Hele familien samlet for at fejre prins Joachims 50 års fødselsdag

For første gang nogensinde er alle dronningens otte børnebørn med til et formelt royalt aftenarrangement.

Dronningen lægger hus til, når prins Joachim fredag aften inviterer til 50 års fødselsdag.

Der er middag i Christian 7's Palæ på Amalienborg, hvor gæsterne ved 19-tiden er begyndt at ankomme til glæde for de mange borgere, der har taget turen ind til slotspladsen.

Og for første gang nogensinde skal alle dronningens otte børnebørn deltage i et formelt aftenarrangement i en royal sammenhæng.

TV 2 stod klar ved den røde løber, da kronprinsparret ankom klokken 19.40 med deres fire børn, prins Christian (13 år), prinsesse Isabella (12 år), prins Vincent (8 år) og prinsesse Josephine (8 år).

Kort efter ankom hovedpersonen selv sammen sine fire børn og sin hustru, prinsesse Marie.

Sidste fejring før turen går til Frankrig

Aftenens menu består blandt andet af grønne og hvide danske asparges. Derudover skal der spilles musik af den danske komponist H.C. Lumbye, som blandt andet har forfattet 'Champagnegaloppen'.

En passende dansk afsked til Joachim og familien, som snart drager sydpå og slår teltpælene ned i det franske.

Det store ryk vidner om, at prins Joachim har accepteret sin plads i arvefølgen, hvor han ryger en plads ned, hver gang kronprinsessen nedkommer. Nu tager han sin skæbne i egne hænder, mener chefredaktøren på Billed Bladet, Annemette Krakau.

- Han starter på et nyt kapitel her efter sommerferien. Sammen med hele familien rykker han til Frankrig for at tage en lederuddannelse. Det er et modigt og klogt valg, siger hun til TV 2 News.

Selvom prinsen har givet udtryk for, at han vender hjem igen, mener chefredaktøren ikke nødvendigvis, at det kommer til at ske. I hvert fald ikke lige foreløbig:

- Der er en mulighed for, at det er et større kapitel for ham, siger Annemette Krakau.

92 på gæstelisten

Da kronprins Frederik fyldte rundt forrige år inviterede han 70.575 løbeentusiastiske danskere med til sin fødselsdag. Noget mere intimt bliver det ved prins Joachims fest, hvor gæstelisten kun tæller 92, inklusive fødselar og vært.

De inviterede er venner og familie, heriblandt grevinde Alexandra, som er mor til to af Joachims fire børn, prins Nikolai (19 år) og prins Felix (16 år).

Også den tidligere baronesse Caroline Fleming er inviteret:

Fødselsdag bliver markeret på Instagram

I anledning af prinsens fødselsdag har kongehuset offentliggjort et nyt familiebillede på Instagram, hvor prins Joachim, hustruen prinsesse Marie og fire børn sidder i en sofa:

Desuden en håndskreven note fra den nu afdøde prins Henrik, som blev overleveret til Frederik 9. 7. juni 1969, da prins Joachim blev født.

- Klokken 4.30 er min højtelskede hustru, Tronfølgeren Prinsesse Margrethe Alexandrine Þórhildur Ingrid, Paa Juliane Maries Vej no 14, lykkeligt nedkommet med en dreng. Idet jeg har den ære at bringe denne glædelige efterretning til Deres Majestæts allerhøjeste kundskab, forbliver jeg, i hengivenhed og med undersåttig troskab Henrik – Prins af Danmark, står der i noten.

Blev fejret tidligere på ugen

Mandag var det meningen, at prins Joachim skulle fejres med en udendørs fødselsdagskoncert i Sølyst i Klampenborg. Her skulle både prins Joachim, prinsesse Marie og kronprins Frederik deltage.

Men i sidste øjeblik blev planerne lavet om, da vejrudsigten lovede alt andet end tørt vejr.

I stedet blev der sendt en hasteforespørgsel til Bellevue Teater, som blev spurgt, om de kunne huse koncerten med kort varsel.

- Vi blev ringet op i morges med en forespørgsel på, om vi kunne afholde prinsens fødselsdagskoncert og tage imod 650 gæster i aften, udtalte Niels Gerner, der er marketings- og PR-chef ved Bellevue Teater, til TV 2 Lorry.

Ved koncerten optrådte blandt andre skuespillerinden Susse Wold, Det Danske Pigekor, Det Danske Drengekor, samt operasanger Jens-Christian Wandt. Overskuddet fra koncerten går til Danske Hospitalsklovne efter prins Joachims ønske.

- Jeg synes, det var dejligt at se min mand rørt på den måde, sagde prinsesse Marie efter koncerten til Billed Bladet.