Handicappet dreng udsat for grov mobning i Zoo - nu kommer moderen med opsang

Silas Roest er 12 år og er født med den sjældne sygdom Crouzon Syndrom.

Silas Roest og hans mor var tirsdag i Zoologisk Have i København for at se de nye pandaer.

Det skulle have været en hyggelig dag og et afbræk fra hverdagen med hospital og sygdom. Men det blev ødelagt af en gruppe børn, der fniste og sagde "ad", mens de pegede fingre ad Silas.

Silas er født med Crouzon Syndrom, der gør, at hans ansigt er misdannet. Men hans hjerne og intelligens er ikke påvirket af sygdommen, og hans tanker og følelser er præcis som andre 12-åriges.

I løbet af formiddagen i Københavns Zoo var der mindst 15 episoder, hvor børn gjorde nar ad Silas, fortæller hans mor Malene Ramsing Roest.

Især to børn på omkring seks år var slemme.

- De pegede, grinte og lavede bræklyde og tog fat i veninderne, så de også kunne se freakshowet, der kom gående. De andre knækkede sammen af grin og sagde "aaaad", fortæller Malene Ramsing Roest, der har beskrevet episoden på Facebook.

Crouzon Syndrom er en sjælden, arvelig sygdom, der medfører misdannelser i kraniet og ansigtet. Sygdommen er medfødt, og hvert år fødes to-tre børn med syndromet.

Snak med jeres børn

Malene Ramsing Roest sagde til de to seksårige, at de skulle stoppe. Hun tog også kontakt til pædagogen, der straks fik sat en stopper for børnenes mobning af Silas.

- Silas bliver harm og ked af det. Han ved ikke, hvordan han skal reagere, men han bliver forulempet. Og som mor vil man jo gøre alt for at beskytte ham og hans følelser, siger Malene Ramsing Roest, der trak Silas med væk fra situationen.

Senere opstod en anden episode, hvor en gruppe piger på cirka ti år stod i en rundkreds, mens de hviskede og pegede. Malene Ramsing Roest henvendte sig til pigerne og sagde, at deres opførsel ikke var i orden.

- De blev frygteligt flove, for de ved det jo godt, fortæller hun.

Silas og hans mor er vant til, at folk er nysgerrige, kigger, hvisker eller stiller spørgsmål. Men de mange episoder i Zoologisk Have fik bægeret til at flyde over for Malene Ramsing Roest, der har en klar opfordring til forældrene:

- Snak med jeres børn om, hvordan man reagerer, når man ser et menneske, der ser anderledes ud.

Den bedste reaktion på Silas' anderledes udseende er, når børn spørger direkte: Hvorfor ser dit ansigt sådan ud?

- Vi har lært ham en remse, så han kan fortælle, at han har Crouzon Syndrom, at han er født sådan og har været igennem mange operationer for at kunne trække vejret bedre. Børn opdager hurtigt, at han opfører sig som andre børn, og så er det pludselig ikke så interessant mere, fortæller Silas' mor.

Børnene bliver revet med

Mobbeforsker fra Danmarks Pædagogiske Universitet Helle Rabøl Hansen kalder episoden "brutal chikane", selvom børnenes adfærd ikke er udtryk for ondskab eller dårlig opdragelse.

Det er gruppedynamikken og det, at de er uden for de vante rammer, der gør, at børnene bliver revet med af stemningen og håner Silas. Og hvis de andre børn griner, når nogen laver bræklyde eller siger noget ondt, kan det virke som en belønning, der får børnene til at fortsætte.

- Anderledesheden gør dem nysgerrige. Det er helt naturligt. Og så står de sammen i en gruppe, og så bliver det en lille ting at være sammen om. Børnene bliver optaget af hinanden og ikke hans udseende i sig selv. Det er bare anledningen, siger Helle Rabøl Hansen.

Derfor er det også vigtigt, at lærere og pædagoger laver moralsk forberedelse, når de skal på tur med børnene.

- Man skal snakke om, hvordan man opfører sig og er en god kammerat over for dem, man ikke kender ude i det offentlige rum, siger Helle Rabøl Hansen.

Men også forældrene har et ansvar. Børn skal lære den grundlæggende værdi, at man aldrig håner nogen for deres udseende, lyder det fra mobbeforskeren.

- Det skal ikke bare siges én gang. Det skal plejes og siges igen og igen gennem barnets opvækst, siger hun.

Kun fremmede mobber

Familien Ramsing Roest bor i Ølstykke på Sjælland. Silas går i 5. klasse, og på hans egen skole og i lokalområdet er der ingen mobning.

Lige før Silas' skolestart fik Malene Ramsing Roest en fotograf til at lave en billedserie af Silas, som blev hængt op på det lokale bibliotek. Målet var, at folk skulle lære Silas og hans sygdom at kende og på den måde få afmystificeret hans anderledes udseende. Og det har virket.

Problemet opstår ifølge Malene Ramsing Roest kun i det offentlige rum, hvor det er fremmede børn, der gør nar ad Silas' handicap.