Samfund

Politisk flertal vil skærpe tilsyn med daginstitutioner efter TV 2-dokumentar

En undersøgelse fra 2017 viste, at det kun er 47 af landets 98 kommuner, der får systematiske tilbagemeldinger fra de pædagogiske tilsyn.

Et politisk flertal på Christiansborg vil stramme op for tilsynene med daginstitutioner i hele landet.

Udmeldingen kommer efter TV 2-dokumentaren ’Daginstitutionerne bag facaden’, der afslører omsorgssvigt og andre kritisable forhold i københavnske daginstitutioner. Tilsynsrapporter, som TV 2 har fået aktindsigt i, viser, at 22 institutioner har fået røde, kritiske anmærkninger for sociale relationer mellem børn og voksne i 2018.

V og S vil kigge på det som noget af det første

Ifølge Venstres børneordfører Anni Matthiesen har dokumentaren vist, at tilsynene ikke fungerer godt nok, som de er i dag. Hun mener, at det vil være naturligt, at partierne sætter sig ned og finder ud af, hvordan man kan forbedre tilsynene med daginstitutionerne.

- Hvis jeg var ny børneminister, var det noget af det første, jeg tog fat på efter et valg, siger hun tirsdag aften til TV 2.

Hun efterlyser især større gennemsigtighed, så småbørnsforældre har bedre forudsætninger for at træffe et oplyst valg, når de skal vælge institution til deres barn. Forældrene skal have ro i sindet, når de sender deres børn i daginstitutioner, lyder det.

Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, siger ligeså, at sagen bliver noget af det første, partiet vil kaste sig over efter valget 5. juni.

- Jeg ville som forælder selv blive rasende, hvis jeg fandt ud af, at der faktisk lå rapporter med røde anmærkninger, uden at jeg havde haft kendskab til det. Selvfølgelig skal de ting ligge offentligt. Men det er ikke nok, siger Rosenkrantz-Theil til TV 2.

Konkret vil hun have større krav til de kommunale tilsyn med vuggestuer og børnehaver, ligesom hun efterspørger opfølgninger på baggrund af tilsynene.

Østergaard: - Kan ikke løses med en skærpet paragraf

Samme budskab kommer fra SF’s børneordfører, Jacob Mark. Til TV 2 fortæller han tirsdag aften, at hans parti ønsker en skærpelse og en ensretning af de pædagogiske tilsyn. Derudover skal der findes midler til at sikre en opfølgende pædagogiske indsats, mener han.

- Vi vil konkret stille krav om flere besøg. Altså at tilsynet ganske enkelt skal komme mere ud i institutionerne. Man hører alt for ofte, at tilsynet er alt for løst, og man kan jo ikke føre tilsyn med noget, man aldrig besøger, siger Jacob Mark.

Til dagbladet Politiken siger Dansk Folkepartis socialordfører Karin Nødgaaard, at der skal være ”fælles krav og øget tilsyn med vuggestuer og børnehaver”. Hun ser også gerne, at der kommer uanmeldte tilsynsbesøg hos institutionerne.

Morten Østergaard, der er politisk leder for Det Radikale Venstre, kalder omvendt ønsket om skærpede tilsyn for en ”Christiansborgreaktion”.

- Jeg ved ikke, hvad Københavns Kommune havde gjort, hvis de havde haft en rapport mere, der havde vist det samme. Det her kan ikke løses med en skærpet paragraf, men med flere pædagoger og et højere kvalifikationsniveau, så inkompetence bliver opdaget, siger Østergaard til TV 2.

Han mener i stedet, at det handler om minimumsnormeringer.

Kun systematiske tilsyn i halvdelen af kommunerne

I 2017 gennemførte Kommunernes Landsforening (KL) en undersøgelse på området, der viste, at kun 47 ud af landets 98 kommuner får systematiske tilbagemeldinger fra de pædagogiske tilsyn.

Som loven om dagtilbud er i dag, er det kommunalbestyrelserne, der fastsætter rammerne for tilsynet. Loven indeholder ikke krav om hyppighed, hvem der skal udføre tilsynet eller hvilke metoder, der skal anvendes.

- Det pædagogiske tilsyn på dagtilbudsområdet kan af samme grund se ud på mange forskellige måder, skriver KL i undersøgelsen.

Venstres børneordfører Anni Matthiesen håber, at kommunerne fortsat kan stå for tilsynene, men efter TV 2-dokumentaren er hun bekymret for, ”om kommunerne reelt fører et godt nok tilsyn med sig selv,” fortæller hun.

- Jeg ved ikke hvordan, man kunne skrue det sammen for at sikre et mere uvildigt tilsyn, men jeg synes for børnenes og for forældrenes skyld, at vi er nødt til at sikre at det, der foregår, foregår efter reglerne, og at det foregår ordentligt, siger Anni Matthiesen.