Minister efter TV 2-dokumentar: - Det må være et enkeltstående tilfælde

TV 2s dokumentar ’Daginstitutioner bag facaden’ viser kritisable forhold i børnehaver og vuggestuer i Københavns Kommune.

Mai Mercado har tillid til pædagogerne, selvom en ny TV 2-dokumentar viser kritisable forhold i institutionerne i Københavns Kommune.

Det slår børne- og socialministeren fast, efter hun har set ’Daginstitutioner bag facaden’.

I dokumentaren viser skjulte optagelser blandt andet en 14 måneder gammel pige, der græder i 50 minutter og flere gange afvises af personalet.

- Jeg tror virkelig på den pædagogiske faglighed derude. Jeg har tillid til pædagogerne. Vi skal have tillid til pædagogerne, siger Mai Mercado.

Men hun siger også, at de kritisable forhold, som man ser i dokumentaren, kan ske, "fordi nogle svigter fuldstændig".

- Kommunerne skal leve op til lovgivningen. Og det står meget præcist i lovgivningen, hvilken type børnemiljø der skal være, siger Mai Mercado.

Det her må være et enkeltstående tilfælde

Mai Mercado, børne- og socialminister

- Må være et enkeltstående tilfælde

I alt har 22 af Københavns omkring 400 daginstitutioner fået røde anmærkninger for deres arbejde med området 'Sociale relationer - barn/voksenkontakt' - et område, der af forskere vurderes til at være det mest betydningsfulde i arbejdet med børns udvikling.

De 22 institutioners tilsynsrapporter har TV 2 fået aktindsigt i, da de ikke er offentligt tilgængelige.

På spørgsmålet om, hvordan Mai Mercado kan have tillid til pædagogernes faglighed, svarer hun:

- Fordi det her må være et enkeltstående tilfælde. Kommunen skal sikre, at kvaliteten er i orden. Man får ikke mig til at gå ud og lægge et kontrolsystem ned, som forhindrer pædagogerne i at udøve deres pædagogik. Man kan sikre, at pædagoguddannelsen er tiptop. Vi har lavet en række ændringer fra august sidste år, siger Mai Mercado.

Mai Mercado har tillid til pædagogerne, selvom en ny TV 2-dokumentar viser kritisable forhold i institutionerne i Københavns Kommune. Video: Malene Anthony Nielsen

Lone Hygum er psykolog og har observeret børn i daginstitutioner i 15 år, og hun siger, at "jeg tænker, at det her ikke er det eneste sted i Danmark, virkeligheden er sådan her."

Hun kalder optagelserne "frygtelige" og mener, det er "offentligt omsorgssvigt gange en million", hvis tilsynsrapporter tidligere har påpeget problemer.

- Det er jo decideret farligt for børns udvikling at være i sådan en ramme otte timer hver dag, siger hun.

Et spørgsmål om normeringer

I april demonstrerede tusindvis af forældre i over 50 forskellige byer landet over for at kræve, at der sættes et loft over, hvor mange børn der må være for hver voksen i børnehaver og vuggestuer. Også BUPL mener, der mangler pædagoger. En undersøgelse fra pædagogernes fagforbund viste i marts, at pædagoger kan stå alene med ansvaret for op til 17 børn.

Men Mai Mercado siger, at det her ”handler ikke kun om normeringer.”

- Det handler om den pædagogiske kvalitet generelt. Det handler også om andelen af pædagogiskuddannede i forhold til medhjælpere. Det handler selvfølgelig også om normeringer. Og om man har fået efteruddannelse. Og så handler det om ledelse. Alle de ting skal gå hånd i hånd, siger Mai Mercado.

TV 2s dokumentar har også affødt andre reaktioner. SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil have mere personale i institutionerne:

BUPL's formand skriver, at sådan et svigt ikke må ske:

FOAs formand, Mona Striib, hæfter sig ved, at TV 2 har brugt mere end et halvt år på dokumentaren, men kræver handling nu:

'Daginstitutioner bag facaden' sendes tirsdag aften klokken 20 på TV 2. Se dokumentaren nu på TV 2 PLAY.