Samfund

Apple dropper stort datacenter i Aabenraa

Aabenraa får alligevel ikke et Apple-datacenter.

Apple havde planer om datacentre i både Aabenraa og Viborg, men satser nu kun på Viborg.

Nu har den amerikanske IT-gigant imidlertid besluttet at droppe byggeriet af et stort datacenter uden for Aabenraa i Sønderjylland.

Det oplyser Aabenraa Kommune i en pressemeddelelse.

Planerne om at bygge et datacenter i Aabenraa på en 285 hektar grund kom frem i 2017.

Apple vil sælge grunden

Aabenraa Kommune er overrasket over beslutningen fra Apple, der kom helt uden at oplyse om eventuelle bevæggrunde, fortæller borgmester Thomas Andresen (V).

Det var et øv, men jeg havde ikke sat mine forventninger op mere end, at når det først stod der, så var det super. Nu er det op på hesten og i gang igen

Thomas Andresen (V), borgmester i Aabenraa.

- Vi fik en kort meddelelse om, at man ikke ønsker at opføre datacentret. Det var et øv, men jeg havde ikke sat mine forventninger op mere end, at når det først stod der, så var det super. Nu er det op på hesten og i gang igen, siger borgmesteren til TV 2 og erkender, at Apples kurv har kostet arbejdspladser.

- Vi havde sat vores forventninger op imod at skabe arbejdspladser. Men vi arbejder mod at få andre datacentre til byen, så det ændrer ikke de planer. Infrastrukturen er forhåbentlig stadig interessant for andre, siger han.

Apple vil sælge grunden, hvor datacentret skulle have ligget. Aabenraa Kommune vil forsøge at hjælpe med at finde en køber.

Apple er sideløbende i gang med at bygge et datacenter i Viborg. Det har tidligere været meldt ud, at det skal åbne i 2019.

TV 2 finanskommentator Ole Krohn betegner det som "en kolossal skuffelse", at Apple har ændret planer.

- Der er en del mystik om, hvorfor både Apple og Facebook dropper eller ændrer planer i forhold til Danmark. Vi har den infrastruktur, de efterspørger og kan levere den grønne strøm, de efterspørger, siger Ole Krohn.

Facebook droppede Esbjerg

Det er således anden gang på tre måneder, at en stor amerikansk it-gigant indstiller planer om et datacenter i Danmark.

I marts droppede Facebook et datacenter i Esbjerg, men det amerikanske selskab er fortsat ved at opføre et datacenter i Odense.

Desuden har Google købt en grund i Kassø ved Aabenraa, hvor der også planlægges et datacenter. Google har også planer om et datacenter ved Fredericia.

Ikke desto mindre er det mere eller mindre business as usual for de to IT-virksomheder.

- Både Apple og Facebook køber masser af grunde op også i andre lande uden at effektuere deres planer. Det er formentlig for at holde flere muligheder åbne. På den måde har vi herhjemme også konukurrence udefra, mener Ole Krohn.