Samfund

Efter afsløringer af svigt i dagtilbud: Tilsynsrapporter skal nu ligge på hjemmesider

Det skal være nemmere for kommende og nuværende forældre til børn i institutioner at finde frem til tilsynsrapporterne, mener borgmesteren.

Alle daginstitutioner i Københavns Kommune skal offentliggøre deres seneste tilsynsrapport på deres hjemmesider.

Sådan lyder kravet tirsdag aften fra Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S).

Meldingen kommer efter TV 2s afsløringer af omsorgssvigt og andre kritisable forhold i københavnske daginstitutioner. Tilsynsrapporter, som TV 2 har fået aktindsigt i, viser desuden, at 22 institutioner har fået røde, kritiske anmærkninger for sociale relationer mellem børn og voksne i 2018.

Tilsynsrapporterne var indtil TV 2s offentliggørelse ikke tilgængelige på institutionernes hjemmesider.

- Fuldstændig uacceptabelt

Afsløringerne er blandt andet sket ved hjælp af skjult kamera i TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', der vises tirsdag aften.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen skriver i en mail til TV 2, at kommunen skal have fuld åbenhed om tilsynet med den pædagogiske kvalitet i institutionerne.

I dag kan alle forældre få udleveret tilsynsrapporten for deres børns institution hos den pædagogiske leder, men det skal nu gøres nemmere, mener han.

- Derfor beder vi nu alle vores institutioner om at lægge den seneste tilsynsrapport på institutionens hjemmeside. Så er den nemt tilgængelig for både nuværende og kommende forældre. Det forventer jeg, at institutioner prioriterer at gøre hurtigst muligt, skriver Jesper Christensen i en mail til TV 2.

En af institutionerne, hvor TV 2 har lavet optagelser med skjult kamera, havde både i 2017 og 2018 kritiske tilsynsrapporter. Alligevel afslørede optagelserne forhold, kommunen selv betegner som omsorgssvigt.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at nogle institutioner flere år i træk har røde anmærkninger i deres tilsyn. Det skal der rettes op på med det samme, skriver Jesper Christensen.

Afsløringerne har allerede fået personalemæssige konsekvenser i to københavnske daginstitutioner, oplyste Jesper Christensen mandag.