Samfund

Klimamarcher i ti danske byer: - Det er ikke i fremtiden - det er nu

Danskerne er bekymret og vil have, at politikerne skrider til handling.

Bil, kød og tørretumbler.

Det er tre af de klimasyndere, som Sara Marie Rubæk og hendes familie har skåret ned på for at passe på miljøet.

- Det største problem, vi står overfor i den her tid, er klimaforandringerne. Det kommer til at have stor påvirkning på de næste generationer, hvis vi ikke handler meget mere nu, sagde Sara Marie Rubæk. Hun var en af de tusindvis af danskere, der lørdag var mødt op til den nationale klimamarch.

Sara Marie Rubæk marcherede i Vejle, men også i København, Aarhus, Roskilde, Hillerød, Randers, Sønderborg, Aabenraa, Skørping og Rønne marcherede danskere i samlet flok gennem byerne for at vise, at de vil have politikerne til at gøre noget for klimaet.

Stilhed mens 16-årig klimaaktivist talte

I København foregik klimamarchen omkring Christiansborg Slotsplads, hvor Københavns Politi vurderer, at der var 30.000 fremmødte.

Vores bekymring er, at vi ikke kan åbne vandhanerne og drikke vandet, uden der er pesticider i. Det er ikke i fremtiden - det er nu, det foregår

Heidi Jensen, deltager i klimamarch

Inden de 30.000 mennesker begav sig ud på marchen i København, gik den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg på scenen og talte. Alles opmærksomhed var rettet mod den 16-årige pige, da hun opfordrede danskerne til at stemme for børnenes fremtid - både til folketingsvalget og til europaparlamentsvalget.

Flere gange blev stilheden afbrudt af jubelbrøl fra tilhørerne. Og en af dem, som havde set frem til at høre den unge klimaaktivist tale til danskerne, var Dina Hansen.

- Greta har været den største bevægelse indenfor klima, som jeg har lagt mærke til, lød det fra Dina Hansen, som var mødt op foran Christiansborg.

Det er ikke fremtiden, det er nu

Også Heidi Jensen var mødt op på slotspladsen i København, og med sit skilt havde hun sat sig forrest ved scenen et stykke tid inden, at slotspladsen blev levende af mennesker.

De vil have handling nu - ikke kun i fremtiden. Video: Julie Almann Larsen

Selvom Heidi Jensen var mødt op alene, havde hun taget hele familiens opbakning med.

Under den sidste sommer vi havde, som var ulideligt varm og uendeligt lang, var jeg så frustreret

Eva Jaffke, deltager i klimamarch

Skiltet var nemlig lavet på tværs af alle generationerne i Heidi Jensens familie. Således havde både oldefar, barnebarn og søster skrevet et opråb til politikerne.

- Jeg ville her ind og give vores stemme til kende. Vores bekymring er, at vi ikke kan åbne vandhanerne og drikke vandet, uden der er pesticider i. Det er ikke i fremtiden - det er nu, det foregår. Og det bekymrer mig, at jeg kan blive syg, og mit lille barnebarn kan blive sygt, lød det fra Heidi Jensen.

Klimakampen skal ikke kun føres i storbyerne

En anden københavner havde taget turen til det sønderjyske - nærmere bestemt Aabenraa. Her havde Eva Jaffke planlagt en klimamarch.

Hun bor i København men er vokset op i Aabenraa. Og hun vil med egne ord "aflive myten om, at det kun er mennesker i storbyerne, der bekymrer sig om klimaet".

- Under den sidste sommer vi havde, som var ulideligt varm og uendeligt lang, var jeg så frustreret. Jeg læste til eksamen, og jeg holdt mange pauser, hvor jeg var rigtig bekymret, lød det lørdag fra Eva Jaffke i Aabenraa.

En Københavner står bag klimamarchen i Sønderjylland. Video: Nina Brorson

Klimamarchen fandt også sted sidste år i september, hvor 15.000 mennesker gik på gaden.

Inden lørdagens klimamarch blev rundet af i København, lød det fra scenen, at der vil blive planlagt en march mere, hvis regeringen 100 dage efter valget 5. juni ikke lever op til klimakravene.