Den stærkeste overlever

Flere børn udsættes for omsorgssvigt, advarer eksperter

Den stærkeste overlever

Flere børn udsættes for omsorgssvigt, advarer eksperter

I et hjørne af et garderoberum. Ved siden af flyverdragter og sko sidder en pige på cirka fire år og stirrer fuldstændig udtryksløst ud i rummet. Hun har gemt sig.
For på den anden side af væggen i daginstitutionen hersker et kaos. Mange af stuens 23 børn råber, slås og ødelægger andres leg. Og med jævne mellemrum bryder et barn ud i gråd.
Midt i al virvaret går en lille pige forsigtigt rundt i sin glitrende kjole. Til at starte med kryber hun langs panelerne, men selv da hun bevæger sig ud på midten af gulvet, er der ingen, der ænser hende. Pædagogerne har for travlt med de "vilde drenge" - og på at børnene ikke får dem "ned med nakken", lyder det. Og sådan går dagen.
Det er 'survival of the fittest', siger psykolog Lone Hygum, som har observeret børn i daginstitutioner i 15 år.
Hun sammenligner livet i dagens daginstitutioner med 'Fluernes Herre':
- Det er den stærkeste, der vinder.

Survival of the fittest

Og billedet er langt fra enestående. Flere børn udsættes for offentligt omsorgssvigt.
Sådan lyder advarslen nu fra flere eksperter, efter de har set optagelser fra TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden', som viser kritisable forhold i institutioner i Københavns Kommune.
Københavns Kommune har ikke villet lade TV 2 få indsigt i hverdagen i nogen af kommunens institutioner "af hensyn til kommunens navn og rygte", og derfor er billederne optaget med skjult kamera af en pædagog, som lod sig ansætte i institutionen for at kunne vise forholdene.
Nedenfor kan du se, hvordan hverdagen forløber i en af Københavns daginstitutioner, efter forældrene har vinket farvel.

Morgensang

Vi begynder til morgensamling klokken 09.00, hvor pædagogerne har samlet børnene til morgensang. Børnene er engagerede, og der er ro på tropperne. Men det varer ikke længe...

"Stop med at slå mig"

Efter morgensamlingen fordeler pædagogerne sig, og til sidst står pædagogen, som TV 2 har ladet ansætte, tilbage på stuen med 10 børn.
Særligt én gruppe drenge tager hendes opmærksomhed.
De løber uroligt rundt på stuen, kravler på bordene, slår hinanden - og på de mindre børn. De smider ting ud af vinduet og ødelægger legen for de andre børn.
For eksempel for en pige, som sidder på et bord og beundrer det tårn af klodser, hun lige har bygget. Mens hun gør det, lister drengene arm i arm hen mod bordet. Og da de når derhen, langer først den ene og så den anden dreng ud efter tårnet, så det vælter.
- Det kan I simpelthen ikke være bekendt, siger pædagogen, mens pigen græder, og drengene løber hen i den anden ende af stuen.
Senere må hun stoppe en af drengene, da han prøver at tage en klods ud af hænderne på et af de andre børn. Da hun går ind imellem dem, slår han ud efter hende.
- Stop med at slå mig, siger hun.
- Stop med at slå mig, gentager han og prøver at løbe væk.
Mens de urolige drenge tager al opmærksomheden fra de voksne, går de stille børn ofte under radaren.

Under radaren

Midt i den hårde tone og det høje støjniveau går en pige rundt for sig selv. I løbet af dagen har hun næsten ingen kontakt med de voksne.
De har for travlt.
- Det er frygteligt. Når det er hverdagen for børn i 8-9 timer, så vil de jo være i et kaos og stressniveau 24-7. Så det er jo børn, der kun er i et overlevelsesmode. Det dér med at blive set og forstået, det er der ingen, der tilbyder dem. Jeg synes, at det er kynisme ud over alle grænser, for der må jo være nogen, der ved, at det ser sådan her ud, siger Lone Hygum.

Slukning af ildebrande

Personalet bruger på optagelserne meget tid på at løse konflikter mellem børnene, og derfor har de ikke tid til at skabe den positve kontakt til børnene, som de både har brug for og ret til.
Drengen i den stribede trøje herover har for eksempel kun kontakt til pædagogerne 10 gange i løbet af en hel dag. I otte af de tilfælde er kontakten negativ.
Resten af dagen leger han alene.
Det er kun i konfliktsituationer, at han har kontakt til de andre børn på stuen.
Han bliver skubbet og drillet, ødelægger et andet barns leg, river en pige i håret og får ødelagt sin togbane. Alt sammen uden at en voksen griber ind og hjælper børnene med at løse konflikterne.

Negativ kontakt

I sit værdigrundlag lover Københavns Kommune, at:
"Alle børn... har ret til positiv voksenkontakt hver dag".
Men en optælling, som psykolog Lone Hygum har foretaget, viser, at daginstitutionens to pædagogmedhjælpere kun har positiv kontakt til børnene 6 gange. De har derimod negativ kontakt eller irettesætter børnene 105 gange.
Som her, hvor pædagogen, som laver de skjulte optagelser for TV 2, forklarer en dreng, at han ikke må kaste med hårde ting.

Hvor er hun?

Pludselig opdager pædagogen, som samarbejder med TV 2, at pigen ikke er på legepladsen sammen med de andre børn. 
Hun spørger pædagogmedhjælperen, om hun har set pigen. 
- Har du tjekket puderummet? spørger pædagogen. 
- Eller også gemmer hun sig på en af stuerne bag et eller andet.
Pædagogen går indenfor for at lede. Hun går gennem den første garderobe og ned ad gangen. På vejen spørger hun rengøringspersonalet, om hun har set en lyshåret pige på sin vej. Det har hun ikke.
Pædagogen finder pigen i det næste garderoberum. Hun sidder helt stille i hjørnet, hvor hun har klemt sig ind mellem væggen og skabet. Hun har intet legetøj med sig, men sidder bare helt stille. 
- Der var du, søde pige. Du skal med mig ud på legepladsen, siger pædagogen og rækker hånden frem til hende.

Gemmer sig på en hylde

Senere samme dag går det igen op for pædagogen, at den lille pige er væk. Denne gang finder hun hende på en hylde, hvor hun ligger og gemmer sig - igen uden at sige et ord.
Endnu senere samme dag finder pædagogen pigen, da hun har gemt sig bag en kontorstol. 
Psykolog Lone Hygum er stærkt bekymret over optagelserne:
- Det er da totalt trist, at et barn på måske fire år har fået slukket sin lyst til livet, lyst til at lege og være sammen med andre og sin tro på, at man kan noget sjovt sammen med andre. Jeg tænker, at det her ikke er det eneste sted i Danmark, virkeligheden er sådan her, siger hun.

Hårdt mod hårdt

Forholdene i børnehaven virker også kaotiske på den pædagog, der har optaget i skjul for TV 2. Derfor spørger hun personalet, hvordan de tackler de hårde børn.
En af pædagogerne fortæller, hvordan hun oplever, at dagligdagen let udvikler sig til en kamp mellem børnene og de voksne:
- Jeg har stået der, hvor du står, dengang jeg startede hernede for snart tre år siden, siger hun. 
Hun forklarer, hvordan det fik hende til at bryde sammen og miste lysten til at gå på arbejde.
- Det var børnenes skyld, at jeg havde det sådan, siger hun. 
Men med tiden er pædagogen blevet hård, forklarer hun:
- Den dag i dag skal de ikke have mig ned med nakken, det er helt sikkert.

Konsekvenser for personalet

Lone Hygum kalder optagelserne "frygtelige" og mener, det er "offentligt omsorgssvigt gange en million", hvis tilsynsrapporter tidligere har påpeget problemer.
-  Altså det er jo decideret farligt for børns udvikling at være i sådan en ramme otte timer hver dag, fortsætter hun.
En aktindsigt i tilsynsrapporter viser, at Københavns Kommune har kendt til problemerne i institutionen i to år. Kate Obeid, der er områdechef i København Kommunes børne- og ungeforvaltning, erkender, at det "ikke er godt nok":
- Jeg ved, at der er noget, vi skal arbejde med. Det er jo lige præcis derfor, vi har indført faglige handleplaner, hvor vi kommer rigtig tæt på institutionernes praksis.
Men det har jo ikke hjulpet?
- De har hjulpet på nogle områder, og de kommer til at hjælpe. Det har bare taget længere tid, end vi lige havde håbet i første omgang, siger hun.
Københavns Kommunes børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen, oplyser til TV 2, at det "som en direkte konsekvens af de fremviste klip fra TV2s dokumentar har haft personalemæssige konsekvenser på begge de institutioner, der indgår med skjulte optagelser".