Samfund

Giftig larve lukkede veje i Tyskland - nu nærmer den sig Danmark

Man skal ikke røre ved larven, men i stedet tilkalde myndighederne, anbefaler professor.

Den har lange, sølvgrå hår, der med gift kan fremkalde allergiske reaktioner, alvorlig sygdom og i værste tilfælde død.

Gennem de seneste år har larven med navnet egeprocessionsspinder bevæget sig nordpå - og nu nærmer den sig Danmark.

Ifølge Hans Peter Ravn, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, kan den krydse grænsen når som helst.

- Den er i Rostock, og det er jo lige på den anden side (af Femern Bælt, red.), så den presser på. Med den sommer vi havde sidste år, kan det godt gå hurtigt, siger han til TV 2.

Den pelsede larve er ikke en invasiv art, men klimaforandringer har resulteret i, at den yngler mere. Og det betyder, at den spreder sig hurtigere end tidligere, forklarer Hans Peter Ravn.

Kan komme ned i luftvejene

Egeprocessionsspinderen er udstyret med op mod 62.000 hår, der er fulde af det giftige protein kaldt thaumetopoein, som frigives, når larven føler sig truet. På den måde kan mennesker og dyr blive udsat for giften, hvis de rører larven, men også hvis hårene bliver båret med vinden.

Det sidste er især farligt, da man kan få giften i luftvejene, når man trækker vejret.

- Det kan give en allergisk reaktion i luftvejene og lungerne, så man ikke kan trække vejret, og i værste tilfælde kan man dø af det, siger Hans Peter Ravn.

I mindre voldsomme tilfælde kan kontakten med larvens gift give opkast, udslæt, øm hals og irriterede øjne.

Vil advare kommuner

Ifølge JyskeVestkysten resulterede larven tidligere på ugen i flere vejafspærringer i Hamburg. Her forsøgte myndighederne at bekæmpe det behårede insekt med sprøjtemidler.

Det undrer ikke professoren, når man har at gøre med et dyr, der er så stærkt allergifremkaldende.

De allergiske reaktioner, man har set andre steder, er meget alvorlige, og derfor har Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning besluttet, at det er tid til at advare de danske kommuner om den giftige larve. Så ved de, hvordan de skal forholde sig, fortæller Hans Peter Ravn.

Skal fjernes med de rigtige redskaber

Der findes allerede en fætter til egeprocessionsspinderen i Danmark, nemlig på Bornholm. Den bliver kaldt en fyrreprocessionsspinderlarve og har resulteret i flere indlæggelser.

- Men i forhold til de problemer, vi har hørt fra andre lande, kan det godt være, at egeprocessionsspinderen er et endnu større problem. I Belgien måtte man på et tidspunkt omdirigere et cykelløb, fordi lavernes hår var i luften, siger professoren.

Hans Peter Ravn anbefaler derfor, at man holder sig væk og kontakter de lokale parkforvaltningsmyndigheder, hvis man ser et net af sammenspundne blade, der som en rede sidder på et egetræ.

- De kommer med de rigtige redskaber og fjerner dem. Ligesom når man anvender kemikalier, vil de være iført åndedræts- og beskyttelsesværn, siger Hans Peter Ravn.