Politikere vil have flere elbiler, men uvished holder bilejerne tilbage
Flere partier ønsker mindst én million elbiler på danske veje i 2030. FDM kræver nu svar på, hvordan omlægningen skal ske.
I sidste uge købte Kenneth Dini fra Fredericia en fire år gammel brugt dieselbil.
Han havde helst ventet og i stedet købt en elbil, men manglende afklaring på, hvad der skal ske med registreringsafgiften på elbiler inden for de kommende år, holdt ham tilbage.
Som forbruger savner han afklaring fra politikerne på, hvad der skal ske med afgifterne i det lange løb. Faktisk ville han skille sig af med den nyindkøbte bil og købe en elbil, hvis registreringsafgiften blev fjernet nu.
- Jeg mangler en beslutning fra politikerne, der siger, præcis hvad de vil. Det giver en frustration og en usikkerhed, også for mit vedkommende, der skifter bil hvert fjerde-femte år, siger Kenneth Dini.
De politiske partier har ellers nærmest indledt et kapløb for at få flest mulige elbiler på det danske marked - og hurtigst muligt.
Men forbrugere og forhandlere er forvirrede og mangler klare svar på de langsigtede planer for blandt andet afgifter, priser og ladestandere. Derfor kræver bilejernes interesseorganisation, FDM, og bilforhandlerne nu svar fra politikerne på, hvordan omlægningen skal foregå.
- Forbrugerne fravælger elbiler, fordi de ikke kan se, hvad der sker om et par år. Det er et kæmpe usikkert marked derude. Forbrugerne vil gerne elbiler, men der skal også meget til fra politisk side, som skaber de her sikre rammer om afgifterne, siger Ilyas Dogru, forbrugerøkonom hos FDM.
Tidligere har Dansk Energi anslået, at der skal opføres 250 ladestandere i Danmark hver dag frem mod 2030, hvis en ambition om én million elbiler skal kunne indfries.
Frem og tilbage for afgifter
FDM anbefaler politikerne helt at fjerne registreringsafgiften på alle grønne biler og i stedet indføre teknisk løbende afgifter baseret på bilernes CO2-udledning og vægt.
Vi har spurgt partierne, hvad de mener om indvandring, sundhed, klima og de 13 andre temaer, som betyder mest for danskerne, når de skal sætte deres kryds.
Alle partier har haft mulighed for at være med. Stram Kurs har endnu ikke besvaret TV 2s henvendelse. Svarene er formuleret af partierne selv. Temaerne er udvalgt på baggrund af en række Megafon-målinger til et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.
Efter elbilaftalen i 2015, der betød, at elbiler ikke længere var fritaget for registreringsafgiften, gik salget af elbiler i stå. Det førte i 2017 til en ny politisk aftale om at holde afgiften nede på 20 procent i en periode, inden afgiften igen skulle stige.
I øjeblikket er elbiler og såkaldte plugin-hybridbiler, der koster under 400.000 kroner, midlertidigt undtaget for registreringsafgiften frem til 2020.
- Men hvad så efter 2020? Er man så blevet klogere og siger, at dieselbilerne ikke forurener så meget mere, og så står man igen med håret i postkassen og har investeret i noget, som så måske ikke alligevel bliver attraktivt. Så jeg håber, at der om fire-fem år er klare regler for elbilerne, og så bliver den her udskiftet med en elbil, siger Kenneth Dini og peger på sin nyindkøbte dieselbil.
Norge solgte 30 gange flere elbiler end Danmark
Regeringen vil som led i sin klimaplan have én million grønne biler i 2030, mens det mulige kommende regeringsparti Socialdemokratiet vil have 500.000. Samtidig har partierne forskellige mål for udfasningen af fossilbiler i Danmark.
Men trods de store ambitioner fra politikernes side placerer Danmark sig på en 14. plads i Europa, når man sammenligner andelen af nye elbiler.
I 2018 blev der herhjemme solgt 1545 elbiler ifølge tal fra Danske Bilimportører. Til sammenligning var tallet 30 gange højere i Norge, hvor elbiler er fuldstændig afgiftsfritaget.
Energichef: Absurd forhold til afgifter
Her er den store usikkerhed for danske bilejere med sikkerhed en af forklaringerne, mener Peter Bjerregaard, chef for markedsregulering i energivirksomheden E.ON Danmark, der leverer strøm til elbiler.
- Forrige år var der faktisk flere elbiler på gaden i starten af året end ved udgangen af året på grund af den naturlige afgang. Der må man bare sige, at hvis vi skal have en million elbiler om ti år, er det jo ikke den vej, det skal gå.
Han fortæller, at den el, man bruger til at oplade en elbil, lige nu står til at blive dyrere per 1. januar. Det sker, ifølge E.ON-chefen, for at sikre, at statskassen ikke går glip af provenu, hvis der bliver solgt færre fossilbiler.
- Det er ret beset et absurd afhængighedsforhold, vi har til forureningsafgifter. Den danske stat får omkring 80 milliarder ind om året i forureningsafgifter, men for hvert skridt mod en grønnere og renere verden bliver den afgiftsbase mindre. Så i sidste ende må det være politikernes vilje, der er bestemmende for, hvad man så vil gøre, siger han.