HĂĄndsprit kan skade kroppens eget forsvar

Skrappe rengøringsmidler og håndsprit øger risikoen for allergi og autoimmune sygdomme.

Det er blevet mere almindeligt end tidligere at bruge håndsprit og antibakterielle rengøringsprodukter.

Men med den store brug af desinfektionsmidler overdriver vi vores renlighed, skriver magasinet Samvirke.

Over tid er menneskers levevis blevet mere steril i den vestlige verden, og det har fĂĄet forekomsten af allergiske og autoimmune sygdomme til at stige.

Når immunsystemet ikke udfordres af et væld af bakterier, kan det i stedet forsøge at bekæmpe mikroorganismer, der normalt ikke vil gøre mennesker syge. Som når kroppen reagerer på støvmider og pollen, eller når immunsystemet forsøger at bekæmpe kroppens egne celler.

Derfor er det vigtigt at skelne mellem farlige og gavnlige bakterier, pĂĄpeger bakterieforsker Peder Worning fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling pĂĄ Hvidovre Hospital.

- Der er bakterier overalt i vores omgivelser, og nogle steder er det vigtigt at være opmærksom på dem. Andre steder er det ikke.

- Langt de fleste bakterier er ufarlige, siger han til Ritzau.

Bakterier kan styrke immunforsvaret

Forskeren understreger, at man skal vaske hænder, når man har været på toilettet, og før man skal tilberede eller spise mad. Ligesom der er brug for høj hygiejne på sygehuse og andre steder med svækkede mennesker.

- Men man skal ikke vaske hænder hele tiden, siger han.

Ifølge forskning har det stor betydning for børns helbred, om de bliver udsat for mange eller få bakterier. Den bakteriesammensætning, der skabes i børns tarme i de første leveår, påvirker immunforsvaret resten af livet.

Et studie påviste i 1989, at enebørn og de ældste søskende oftere udvikler høfeber. Det skyldes, at der i hjem med mange børn er flere bakterier.

- Det blev fortolket sådan, at meget øget renlighed kan understimulere vores immunsystem i de helt tidlige barneår, sider Peder Worning.

De infektioner, man fĂĄr som barn, virker altsĂĄ som en slags naturlig vaccine, der beskytter mod allergier og autoimmune sygdomme resten af livet.

Bortset fra større risiko for allergi og sygdomme kan overdreven brug af håndsprit og antibakterielle rengøringsprodukter gøre bakterier resistente mod de pågældende midler.