Samfund

70-årig kvinde erklæret dement af psykolog - skal ud af Danmark

Advokat mener, det er blevet "næsten umuligt" at få humanitær opholdstilladelse i Danmark.

Hvor syg skal man være for at få humanitær opholdstilladelse?

Det spørgsmål stiller datteren til den 70-årige afghanske kvinde Zarmina Waziri, der for to uger siden fik besked på at forlade Danmark.

Hun er ellers kraftigt svækket af sygdom. Hun får medicin mod diabetes, forhøjet blodtryk og KOL - og har flere gange haft en blodprop i hjernen.

Hun har heller ikke nær familie i Afghanistan, oplyser familien.

De seneste år er det dog blevet markant sværere at opnå humanitær opholdstilladelse i Danmark, som typisk gives, hvis man har en meget alvorlig sygdom.

Siden 2007 er antallet af humanitære opholdstilladelser faldet fra 223 til bare 8 i 2018.

Datter frygter for mors skæbne

Zarmina Waziri fik første gang afslag på humanitært ophold i 2012. I 2016 ansøgte familien om at få genoptaget sagen, og imens blev hendes udvisningssag sat på stand-by. For nylig afslog myndighederne dog at genoptage hendes sag.

Datteren Marzia Waziri frygter for sin mors skæbne.

- Jeg kan ikke forstå, på hvilket grundlag de kommer og siger, at hun ikke er syg nok. Hvor syg skal man være for at kunne få humanitær hjælp?

Niels Erik-Hansen, der er advokat med speciale i menneskerettigheder, kalder sagen og det seneste afslag for foruroligende:

- Det er blevet næsten umuligt at få humanitært ophold i Danmark. Vi står her med en kvinde, som er så dårlig, at hun under ingen omstændigheder vil kunne klare sig i Afghanistan.

Hvis ikke Zarmina Waziri rejser frivilligt, vil hun ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets afgørelse blive pålagt et indrejseforbud til alle EU- og Schengenlande i minimum to år.

Psykologs ord for hun er dement

Ifølge datteren har Zarmina Waziri svært ved at huske personer og sammenhænge. De fire daglige besøg fra hjemmehjælpen suppleres af datterens visitter, hvor hun hjælper Zarmina med at spise.

Den 70-årige kvinde er ikke blevet udredt for demens ved en læge, men en psykolog vurderede i 2016, at hun led af sygdommen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet mener, at der mangler dokumentation for Zarmina Waziris helbredstilstand og kalder psykologens ord for hendes demenssygdom for utilstrækkelige.

Desuden skriver ministeriet i sit afslag på humanitært ophold, at en eventuel demens ikke vil have nogen betydning.

- Demenssygdom kan ikke i sig selv anses for en alvorlig fysisk sygdom, der efter ministeriets praksis vil kunne medføre meddelelse af humanitær opholdstilladelse.

Udlændinge- og Integrationsministeriet, der stået for sagsbehandlingen, vil ikke svare på spørgsmål i den konkrete sag - men det vil ministeren på området, Inger Støjberg (V).

Hun står på mål for beslutningen:

- Jeg kan godt forstå, at hun gerne vil blive i Danmark, men når det er sagt, så kan vi jo heller ikke være sygehus for hele verden. Jeg har tillid til, at de afghanske myndigheder kan tage vare på den her situation, siger hun.

Socialdemokratiet afviser at svare

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, om udviklingen af humanitære opholdstilladelser. Hun vil ikke lade sig interviewe om det spørgsmål.

Partiet henviser til stedfortrædende politisk ordfører, Peter Hummelgaard, der siger, at sagen om den afghanske kvinde vækker undren.

Han vil dog heller ikke udtale sig om partiets holdning til hvorvidt, der bør tildeles flere humanitære opholdstilladelser.

Mens Socialdemokraterne ikke ønsker at svare, er SF's spidskandidat i Østjylland, Kirsten Normann Andersen, mere klar i spyttet.

- Du kan regne 100 procent med, at en kvinde i den tilstand ikke skal rejse ud af landet, hvis det står til SF i fremtiden. Det kommer vi til at arbejde for at sikre, siger hun.

I mellemtiden gruer datteren for sin mors skæbne.

- Hun kan ikke overleve en dag der. Det kan hun ikke. Jeg tror heller ikke, hun kan klare rejsen. Jeg frygter, hun dør. Det vil være meget svært for mig, siger Marzia Waziri.