Samfund

Pædagogmedhjælper til mor efter skub og kvælertag: - Han har haft en rigtig god dag

Skjulte optagelser afslører treårigs "skræmmende dag".

En treårig dreng sidder midt på gulvet og leger med tog, da hans mor træder ind i daginstitutionen for at hente ham.

- Han har haft en rigtig god dag, siger pædagogmedhjælperen på stuen og stikker en tommelfinger i vejret.

- Har han ikke grædt?, spørger hans mor overrasket.

- Nej, det har været en god dag, garanterer pædagogmedhjælperen, inden moren tager sin søn med hjem - i troen om, at hans dag har været rigtig god.

Men det er langt fra sandheden.

Det viser skjulte optagelser i dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’, der sendes tirsdag klokken 20.00 på TV 2.

- Det er en meget, meget, meget voldsom dag. Det har været en skræmmende dag, siger psykolog Lone Hygum, som har set optagelserne af den treårige dreng.

Kvælertag og aleneleg

Faktisk gik det skævt, allerede da drengen blev afleveret i den københavnske daginstitution om morgenen. Her var alle tre voksne på stuen så travlt optaget af konflikter og gråd hos de andre børn, at ingen havde tid til at tage imod ham.

Og det fortsatte.

TV 2s optagelser viser, at den treårige dreng, som i forvejen har svære sociale problemer og næsten intet sprog, kun har kontakt til en voksen ti gange i løbet af hele dagen. Og kun to af gangene er det en positiv kontakt.

Resten af dagen leger drengen udelukkende alene.

Det er jo helt galt det her. Det er grotesk

Drengens far

De gange, hvor han har kontakt med de andre børn, er det mest, fordi de skubber til ham eller ødelægger hans leg. Som da to piger går hen til ham:

- Han er dum… Rigtig, rigtig dum.

Eller som da en dreng forsøger at tage kvælertag på ham bag en skillevæg. Eller som da togbanen, han sidder alene og leger med, gentagne gange bliver ødelagt af de andre børn, som også gentagne gange holder fast om hans hoved og sparker ud efter ham.

Drengen er også selv voldsom over for andre børn, men det virker som om, han er vant til den hårde medfart, for han reagerer kun sjældent med gråd. Og det skræmmer psykolog Lone Hygum:

- Altså den kultur, hvor børnene bare render rundt som vilde dyr, der bare målbevidst går efter at ødelægge hinandens ting og bare sparke – og være fysisk overgribende. Altså han (den treårige, red.) har så meget brug for, at der er en voksen, som skærmer hans leg, og som skærmer ham fra de andre børns negative kontakt med ham hele tiden. Og den hjælp, han har brug for, den får han overhovedet ikke. Altså han får alt det modsatte.

"Det er jo helt galt det her"

TV 2 har vist optagelserne til drengens forældre, som har sagt ja til, at deres søn medvirker i tv:

- Det er en god idé at optage det der, fordi når der er noget galt i systemet, så skal offentligheden vide det, siger den treåriges far, Hugo Abdala.

Optagelserne gør stort indtryk på ham, men også på drengens mor, som jo fik at vide, at det havde været ”en rigtig god dag”:

- Jeg tænker, at det er et svigt. Det er jo helt galt det her. Det er grotesk. Det er som om, at et barns udvikling slet ikke har nogen betydning.

- Min søn bliver slået af forskellige børn, men der er ingen, der griber ind. Han græder, og det gør så ondt i hjertet, for det bør ikke ske.

- Det gør ondt i hjertet Video: Sofie Synnøve Herschend

"Ikke godt nok"

Kate Obeid er områdechef i Københavns Kommune. Hun er den øverste ansvarlige for den pædagogiske kvalitet i de to institutioner, hvor TV 2 har filmet med skjult kamera. Også hun bliver forevist TV 2s optagelser.

Hvad for en omsorg og kontakt fra de voksne ser du her?

- Altså i det her klip ser jeg ikke ret meget kontakt fra de voksne overhovedet.

Men det her foregår over hele dagen...

- Ja, men det er jo ikke godt nok, hvis det foregår over hele dagen. Det klip, du viser mig, må være det, jeg forholder mig til, og det er ikke godt nok.

Hvad vidste I i ledelsen selv i forvejen om den her institution?

- Vi vidste, at den pædagogiske kvalitet ikke var i orden - forstået som, at medarbejderne måske ikke helt havde de redskaber, der skulle til for at håndtere den børnegruppe, de havde.

Konsekvenser for personalet

En aktindsigt, TV 2 har fået, viser, at institutionen også i 2017 var under luppen.

I tilsynsrapporter står blandt andet, at "det var tæt på sjældent, at det pædagogiske personale var:

  1. imødekommende og lydhøre over for børnene.
  2. talte med børnene om deres oplevelser og idéer.
  3. bar præg af interesse for børnenes perspektiv.
  4. hjælper de børn, der sidder passivt eller går formålsløst rundt.
  5. hjælper de børn, der forstyrrer legen for andre.
  6. hjælper børnene med at løse konflikter, hvis de ikke selv kan."

Det er jo for mere end to år siden. Hvordan har du det med, at der hver dag i to år er blevet afleveret børn under de forhold?

- Jamen jeg kan agere på det, jeg kan se, og jeg har ageret på det, jeg overordnet har set.

Men du ved jo godt, at den er gal?

- Jeg ved, at der er noget, vi skal arbejde med, og det er lige præcis derfor, vi har indført de handleplaner, hvor vi kommer rigtig tæt på institutionernes praksis.

Men de har jo ikke hjulpet?

- De har hjulpet på nogle områder, og de kommer til at hjælpe. Det har bare taget længere tid, end vi lige havde regnet med i første omgang.

Ifølge København Kommunes børne- og ungeborgmester har de skjulte optagelser medført personalemæssige konsekvenser på begge de institutioner, der medvirker i TV 2s dokumentar, og derfor også den treårige drengs.

'Daginstitutioner bag facaden' sendes tirsdag aften klokken 20 på TV 2. Se dokumentaren nu på TV 2 PLAY.