Valg 2019

Missede du et af nattens helt store øjeblikke? Se eller gense dem alle her

Onsdag aften skiftede magten i Danmark. Valgaftenen bød på gråd, grin og andre grimasser hos såvel vindere som tabere. Her er aftenens højdepunkter.

Den sidste gæst ankom til Socialdemokratiets valgfest, netop som alle stemmer var talt op.

I har valgt, at Danmark skal have en ny regering

Mette Frederiksen, formand Socialdemokratiet

Valget var ikke gået bedre end sidste gang, men på vej gennem menneskemængden i den propfyldte fællessal på Christiansborg måtte hun alligevel aflevere 14 kram og en highfive.

For flokken i salen var ret sikre på, at de så Danmarks næste statsminister foran sig, og at hun nu ville holde tale for dem.

- I har valgt, at Danmark skal have en ny retning, og I har valgt, at Danmark skal have en ny regering, sagde Mette Frederiksen fra talerstolen og ønskede de partier tillykke, som hun håbede på opbakning fra.

- I aften har vi fået en historisk sejr til de røde partier i Folketinget. Sejren - den er fælles - i Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF. Tillykke med jeres flotte valg, sagde Mette Frederiksen.

Giv Lars Løkke Rasmussen en hånd

Mette Frederiksen, formand, Socialdemokratiet

Hun skulle senere i talen henvende sig direkte til sin hovedmodstander gennem valgkampen, nemlig Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, der de seneste uger havde forsøgt at overtale hende til et samarbejde efter valget.

Lars Løkke Rasmussen var ankommet til Christiansborg en halv time tidligere.

Statsministeren kommer

Hans ministerbil måtte meget symbolsk holde for rødt i det sidste kryds inden slotspladsen, og da han trådte ud af den mørke Audi og gik ind på Christiansborg, ville statsministeren ikke sige så meget som et ord til de fremmødte journalister.

- Ingen interviews. Jeg bliver sgu sur, hvis I bryder det, lød det fra en af vagterne, mens Lars Løkke Rasmussen gik ind ad slottets dør og op ad trappen til sine partifæller.

Venstres valgfest var ikke mindre larmende end Socialdemokratiets - partiet var gået frem, og statsministeren blev mødt af taktfaste klapsalver og sang.

Det har været den smukkeste, flotteste valgdag nogensinde i Danmarkshistorien

Lars Løkke Rasmussen, formand for Venstre

- Sådan, Lars, var der en i mængden, der råbte, mens statsministeren stak tommelfingeren i vejret og besteg talerstolen.

Han havde ikke noget slips på denne varme sommeraften, og han skilte sig dermed en smule ud fra de andre mænd i salen.

- Det har været den smukkeste, flotteste valgdag nogensinde i Danmarkshistorien, og også den varmeste. Da kan vi igen glæde os over, at Venstre har fået fremgang, lød det fra Lars Løkke Rasmussen, hvorefter salen brød ud i jubel.

Statsministeren takkede sine partifæller og sin familie for støtten under valgkampen.

- Tak til jer, min elskede familie, for ved I hvad? Når man er lige ved at få en tagsten i hovedet, så kommer man i tanker om, at der er noget, der er vigtigere end at være statsminister eller alt muligt andet - det gør man, sagde Lars Løkke Rasmussen med hentydning til en episode 3. juni, hvor han med nød og næppe undgik at blive ramt af en nedfalden tagsten, mens han blev interviewet foran Nationalmuseet.

Under talen erkendte han nederlaget.

- Vi har fået et fantastisk flot valg, men magten skifter. Derfor ringede jeg tidligere i aften til Mette Frederiksen og fortalte hende, at jeg i morgen klokken 11 agter at gå til Hendes Majestæt Dronningen for at orientere hende om valgets resultat. På baggrund af valgresultatet vil jeg indgive regeringens afskedsbegæring, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

De skuffede

Han lagde dog heller ikke skjul på, at han gerne vil fortsætte som statsminister.

Den 29 dage lange valgkamp er ved vejs ende - grundlovsdag skal danskerne sætte deres kryds på stemmesedlen.

- Over for dronningen vil Venstres repræsentanter anbefale, at der dannes en regering under min fortsatte ledelse med ambition om at bygge bro over midten i dansk politik, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Sådan her så Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, ud, da han hørte det.

Kristian Thulesen Dahl havde allerede tidligt på aftenen erkendt, at hans parti havde mistet næsten halvdelen af de vælgere, som gav partiet et rekordvalg sidste gang.

- Vi har fået en vælgerlussing, sådan er det, sagde han til sine partifæller ved Dansk Folkepartis noget mere afdæmpede fest i Snapstinget.

Forinden havde han forsøgt at løfte stemningen ved at synge Liverpool-hymnen 'You'll Never Walk Alone'.

Dansk Folkapartis formand brød ud i sang trods valgnederlaget. Video: Peter Møller

- Ved sidste valg i 2015 havde vi medvind på alle cykelstier på én gang. Vi gjorde det bedre, end selv Jacob Haugaard kunne have drømt om, lød det fra Kristian Thulesen Dahl, der tilføjede, at forventningerne efter sejren i 2015 nok blev for store, og at andre partier nu lokker Dansk Folkepartis vælgere væk.

- Nogle tror, de kan få det, som vi står for, hos andre - Stram Kurs, Nye Borgerlige, Socialdemokratiet. Om det så er tilfældet, får vi måske at se, men helt ærligt, jeg tvivler, sagde Kristian Thulesen Dahl.

To vindere og en taber

Blandt de tre partier, som Dansk Folkepartis formand nævnte, var der to vindere og en taber.

Taberen var Rasmus Paludans parti Stram Kurs, der ikke overbeviste nok vælgere til at komme i Folketinget trods masser af omtale i løbet af valgkampen i forbindelse med hans aktioner rundt i landet.

- Jeg kan kun sige, at jeg har gjort mit yderste for at komme i Folketinget, lød det fra Rasmus Paludan, da nederlaget var en realitet.

En af de to vindere, som Kristian Thulesen Dahl nævnte, var Socialdemokratiet og Mette Frederiksen - hendes sejrstale kan du læse uddrag fra lidt længere nede i teksten.

Den anden vinder var Nye Borgerlige.

Fuck, hvor er det vildt

Pernille Vermund, leder af Nye Borgerlige

Partiets leder, Pernille Vermund, var den første af samtlige partiformænd ved valget til at holde en sejrstale.

Det gjorde hun, da bare fire procent af stemmerne var talt op.

- Fuck, hvor er det vildt, ikke, lød det fra Pernille Vermund.

- Der er ikke noget, der er sikkert endnu, men de første exitpolls ser ud, som om vi er inde, og det er fuldstændig vildt, sagde Pernille Vermund med bævende stemme, inden hun blev overdøvet af klapsalver og jubelskrig.

- Det værste, der kan ske, er, at vi bliver til grin. Nu må vi se, om vi bliver til grin, det gør vi forhåbentlig ikke. Lige nu ser det ud, som om vi er inde, fortsatte hun.

Det fik hun ret i, selvom hendes parti ikke ser ud til at få ret megen indflydelse.

Vi kan ikke bruge Nye Borgerlige til noget

Lars Løkke Rasmussen, formand, Venstre

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sagde nemlig under sin tale, at han ikke vil samarbejde med Nye Borgerlige.

- Vi kan ikke bruge Nye Borgerlige til noget, sagde han.

Pernille Vermund så sådan her ud, da hun hørte det.

Partiet, der forsvandt

Men Nye Borgerlige kom trods alt i Folketinget. Det var der andre, der ikke gjorde.

En af dem var Klaus Riskær Pedersen, der fik så få stemmer, at han valgte at opløse sit parti klokken 22.00 - altså næsten to timer før alle stemmer var talt op.

- Det er slut i dag, vi fik vores chance, og vælgerne sagde tak, men nej tak, sagde Klaus Riskær Pedersen.

Han afviste dog, at hele hans indsats havde været forgæves.

- Når du kommer til at se tilbage på det, jeg har lavet, om ti år, så vil du se, at mange af de ting, jeg har talt om, kommer til at ske. Jeg er helt sikker på det, sagde han.

En total "bummer"

En anden politiker, der heller ikke lod sig slå ud af modgang fra vælgerne, var Alternativets Uffe Elbæk.

I dagens anledning var han iklædt en hvid t-shirt med ordet ”Revolution” skrevet hen over brystet.

Det er en total bummer

Uffe Elbæk, leder, Alternativet

Fra scenen under Alternativets valgfest erklærede han først sin kærlighed til partimedlemmerne, dernæst kom han med en analyse af valgresultatet.

- Det er en total bummer, at vi har fået 2,9 procent af stemmerne i forhold til sidste gang. Bare tag den ind, det er en bummer, for helvede, sagde Uffe Elbæk, hvorefter han gik et par skridt tilbage på scenen.

- Det er for at få bedre afsæt til næste gang, sagde han.

Hos Liberal Alliance i den modsatte ende af det politiske spektrum var der også brug for en peptalk fra formand Anders Samuelsen, der ikke selv blev valgt til Folketinget, selvom hans parti med nød og næppe kom over spærregrænsen.

- Det koster at tage ansvaret. Det koster også ikke at tage ansvaret. Det har vi set på et andet parti i dag, sagde Anders Samuelsen med en slet skjult henvisning til Dansk Folkeparti.

Det gik imidlertid bedre for Liberal Alliance end det andet lille parti i den borgerlige blok - nemlig Kristendemokraterne.

Det er helt ok at være træt af det

Isabella Arendt, fungerende partileder, Kristendemokraterne

Partiet kom ikke over spærregrænsen, og fungerende formand Isabella Arendt holdt en meget kort tale, da nederlaget stod klart.

- Det er helt okay at være træt af det, konstaterede hun.

Klimatosserne

Mere lystigt gik det til hos SF på den røde fløj, hvor partiformand Pia Olsen Dyhr dansede med to partifæller klædt ud som træer for at fejre den røde valgsejr.

- Det kan godt være, at de andre partier har store busser, men vi har krammetræer, sagde Pia Olsen Dyhr og fik et kram af de to brune stammer.

Så slog hun fast, at det gode valg til SF var et tegn på, at danskerne havde stemt på ”håbet, børnene, klimaet og fremtiden”.

Vi har krammetræer

Pia Olsen Dyhr, formand, SF

Hun erkendte også, at det kan blive svært at forhandle med Socialdemokratiet om en ny regering.

- Selvom valgets tale ser klar ud, kan det godt ligne en labyrint med tusindvis af udgange, sagde Pia Olsen Dyhr.

En af udgangene fører sandsynligvis forbi Radikale Venstre, der også gik frem.

- Hvordan kan man være ydmyg med sådan et valgresultat, lød det i sejrstalen fra partiets leder Morten Østergaard.

Han sagde, at han ser valgresultatet som ”et ønske om at gøre op med systemskiftet fra 2001, som har holdt Danmark i et jerngreb”.

- Nu er det slut, sagde han, inden tilhørerne brød ud i jubel.

Hos Enhedslisten har politikerne også kæmpet for et opgør med den borgerlige politik i Danmark, så der var glæde ved partiets valgfest på trods af en mindre tilbagegang.

På vej ind til parties fest lovede partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, at hun ville kramme alle partimedlemmerne.

Nu er vi mange, mange flere klimatosser

Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten

Det nåede hun ikke, men til gengæld fik hun dem til at juble, da hun sendte en skjult hilsen til Dansk Folkepartis tidligere formand Pia Kjærsgaard.

- Nu er vi mange, mange flere klimatosser, sagde Pernille Skipper.

Ordet blev oprindeligt brugt af den tidligere DF-formand under valgkampen - men med en negativ klang.

- Det er lykkedes at gøre dette valg til et klimavalg, konstaterede Pernille Skipper, der ser ud til at blive en af de venstrefløjspolitikere, som Mette Frederiksen nu skal forhandle med.

En bittersød sejr

Et af de partier, der helst vil undgå, at Pernille Skipper og Enhedslisten får indflydelse, er Det Konservative Folkeparti.

De konservative står til en fordobling af partiets seks mandater, så selvom den borgerlige regering ser ud til samlet at blive væltet, så kan partiformand Søren Pape Poulsen fejre resultatet på scenen lige nu.

Partiet fik et valgresultat, der var så godt, at partiformand Søren Pape Poulsen gav sig til at drikke champagne, inden han lod sig fragte til partiets valgfest på Børsen.

- Hva'... Blev vi lige fordoblet der, lød det fra Søren Pape Poulsen, da han holdt tale for partifællerne.

- Det her er simpelthen for vildt.

- Er det virkelig rigtigt, at vi har fået den største mandatfremgang i 35 år, sagde partilederen, der i øvrigt havde æren af at være den eneste leder af et parti, der havde hyret et orkester, der kunne ligge ned og spille.

Søren Pape Poulsen sagde desuden, at han ikke vil forsøge at bejle til Socialdemokratiet på samme måde som Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

- Modsat nogle andre, så planlægger vi ikke at skulle i regering med Socialdemokratiet og alle mulige, sagde Søren Pape.

Men det vil Lars Løkke Rasmussen altså forsøge.

I know what I am talking about

Lars Løkke Rasmussen, formand, Venstre

Han sagde under Venstres valgfest, at han tror, Mette Frederiksen får svært ved at regere Danmark med en regering, der udelukkende består af Socialdemokratiet.

- Det kommer med en pris, hvis man vil være statsminister, and trust me, I know what I am talking about, tilføjede han på engelsk.

- Den pris skal Mette Frederiksen også betale. Man kan ikke lede Danmark fra midten, hvis man binder sig til fløjene.

- Venstres tilbud om at bygge bro hen over midten står ved magt, sagde Lars Løkke Rasmussen.

En regering mellem Socialdemokratiet og Venstre kan lade sig gøre, og det ønsker Lars Løkke Rasmussen.

Men det stod klart under Socialdemokratiets valgfest, at Mette Frederiksen ikke har tænkt sig at invitere Lars Løkke Rasmussen og Venstre med i en regering.

Førsteprioriteten

Til gengæld kom hun med en personlig hilsen til Venstre-formanden, hvor hun roste hans personlige engagement.

- Giv Lars Løkke Rasmussen en hånd, sagde hun, hvorefter alle socialdemokraterne - noget usædvanligt - klappede og hujede for at hylde en borgerlig politiker.

Mette Frederiksen takker Lars Løkke Rasmussen

Hun slog samtidig fast, hvad der har førsteprioritet efter valget.

- Vi mente det, da vi i valgkampen sagde, at vi ville samarbejde hen over midten, men vi sigter mod en ren socialdemokratisk regering.

Efter talen blev Mette Frederiksen spurgt, om hun nu er helt sikker.

- Hvorfor ikke afprøve muligheden for en SV-regering, lød det fra journalisten.

- Hvorfor ikke afprøve muligheden for en socialdemokratisk regering, var svaret fra Mette Frederiksen.