Børns Vilkår efter afsløring af svigt i dagtilbud: Kan have alvorlige konsekvenser

Direktøren for Børns Vilkår bider mærke i en pædagogs udtalelser: - Som om, hun er i en krigszone, siger han.

Det kan have alvorlige konsekvenser, når helt unge børn udsættes for svigt i deres daginstitutioner, som man ser det i TV 2-dokumentaren 'Daginstitutioner bag facaden'.

Det mener Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår, efter at have set dokumentaren, der sendes tirsdag aften klokken 20 på TV 2.

I dokumentaren viser skjulte optagelser blandt andet en 14 måneder gammel pige, der græder i 50 minutter og flere gange afvises af personalet.

- Det står klart for en, at det er uacceptable forhold for de børn. Der skal gribes ind, og de skal hjælpes væk. Det er børn, der bliver voldsomt svigtet af de voksne og den institution, der skulle passe på dem, siger Rasmus Kjeldahl til TV 2 mandag aften.

Tre årsager

I alt har 22 af Københavns omkring 400 daginstitutioner fået røde anmærkninger for deres arbejde med området 'Sociale relationer - barn/voksenkontakt' - et område, der af forskere vurderes til at være det mest betydningsfulde i arbejdet med børns udvikling. Derfor kan man også godt være bekymret for, hvor mange børn der oplever lignende svigt i deres daginstitutioner, mener Rasmus Kjeldahl.

Han tror, at der er tre årsager til, at svigtene sker. For det første handler det om normeringer – altså antallet af børn i forhold til antallet af voksne. Dernæst er det et spørgsmål om kompetencer. I tilfældet med den 14 måneder gamle pige, mangler pædagogmedhjælperen de nødvendige kompetencer og fokuserer mere på sine egne behov end barnets, siger Rasmus Kjeldahl.

Og så peger han for det tredje på ledelsen i institutionerne. I klippet med den lille pige er der flere voksne til stede på stuen, som ikke griber ind. Han mener, at det er ledelsens ansvar, at en kultur, der tillader den slags, har udviklet sig.

- Vi må som forældre og voksne være helt sikre på, at vores institutioner er ansvarlige. Det her kan have alvorlige konsekvenser i børnenes liv, siger Rasmus Kjeldahl.

I en krigszone

Derudover betyder sammensætningen af børn og deres sociale baggrunde noget, siger direktøren. Der er områder i Københavns Kommune, der giver særlige udfordringer på denne kant, og Rasmus Kjeldahl bider særligt mærke i en pædagog, der ”udtaler sig i et sprog, som om hun er i en krigszone”.

- Hun siger, at børnene ikke skal få hende ned med nakken. Hun er i overlevelses-mode, og når man er det i sit arbejde med børn, bliver man ikke nogen god pædagog. Så er det ikke et rart sted at være for børnene, siger Kjeldahl.

Kommune erkender: Det er uacceptabelt

Børne- og ungeborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen, erkender, at det ikke er godt nok.

- Overordnet viser klippene nogle situationer, som er helt uacceptable, og som ikke bør forekomme i daginstitutioner. Jeg har stor medfølelse for de børn og forældre, som er involverede, og jeg vil gerne understrege, at jeg synes, vi ser pædagoger, som ikke håndterer deres opgave professionelt, siger han.

Han fortæller, at afsløringerne har haft konsekvenser i de pågældende institutioner:

- Som en direkte konsekvens af de fremviste klip fra TV 2s dokumentar, har det haft personalemæssige konsekvenser på begge de institutioner, der indgår med skjulte optagelser, skriver han i en mail.

Alligevel vil konsekvenserne ikke fortsætte højere oppe i systemet, lyder det fra Jesper Christensen.

- Nej, det gør det ikke. Der følges systematisk op på tilsynene, men jeg vil nu undersøge, om det kan gå endnu hurtigere. Der er ikke nogen snuptagsløsninger, men vi er nødt til at finde en måde, hvorpå vi kan få speedet den her proces op.

'Daginstitutioner bag facaden' sendes tirsdag aften klokken 20 på TV 2. Se dokumentaren nu på TV 2 PLAY.