Samfund

Johanne Schmidt-Nielsen i opråb mod Nets-gebyr på nødhjælp: - Der må være grænser for grådigheden

Ifølge den tidligere politiker betaler hjælpeorganisationer milliongebyrer, mens topcheferne i Nets tjener milliarder på aktieprogrammer.

- Nets må simpelthen tage sig sammen. Hver gang du betaler en regning over betalingsservice, så hapser Nets 4,32 kroner i gebyr. Altså hver eneste gang. Hvis du for eksempel støtter Red Barnet med 100 kroner om måneden, så er det hver måned, Nets æder 4 kroner og 32 ører.

Sådan skriver den tidligere politiker og nuværende formand for Red Barnet, Johanne Schmidt-Nielsen, på Facebook dagen efter folketingsvalget.

I opslaget fortsætter hun med at udtrykke harme over et aktieprogram i betalingskoncernen, som Børsen for 10 dage siden kortlagde.

- Samtidig står deres 60 øverste chefer til at blive forgyldt med op til – og hold nu godt fast – syv milliarder danske kroner i bonusser, skriver den 35-årige generalsekretær om incitamentsprogrammet, som ifølge Børsen i det mindst positive scenarie kan give de 60 øverste chefer i Nets en gevinst på 3,7 milliarder kroner, og i det bedst mulige scenarie kan give en gevinst på syv milliarder kroner ved et salg om fire år.

Alene topchefen i Nets, Bo Nilsson, står til at få mellem 1 og 1,9 milliarder kroner afhængig af hvilket scenarie, der er tale om, skriver Børsen.

Millioner kunne være gået til udsatte børn

Johanne Schmidt-Nielsen fortsætter med at fortælle, at gebyrerne for Røde Kors, Børns Vilkår og Red Barnet løber op på en årlig regning på 5,6 millioner kroner til Nets, mens millionerne i stedet kunne være gået til udsatte børn.

- Nets udnytter helt åbenlyst, at de reelt har monopol. Hvis ikke de selv kan finde ud af at opføre sig ordentligt, så vil jeg opfordre en ny regering til at gribe ind. Der må være grænser for grådigheden. Også hos Nets, slutter den tidligere toppolitiker opslaget, som er delt 900 gange og har fået flere end 650 kommentarer

Nets må simpelthen tage sig sammen. Hver gang du betaler en regning over betalingsservice, så hapser Nets 4,32 kroner i...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on Thursday, June 6, 2019

Overfor TV 2 uddyber Johanne Schmidt-Nielsen sin kommentar. Hun oplyser, at Red Barnet hver måned betaler en gebyrregning til Nets på over 200.000 kroner.

- De penge kunne have gjort en kæmpemæssig forskel for en masse udsatte børn. Faktisk betaler vi gebyrer til Nets for så mange penge, at vi kunne have sendt tusindvis af børn i skole i en flygtningelejr ude i verden, siger den nytiltrådte generalsekretær.

Der må være grænser

Samtidig medgiver Johanne Schmidt-Nielsen, at Nets skal have gebyr for deres ydelser.

- Men jeg synes, der må være grænser for, hvor mange penge Nets må opkræve af gebyrer. Ikke mindst, når der er tale om penge, som går til gode formål, siger hun.

Johanne Schmidt-Nielsen så helst, at Nets helt fjernede gebyret, når det kom til velgørende organisationer. Hun påpeger, at mange andre virksomheder i Danmark tager et samfundsansvar på sig og løfter opgaver.

- Hvis Nets ikke vil dække hele gebyrregningen, kunne de jo begrænse den markant eller få den ned på kostomkostningerne, netop fordi der er tale om penge, som går til udsatte børn, mener Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun bliver bakket op af direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

- Det kan ikke være rimeligt, at udsatte grupper skal betale ind til Nets' allerede meget store fortjenester, siger Rasmus Kjeldahl til DR.

Ris og ros fra danskerne

Mens nogle danskere i kommentarsporet til Johanne Schmidt-Nielsens opråb på Facebook udtrykker forargelse over oplysningerne og roser Johanne Schmidt-Nielsen, påpeger andre, at hun blot kan droppe betalingsservice og undgå gebyret.

- Johanne, der er ingen der tvinger dig til at bruge PBS service. Bed om at få dine regninger på mail og betal dem i netbank, skriver Kenneth Korsbæk.

- Godt brølt Johanne - kun en person som dig kan stoppe Nets vanvid, skriver Tommy Jespersen.

I april kom det frem, at Enhedslistens tidligere politiske ordfører efter folketingsvalget ville forlade dansk politik til fordel for posten som ny generalsekretær for Red Barnet.

Johanne Schmidt-Nielsens egen løn som generalsekretær bliver også fremhævet i kommentarfeltet:

- Hvor mange procent af mit bidrag på 100 kroner tages til din årsløn på 1.157.646? spørger Jakob Dynepusheren Dalgaard.

I interviewet med TV 2 fik vi også spurgt ind til Johanne Schmidt-Nielsens egen grænse, og hvorvidt ledelsen i Red Barnets løn også skulle være ekstraordinær lav.

Dertil svarede generalsekretæren i Red Barnet:

- Vi kigger jo hele tiden på, hvor vi kan begrænse udgifter.

Nets: VI har allerede lovet lavere omkostninger

Nets har afvist et interview med TV 2. I en mail til TV 2 skriver pressechef Søren Winge:

- Vi har gennem længere tid været i dialog med Isobro for at finde en måde, hvorpå vi kan lette omkostningerne for deres medlemmer. Vi har derfor allerede givet lovning på lavere omkostninger i 2019 og 2020, og vi undersøger muligheden for yderligere omkostningsreduktioner.