Skipper og Vermund i hed klimadebat: - Det er faktuelt forkert

Mandag aften var partiledernes næstsidste konfrontation før valget på onsdag.

Med to dage tilbage af valgkampen tørnede partilederne mandag aften sammen for næstsidste gang i DR Byen til ‘Demokratiets aften’.

Hvem er det, der ikke skal have mad? Hvis du gerne vil være socialt ansvarlig, hvem skal så ikke have mad?

Pernille Vermund, Nye Borgerlige

Selvom bølgerne gik højt flere gange i løbet af debatten, var et af de mere ophidsede øjeblikke, da Enhedslistens Pernille Skipper kom op at toppes med Nye Borgerliges Pernille Vermund om klimapolitikken og landbrugets aftryk på miljøet.

- Vi skal acceptere at forudsætningen for at løse de her problemer, det er ikke afvikling, men udvikling, og jeg bliver vildt bekymret, når jeg hører venstrefløjens løsninger, sagde Pernille Vermund.

Hun konstaterede herefter, at Danmark har et af verdens mest klimaeffektive landbrug. Men det var Skipper uenig i:

- Det er simpelthen faktuelt forkert. Når man siger, at dansk landbrug er et af de mest klimavenlige i verden, er det, fordi man ikke medregner, at der bliver importeret enorme mængder soja fra blandt andet Sydamerika, svarede Pernille Skipper, der uddybede, at grunden til det er, at det danske landbrug producerer for meget kød.

Det svar var Vermund dog ikke tilfreds med. Overhovedet:

- Hvem er det, der ikke skal have mad? Hvis du gerne vil være socialt ansvarlig, hvem skal så ikke have mad? sagde hun, mens hun lænede sig ud over pulten for at kigge forbi Kristian Thulesen Dahl, der stod imellem de to debattører.

- Det er godt, jeg står imellem her, sagde han grinende, hvortil Skipper tørt konstaterede:

- Det er sjældent, jeg tænker det om Kristian Thulesen Dahl.

Kommentator: Klimadebatten bliver diffus

Ikke siden 1990 har så mange partiledere stået på scenen, som der gjorde i aften.

13 styks, og det kunne man tydeligt mærke på den måde, debatten forløb, mener Noa Redington, TV 2s politiske kommentator.

Når det oven i købet handler om et teknisk svært emne som klima, bliver det svært at gøre rede for, hvem der har mest ret, som det synligvis var tilfældet mellem Pernille Vermund og Pernille Skipper:

- Det er et eksempel på, at klimadebatten godt kan blive diffus, og at lige så snart man når et spadestik dybere, begynder man at diskutere, hvad der er faktuelt forkert og rigtigt, siger Noa Redington, der fortsætter:

- Det viser også, at i en debat, hvor der er så mange deltagere, gælder det om at beholde ordet, når man får det. Det betyder også, at så kan der opstå sådan nogle øjeblikke her.

Onsdag 5. juni skal danskerne i stemmeboksen og vælge mellem 900 forskellige folketingskandiater fordelt over 13 partier. Men ifølge en Megafonmåling foretaget for TV 2 og Politiken har hver sjette dansker endnu ikke afgjort med sig selv, hvor krydset skal sættes.

Du kan stadig nå at tage TV 2s kandidattest her: