydskeVestkysten, at personalet ikke kan løbe stærkt nok til at rydde op efter hundene. Lige meget hvad de gør, kan de ikke holde det nede, siger hun.

Øget opmærksomhed

Kirkegårdslederen håber, at øget opmærksomhed denne gang lige som sidst kan medvirke til at løse problemet.

- For det er ikke, fordi vi ikke har gjort det, vi skulle, synes vi. Der er skraldespande nok. Men vi skal til at holde øje igen - og så også turde sige direkte til folk, når deres adfærd ikke er i orden. For det er jo ikke hundenes ansvar det her, men hundeejernes, siger Marie Vedel-Rieper til TV 2.

Men Niels Pedersen tror, der skal tages mere drastiske midler i brug.

- Folk er jo uopdragne, og de mangler respekt. Det ville være fantastisk, hvis vi havde dna-registre for hunde ligesom flere steder i USA, for så findes der et firma, pooprints.com, som også er i Danmark, som man ville kunne sende hundelortene ind til, så de kunne spore ejerne og give dem bøder. Det ville være fantastisk, og det ville nok hjælpe, siger Niels Pedersen.

Udover i USA er den løsning også blevet brugt i Frankrig til at bekæmpe problemet.