Samfund

Veganere politianmeldt for at bryde ind i svinestald

- Vi har en moralsk forpligtelse til at dokumentere, når der foregår lovbrud, lyder det fra Veganerpartiet.

Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet er blevet politianmeldt. Det oplyser Veganerpartiet i en pressemeddelelse.

Lørdag 11. maj trængte Henrik Vindfeldt ind i en svinestald på Falster og sendte live på partiets Facebookside. Og det har altså betydet, at han nu er anmeldt til politiet for ulovlig indtrængen.

Presseansvarlig hos Veganerpartiet, Lars Corvinius Olesen, udtaler sig på vegne af Henrik Vindfeldt og Veganerpartiet. Han bekræfter politianmeldelsen og mener, at man bør fokusere på hvorfor, formanden for partiet trængte ind i svinestalden.

- Vi har en moralsk forpligtelse til at dokumentere, når der foregår lovbrud. Og det er så det, Henrik har gjort. Det er civil ulydighed, og han har følt sig frustreret, taget sagen i egne hænder og filmet det, siger Lars Corvinius Olesen.

En forpligtelse at gøre noget

I dokumenterer noget ulovligt ved selv at gøre noget ulovligt. Synes du, det er den rigtige måde at gøre det på?

- Ud fra hvad der foregår derinde (i svinestalden, red.) kan man stille spørgsmålstegn ved, om det er i orden at behandle dyrene på den måde.

- Hvis jeg hører min nabo slå sin kone, slår jeg også døren ind for at se, hvad der sker. Hvis man hører nogen udøve vold på andre, har man en forpligtelse til at gøre noget ved det.

Men er det så ikke paradoksalt, at I selv gør noget, der er ulovligt?

- Selvfølgelig skal man ikke gøre sådan noget. Men fra Henriks side kæmper han imod lovbrud ved at begå den her civile ulydighed. Loven siger klart og tydeligt, at det er ulovligt at holde dyr på den måde, der bliver gjort her.

- Det er fuldstændig uacceptabelt

Ifølge Effektivt Landbrug er det ejeren af svinestalden Jørgen Kjørup, der med opbakning fra Landbrug og Fødevarer har politianmeldt veganeren.

Og formand for Landbrug og Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen, retter skarp kritik mod Henrik Vindfeldt.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at man bryder loven og går ind i andres stalde. Vi gør jo alt for at holde en så høj sundhed i vores husdyrproduktion som muligt, og så bryder man bare ind uden at overholde de gængse beskyttelsesregler, vi har.

- Hvis man er uenig i lovgivningen her til lands, så er det en politisk diskussion. Man laver ikke personlige overgreb på lovlydige familier og erhvervsdrivende, siger Erik Larsen til Effektivt Landbrug.

Lars Corvinius Olesen fra Veganerpartiet fortæller, at partiet har villet i dialog med Landbrug og Fødevarer i længere tid, men at det har været "svært at trænge igennem".

- Vi ønsker selvfølgelig ikke at bryde loven, men det er beskæmmende at se, hvordan dyrene har det.

På trods af politianmeldelsen møder Veganerpartiet Landbrug og Fødevarer i en debat til næste uges Folkemøde på Bornholm. Her vil Veganerpartiet kokkerere vegansk bacon til Landbrug og Fødevarer.