Samfund

Efter skandalesag vil regionerne ensrette undersøgelser for brystkræft

Flere tusinde danske kvinder har i årevis ikke fået de brystkræftundersøgelser, som de ellers har krav på.

Skandalesagen med mangelfulde brystkræftundersøgelser begyndte i Region Sjælland, men den seneste uge har den spredt sig til både Region Midtjylland og Region Syddanmark.

http://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-05-24-sygehusansatte-risikerer-faengsel-i-sag-om-brystkraeft-undersoegelser

Sagen har drevet Danske Regioner til handling. Fredag mødtes sundhedsdirektørerne fra de fem regioner, og onsdag i næste uge mødes de med Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen og de faglige grupper for at sikre, at der fremover er ensretning og ingen tvivl om fortolkningen af retningslinjerne på området.

Nu vi kender problemet, så er det nemmere at rette op på

Stephanie Lose, formand for Danske Regioner

- Det er meget vigtigt for os, at vi får handlet hurtigt og rettet op på det her. Der skal skabes enighed om praksis mellem afdelingerne, så usikkerheden for den enkelte patient mindskes, siger Stephanie Lose, der er formand for Danske Regioner.

Hos Danske Regioner erkender man, at det ikke er godt nok, at fortolkningen af retningslinjerne har været forskellig i regioner, og at så mange kvinder har fået mangelfulde undersøgelser.

- Det er derfor, vi gør noget. Nu vi kender problemet, så er det nemmere at rette op på, siger Stephanie Lose.

Danske Regioner oplyser desuden, at de foruden brystkræftområdet også vil se på, om der er fortolkningsusikkerheder inden for andre kræftområder, så en lignende situation ikke opstår igen.

Tusindvis af sager

Tre af landets fem regioner er på nuværende tidspunkt omfattet af sagen, der har påvirket flere tusinde danske kvinder.

http://nyheder.tv2.dk/2019-05-23-regioner-kendte-til-problemer-med-mangelfulde-kraeftundersoegelser

I Region Sjælland, hvor hele sagen startede, har politiet sigtet regionen samt flere ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus efter 300 tilfælde, hvor kvinder havde fået mangelfulde undersøgelser, og nogle senere udviklede brystkræft.

På Aarhus Universitetshospital (AUH) i Region Midtjylland har sagen ramt kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft. Begge gruppe skal ifølge reglerne jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt tilses af en læge.

For flere hundrede kvinder i regionen er de i 2016 og 2017 af ”ressourcemæssige årsager” kun blevet tilbudt en røntgenundersøgelse.

På Odense Universitetshospital (OUH) i Region Syddanmark er 299 kvinder under 50 år, som var arveligt disponeret for brystkræft, også kun blev undersøgt med røntgen – ligeledes af ”ressourcemæssige årsager”.

Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er 1049 kvinder med smerter i brysterne desuden blevet undersøgt i strid med reglerne.

Retter op på fejlene

I Aarhus blev reglerne i 2017 ikke fulgt i 275 tilfælde. Men ifølge den lægefaglige direktør på AUH, Claus Thomsen, er der blevet rettet op på det.

- Der, hvor vi har svigtet, var, da vi tilbage i 2017 og tidligere i enkelte tilfælde ikke har rådgivet kvinderne til at få en mammografi uden for AUH. Vi har nu sikret os, at når vi ikke selv har kapacitet, så bliver kvinderne altid henvist til et andet sted, siger han til TV 2.

På Odense Universitetshospital er de også i gang med at opspore og indkalde kvinder til undersøgelse.