Samfund

Her er de mest magtfulde personer i Danmark

Hvis du mødes med de rigtige mennesker, kan I tilsammen reelt bestemme, hvilken retning Danmark skal gå i, påstår ny bog.

En af de personer, der har landets største netværk, er ikke en politiker, men en formand for en fagbevægelse.

Helt præcist er det Claus Jensen, formand i Dansk Metal, der dog er skarpt efterfulgt af Karsten Dybvad, netop afgående direktør i Dansk Industri. Deres netværk tilsammen rækker ud i alle grene af samfundet.

Det påstår forfatterne bag bogen 'Personer forgår - magten består', som udkommer i dag.

Og det er ikke helt uvedkommende, hvem der sidder med ved hvilke borde, for det er en bestemt gruppe af personer, der fører Danmark i en bestemt retning.

Det er dem, der har plads i de toneangivende råd og udvalg. De er tilsammen de mest magtfulde i landet i kraft af deres netværk. Se, hvem der topper listerne nederst i artiklen.

- Vi vil have en diskussion om magtfordelingen i vores demokrati, og om vejen til de indflydelsesrige poster åbne nok, siger Sarah Steinitz, sociolog og medforfatter til bogen sammen med Christoph Houman Ellersgaard og Anton Grau Larsen.

I bogen har forfatterne undersøgt de netværk, som erhvervsledere, kongelige, spidser fra fagbevægelserne, politikere, erhvervsorganisationer samt rektorer og professorer fra uddannelsesinstitutioner færdes i.

Ifølge forfatterne handler det ikke kun om, hvilken post en person bestrider, men i lige så høj grad også, hvem personen mødes med fysisk og samarbejder med. Kort sagt, hvem personen er i netværk med.

Jo større netværk og rækkevidde, jo mere indflydelse og dermed mere magt.

- Magt er muligheden for at gøre sin stemme gældende de rigtige steder. Det er at sidde med ved bordet, hvor der tages beslutninger, som rykker samfundet i en retning, siger Sarah Steinitz.

Dansk Metals formand Claus Jensen er topscoreren, når det kommer til hans rækkevidde.

Han sidder i mange bestyrelser og råd indenfor fagbevægelsen og staten og netværker også med erhvervslivet og politikere, forklarer Sarah Steinitz.

- Helt simpelt, så er det ham, der arbejder sammen med flest andre topfolk og dermed kender flest af de rigtige mennesker, siger hun.

Magteliten er en hvid, mandlig DJØF'er

Hvis man som borger i Danmark går rundt og drømmer om at sidde med, hvor de vigtige beslutninger for Danmark træffes, så har man gode chancer, hvis man er en hvid, midaldrende mand med en DJØF-uddannelse og en far fra overklassen eller den øvre middelklasse, forklarer Sarah Steinitz.

Den største koncentration af personer med stort netværk ses nord for København.

- Hvis eksempelvis din far var direktør, har du 166 gange større sandsynlighed for at blive en del af magteliten, i forhold til hvis din far var tømrer, siger hun.

Men om det er godt eller dårligt, at magteliten er formet, som den er, vil Sarah Steinitz lade borgerne vurdere. Hun mener dog, at det er vigtigt, at der er debat og åbenhed om, hvem der har magten i Danmark.

- Der er fokus på politikerne i valgkampen, men der er masser af andre, som er med til at tage de vigtige beslutninger. Det viser sig, at vejen til magten er meget lukket, og du kan bedst være med, hvis du kommer fra de mest velstillede lag i samfundet. Erhvervslivet sidder godt med sammen med fagbevægelsen, arbejdsgiverorganisationer, staten, politikerne og videnskaben. Men natur og miljø sidder meget dårligt. De bliver ikke inviteret med, siger Sarah Steinitz.

Herunder i listerne kan du se top ti over, hvilke personer og organisationer der indenfor forskellige områder har de største netværk i Danmark.

Listen er udarbejdet udfra en algoritme, som har tygget sig gennem 38.544 personer, som sidder på 56.538 poster i mere end 5.000 bestyrelser, råd, udvalg og andre fora.