Her er skov fældet for palmeolie - og du skal fortsætte med at spise den, siger ekspert
Palmeolie har et dårligt ry, og derfor skilter mange virksomheder ikke med, at de bruger det - selvom det er certificeret, fortæller lektor.
Palmeolie er en af de mest anvendte vegetabilske olier i verden og findes også i mange af de dagligvarer, man kan købe i Danmark - herunder for eksempel pizzatopping, sæbe og slik.
Men produktionen er i årevis blevet kritiseret for ikke at tage nok hensyn til dyreliv og natur. Det så man også i BBC-dokumentaren 'Klimakrisen - de hårde facts', som blev vist torsdag aften på TV 2 og blandt andet dokumenterer konsekvenserne af en øget efterspørgsel på palmeolie.
Nederst kan du læse eksempler på madvarer med palmeolie.
I filmen angreb en orangutang en træfældningsmaskine, mens den ryddede skov.
Produktionen påvirker naturen, fordi store dele af produktionen foregår i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til palmeplantagerne.
Men selvom det kunne virke som en oplagt mulighed at boykotte palmeolie, så løser det ikke problemerne, mener Jannick Schmidt, der er lektor ved Aalborg Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling om palmeolie.
- Når man bruger landområder til produktion, vil det altid være med til at lægge et pres på den tilbageværende natur - og det samme vil ske, hvis man for eksempel går over til at bruge rapsolie i stedet, siger han til TV 2.
Samme budskab har miljøorganisationen Verdens Skove, som mener, at produktionen af palmeolie er bedre end andre olier såsom raps, soya og solsikke.
Oliepalmen er nemlig den olieplante, som har det størst udbytte per areal.
Gå efter særlig mærkning
Hvert minut fældes et areal regnskov, der i størrelse svarer til 36 fodboldbaner, for blandt andet at gøre plads til fødevareproduktion.
I 2014 blev der produceret 57,4 millioner tons palmeolie på verdensplan. Til sammenligning blev der i 2018 produceret cirka 3,1 millioner tons olivenolie på verdensplan.
Hvis man gerne vil sikre, at det har færre konsekvenser for klimaet, når man køber ind, så handler det ifølge Jannick Schmidt ikke om at stoppe købet af palmeolie, men om at købe det rigtige.
Her er der en lang række madvarer, hvor man med fordel kan gå efter dem, der benytter certificeret palmeolie. Det vil sige varer, der er RSPO-mærket for blandt andet at guide forbrugerne til at vælge en mere bæredygtig produceret palmeolie, der ikke bidrager til rydning af regnskoven og børnearbejde på plantagerne.
Et dårligt ry
Det er dog ikke altid, at man kan være sikker på, at et produkt reklamerer med, at der er anvendt certificeret planteolie, forklarer Jannick Schmidt.
- Det har længe haft et dårligt ry, og mange virksomheder vil derfor ikke vil henlede opmærksomheden på, at produktet indeholder palmeolie - selvom det er certificeret, siger han.
Nedenfor kan du se, hvilke varer du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil gå efter de certificerede produktioner af palmeolie.