Her er skov fældet for palmeolie - og du skal fortsætte med at spise den, siger ekspert

16x9
En palmeolieplantage har fældet den nærliggende regnskov i San Martin i Peru. Det er en del af regnskoven Amazonas, som er verdens største regnskov. Billedet er fra juni 2018. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Palmeolie har et dårligt ry, og derfor skilter mange virksomheder ikke med, at de bruger det - selvom det er certificeret, fortæller lektor.

Palmeolie er en af de mest anvendte vegetabilske olier i verden og findes også i mange af de dagligvarer, man kan købe i Danmark - herunder for eksempel pizzatopping, sæbe og slik.

Men produktionen er i årevis blevet kritiseret for ikke at tage nok hensyn til dyreliv og natur. Det så man også i BBC-dokumentaren 'Klimakrisen - de hårde facts', som blev vist torsdag aften på TV 2 og blandt andet dokumenterer konsekvenserne af en øget efterspørgsel på palmeolie.

Nederst kan du læse eksempler på madvarer med palmeolie.

I filmen angreb en orangutang en træfældningsmaskine, mens den ryddede skov.

Produktionen påvirker naturen, fordi store dele af produktionen foregår i områder med regnskov, som bliver fældet for at gøre plads til palmeplantagerne.

Men selvom det kunne virke som en oplagt mulighed at boykotte palmeolie, så løser det ikke problemerne, mener Jannick Schmidt, der er lektor ved Aalborg Universitet og har skrevet ph.d.-afhandling om palmeolie.

- Når man bruger landområder til produktion, vil det altid være med til at lægge et pres på den tilbageværende natur - og det samme vil ske, hvis man for eksempel går over til at bruge rapsolie i stedet, siger han til TV 2.

I 2014 blev der produceret 57,4 millioner tons palmeolie på verdensplan. Til sammenligning blev der produceret cirka 3,1 millioner tons olivenolie i 2018 på verdensplan.
I 2014 blev der produceret 57,4 millioner tons palmeolie på verdensplan. Til sammenligning blev der produceret cirka 3,1 millioner tons olivenolie i 2018 på verdensplan. Foto: Handout / Ritzau Scanpix

Samme budskab har miljøorganisationen Verdens Skove, som mener, at produktionen af palmeolie er bedre end andre olier såsom raps, soya og solsikke.

Oliepalmen er nemlig den olieplante, som har det størst udbytte per areal.

Gå efter særlig mærkning

Hvert minut fældes et areal regnskov, der i størrelse svarer til 36 fodboldbaner, for blandt andet at gøre plads til fødevareproduktion.

Genkend palmeolie i madvarer

Palmeolie optræder ikke altid som palmeolie, når man læser på indholdsfortegnelsen. Her er nogle af de mest almindelige betegnelser for olien:

  • Palmeolie
  • Vegetabilsk olie (palme)
  • Vegetabilsk fedt (palme)
  • Palmekerneolie
  • Palmefrugtolie

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

I 2014 blev der produceret 57,4 millioner tons palmeolie på verdensplan. Til sammenligning blev der i 2018 produceret cirka 3,1 millioner tons olivenolie på verdensplan.

Hvis man gerne vil sikre, at det har færre konsekvenser for klimaet, når man køber ind, så handler det ifølge Jannick Schmidt ikke om at stoppe købet af palmeolie, men om at købe det rigtige.

En plantagearbejde viser de frugter, som giver palmeolien. Oliepalmen er den olieplante, som har det største udbytte per areal sammenlignet med soya, raps og solsikke.
En plantagearbejde viser de frugter, som giver palmeolien. Oliepalmen er den olieplante, som har det største udbytte per areal sammenlignet med soya, raps og solsikke. Foto: Mohd Rasfan / Scanpix Denmark

Her er der en lang række madvarer, hvor man med fordel kan gå efter dem, der benytter certificeret palmeolie. Det vil sige varer, der er RSPO-mærket for blandt andet at guide forbrugerne til at vælge en mere bæredygtig produceret palmeolie, der ikke bidrager til rydning af regnskoven og børnearbejde på plantagerne.

Et dårligt ry

Det er dog ikke altid, at man kan være sikker på, at et produkt reklamerer med, at der er anvendt certificeret planteolie, forklarer Jannick Schmidt.

- Det har længe haft et dårligt ry, og mange virksomheder vil derfor ikke vil henlede opmærksomheden på, at produktet indeholder palmeolie - selvom det er certificeret, siger han.

Nedenfor kan du se, hvilke varer du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil gå efter de certificerede produktioner af palmeolie.

Disse madvarer skal du være opmærksom på

Pizzatopping

Revet pizzatopping er ikke ost, selvom det står ved siden af osten i supermarkederne. Ofte er mælkefedtet i pizzatopping nemlig erstattet af palmeolie.

Pizzadej og frysepizzaer

Forarbejdede madvarer som pizzadej og frysepizza indeholder ofte meget palmeolie for at forbedre konsistensen.

Kopnudler

En stor del af kop- og instantnudlers samlede vægt er ofte palmeolie.

Færdigretter

Også andre færdigproducerede retter, du kan købe i supermarkederne, som for eksempel supper og gryderetter, kan indeholde meget palmeolie. Det gælder også for frostvarer og færdigpakket brød.
Palmeolie bruges sommetider som fedtstof i brød, fordi palmeolie er et billigt alternativ til andre fedtstoffer.

Margarine

Rigtig mange margarine-produkter indeholder store mængder planteolier. Ofte er de baseret på palmeolie, men der findes også margarine uden palmeolie.

Chokolade og nøddecreme

Noget chokolade - især billige varianter - indeholder palmeolie for at forhindre, at den smelter hurtigt. Det samme gælder mange nøddecreme-produkter, da palmeolie kan gøre konsistensen glat og cremet.

Småkager og kiks

Færdigpakket bagværk som kiks, småkager, kokostoppe og lignende indeholder ofte palmeolie for at forbedre konsistensen. Vær også opmærksom på produkter, hvor kiks kun er en del af produktet  -  for eksempel vaflen i færdigpakkede vaffelis.

Lakridskonfekt

Der er ofte vegetabilsk olie – som palmeolie og kokosolie – i lakridskonfekt.
 

Vegansk ost

Palmeolie bruges i nogle typer vegansk ost som erstatning for mælkefedt og for at give en konsistens, der minder om mælkebaseret ost.

Friture

Hvor man i husholdningen ofte bruger oliven- eller rapsolie, er palmeolien mere almindelig i fødevareproduktionen. Derfor vil der med stor sandsynlighed være brugt palmeolie i friturestegt mad - herunder panerede fiskefileter og pomfritter.