Skjulte optagelser viser, at Oliver og Annes datter blev udsat for omsorgssvigt i vuggestuen.
Samfund

Troede deres barn var i gode hænder i vuggestuen: - Det er en stor, fed løgn

En lille pige græd i knap en time på en af sine første dage i vuggestue. Hun blev afvist, talt nedsættende til og hevet i armen af en medhjælper.

Oliver Benner havde sagt til personalet i vuggestuen, at de bare skulle ringe, hvis der blev problemer.

Men han hørte intet fra dem og troede, at indkøringen af hans datter gik, som den skulle.

Sandheden var en anden.

For datteren græd stort set uafbrudt i 50 minutter efter hendes far var gået, og hun blev afvist af personalet, når hun ville trøstes.

En pædagogmedhjælper kaldte hende "forkælet" og "en kæmpe egoist". Satte hende hårdt ned og hev hende i armen.

Det viser skjulte optagelser, TV 2 har lavet.

Lidt over 40 minutter efter, at datteren er blevet afleveret, græder hun fortsat. Hverken medhjælper eller pædagog gør meget for at trøste hende efter de første ti minutter. Video: Jonas H. R. Moestrup

Et indblik i en ukendt virkelighed

I januar var Oliver og Anne Benners datter på 14 måneder ved at blive indkørt i en vuggestue i København. Forældrene vidste godt, der var nogle udfordringer, for datteren havde grædt en del.

Men generelt havde de opfattelsen af, at indkøringen gik, som den skulle.

- Man tror, det går godt, og man forventer, at de er ærlige, når man kommer, siger Anne Benner.

Men via skjulte optagelser, som TV 2 har vist dem, har forældrene nu fået et unikt indblik i deres datters hverdag i vuggestuen. Et indblik i en for dem ukendt virkelighed, der har chokeret dem.

- Når man ser det dyreste, man har i verden blive nærmest mishandlet på den måde, hvor hun jo ikke får helt basale behov opfyldt, så tror jeg, at alle forældre vil føle kæmpe frustration og et voldsomt raseri, siger Oliver Benner.

I dokumentaren ’Daginstitutioner bag facaden’, der sendes tirsdag aften, har TV 2 undersøgt to daginstitutioner i København ved hjælp af skjult kamera.

Optagelserne er lavet af en pædagog, som i samarbejde med TV 2 blev ansat i institutionerne.

'Daginstitutioner bag facaden'

I dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' undersøger TV 2 forholdene i københavnske daginstitutionerne, blandt andet ved hjælp af optagelser med skjult kamera.

Læs mere om, hvordan udsendelsen blev til her.

En af institutionerne var den, som Oliver og Anne Benner havde valgt til deres datter.

Her genfortæller vi forløbet med datteren i de to timer, hun var i vuggestuen. Du kan se de skjulte optagelser undervejs - tidsangivelsen i øverste venstre hjørne af videoklippene viser, hvor lang tid datteren har været i vuggestuen.

Datteren græder, men bliver ikke trøstet

Klokken 9 om morgenen kommer Oliver Benner ind på stuen for at aflevere sin datter. Hun bliver modtaget af en erfaren pædagogmedhjælper og en pædagog.

- Vi snakkede om, at vi jo bare må se, hvordan det bliver i dag .... Vi er jo bare derhjemme, så I ringer bare, siger Oliver Benner.

Han beder altså personalet om at ringe, hvis der bliver problemer, og forlader vuggestuen.

I de første minutter efter faren er gået, forsøger pædagogmedhjælperen på stuen at trøste Oliver og Anne Benners datter. Medhjælperen forsøger flere gange at lege med hende og tager hende med ud på gangen en enkelt gang.

Men pigen græder og kalder på sin mor og far.

Også pædagogen, der har ansvaret for stuen, forsøger en enkelt gang at trøste pigen, men uden held. Pædagogen prøver derefter hverken at hjælpe eller rådgive medhjælperen til at berolige datteren.

Da børnene i vuggestuen er samlet for at spise morgenmad, kommer datteren endnu engang grædende hen til pædagogmedhjælperen, der sidder og skærer frugt til børnene.

- Der er andre børn end dig. Vi er godt klar over, at du er en anelse forkælet, siger hun til pigen, der fortsætter med at græde.

Pædagogmedhjælperen tager på et tidspunkt pigen kortvarigt op på skødet, men sætter hende så ned igen med ordene "far er på arbejde, slut". Video: Jonas H. R. Moestrup

Datteren henvender sig igen, peger mod døren og råber "mor" og "far". Det er cirka et kvarter siden, faren forlod vuggestuen.

Igen og igen søger datteren trøst, men bliver afvist. Pædagogmedhjælperen hiver den lille pige i armen og trækker flere gange sin arm til sig, når pigen rør hende.

I videoen ses pigen trække i pædagogmedhjælperens arm for at blive trøstet. Men medhjælperen afviser hende.

Personalet trøster ikke barnet

Efter en halv time er der samling på stuen. Datteren har grædt næsten uafbrudt siden aflevering. Pædagogmedhjælperen sidder på en madras, mens nogle af de andre børn leger ved siden af.

Datteren bliver ikke trøstet og løber flere gange ud på gangen for at se efter sin far.

Hun løber tilbage til pædagogmedhjælperen, der stadig ikke prøver at trøste hende. I stedet løfter medhjælperen datteren og sætter hende hårdt over på madrassen.

Medhjælperen siger gentagne gange til pigen, at hun skal stoppe med at græde og tie stille:

- Ved du hvad, jeg kan ikke høre, hvad de andre børn siger. Du er en kæmpe egoist.

Lidt over 40 minutter efter, at datteren er blevet afleveret, græder hun fortsat. Hverken medhjælper eller pædagog gør meget for at trøste hende efter de første ti minutter. Video: Jonas H. R. Moestrup

Efter to timer henter Oliver sin datter

Efter 50 minutter kommer der en ny medhjælper til på stuen. Hun tager datteren op, som falder lidt til ro. Men hun er stadig ulykkelig og græder flere gange.

Klokken 11 – to timer efter hun er blevet afleveret – kommer Oliver Benner for at hente sin datter.

- Nøøj mand, er du allerede blevet vænnet til, hvordan det er?, siger han.

Den første pædagog trækker på det, mens den anden siger, det er gået godt. Pædagogen siger, at datteren havde været meget ked af det.

Optagelser fra TV 2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden' Video: Jonas H. R. Moestrup

Psykolog mener, behandling kan være skadelig

TV 2 har vist optagelserne til Lone Hygum, der har 15 års erfaring med at observere børn i daginstitutioner som psykolog.

Hun er rystet over optagelserne.

- Det er frygteligt. Jeg kan næsten ikke holde ud at se det. Det kan jeg simpelthen ikke. Jeg kan ikke holde ud, man ikke kan gå ind og hjælpe det barn.

- Pigen er helt overladt til sig selv, og hun bliver hånet, udskammet, talt hårdt til og taget hårdt i armen, siger Lone Hygum.

Hun mener, der er tale om omsorgssvigt.

- Det er virkelig voldsomt. Tænk på et lille barn, der skal slippe sine trygge voksne for første gang i sit liv og så bliver mødt af sådan noget der - helt alene uden nogen til at hjælpe sig, siger Lone Hygum, der vurderer, at situationen kan være direkte skadelig for pigen.

- Hun bliver jo helt udmattet til sidst. Man kan jo se, at hun har ikke flere kræfter. "Far" kan hun lige hulke til sidst. Så har hun ligesom ikke mere energi til at være i den der voldsomme gråd.

- Når først børn opgiver at få hjælp, så skal man være rigtig bekymret, siger Lone Hygum.

Hentede datter med det samme

Forældrene havde hidtil været tilfredse med institutionen. Da de blev præsenteret for TV 2s optagelser ændredes deres opfattelse af institutionen. De følte sig ført bag lyset.

- Man føler sig bare forrådt. Det er en stor, fed løgn, man har fået, siger Oliver Benner.

- Jeg tror bare ikke, at vi er mistroiske af natur. Det ville man jo ønske, at man var… Lidt mere mistroisk, når der var grund til det, siger Anne.

Oliver og Anne Benner tog øjeblikkeligt konsekvensen, da de havde set optagelserne.

- Vi kørte ned og hentede hende med det samme og tog alle hendes ting og gik. Og meldte hende ud, siger Anne.

De troede, det gik fint med indkøringen i vuggestuen, men efter at have set de skjulte optagelser, føler forældrene sig forrådt. Fra TV 2s dokumentar 'Daginstitutioner bag facaden' Video: Jonas H. R. Moestrup

Københavns Kommune: Det er svigt af omsorg

TV 2 har også vist optagelserne til områdechef for Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune, Kate Obeid.

Hun erkender, at behandlingen af Oliver og Anne Benners datter ikke lever op til de mål, Københavns Kommune har for kvaliteten i sine dagtilbud.

Hvad vil du som ansvarlig for blandt andet den her institution sige til de forældre, der nu for første gang ser, hvordan I har taget vare på deres barn?

- Jamen, det kan jeg kun beklage dybt. Det ville jeg være rigtig ked af, hvis jeg var forælder til det barn. Det kan ikke undskyldes.

Vil du kalde det omsorgssvigt?

- Ja, i situationen her får barnet jo ikke den omsorg, som barnet skal have, og det er jo så svigt af omsorg.

Hvordan passer de ord, I selv bruger, som omsorg og positiv voksenkontakt?

- Det er ikke det, vi ser i det her klip.

Du er jo chef for det her område. Hvordan har du det med at se det?

- Jamen, det har jeg det ikke godt med.

Hvem har ansvaret for, at forholdene er sådan her for det her barn?

- Det er der flere, der har ansvaret for. Jeg har det overordnede ansvar for det her. Der er nogle ledere, der har ansvaret for, at det bliver set, når der foregår noget, som ikke er i orden. Der er nogle øvrige medarbejdere, som har et arbejdsfællesskab med hinanden, som har et ansvar for, at man siger til, og man siger fra, når man ser noget, der ikke er i orden.

Se dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden' nu på TV 2 PLAY.