Samfund

Begravede sin mand i en urne af pap - ny trend for døde breder sig

Flere danskere vælger at blive begravet med mindst mulig påvirkning af miljøet.

For tre dage siden var Lonnie Lauritzen på kirkegården med sin nærmeste familie.

De stod i en rundkreds og kiggede på en lille grøn kasse, som stod på græsset.

Lonnie Lauritzens mand, Erling, gik bort 27. marts i år. Han døde af nyrekræft, som havde spredt sig til det meste af kroppen.

Efter han var blevet kremeret, var familien samlet for at sige et sidste farvel, inden urnen skulle sættes ned i jorden.

Men urnen var anderledes end andre urner. Den var lavet af pap.

Erling var militærmand, og sammen med sin familie elskede han naturen.

Derfor var Lonnie Lauritzen ikke tvivl, da hun fandt ud af, at han kunne få sit endelige hvilested med mindst mulig CO2-aftryk.

Erling Lauritzen skulle stedes til hvile i en urne af pap. Skabt af genbrugspapir på ældgamle maskiner drevet af vandkraft på en gammel papfabrik i Viborg.

Faktisk er Erling Lauritzen den første, som er blevet begravet i papurnen. Familien ventede på, at urnen skulle blive færdig, så de kunne bruge den. Den blev først klar til produktion for 14 dage siden.

Det er kun 14 dage siden, at Bruunshaab Papfabrik i Viborg begyndte produktionen af papurnerne. Men ifølge designeren, bedemand Henriette Ploughmann, har hun allerede solgt hundredevis.

- Jeg valgte den, fordi den er biologisk nedbrydelig og lavet af genbrugte materialer. Det synes jeg er en fantastisk tanke, siger Lonnie Lauritzen til TV 2.

Hendes valg viser en tendens, som i øjeblikket spreder sig hos pårørende, når de jordiske rester skal hvile.

En tendens, hvor den traditionelle danske begravelseskultur må vige og gøre plads til kister og urner af biologisk nedbrydeligt materiale, som er fremstillet på en måde, der er mest skånsom for naturen.

Kort sagt handler det om at komme herfra med mindst mulig CO2-aftryk.

Erling og Lonnie Lauritzen på en ferie sammen før hans død.

Det viser en rundringning, som TV 2 har foretaget til flere af landets kistefabrikker og bedemænd.

Livsstil og dødsstil

Samme opfattelse har lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Henrik Reintoft Christensen.

- Kister og urner har i lang tid været nedbrydelige. Men at produktionen af dem nu skal være bæredygtig viser, at klimabevidstheden har sat sig fast - også i den sidste tid, siger han.

Han fortæller, at han første gang så tendensen i USA for nogle år siden, men at den meget hurtigt er kommet til Danmark. Hurtigere end tendenser typisk kravler over Atlanten.

Lektor i religionsvidenskab Henrik Reintoft Christensen siger, at danskerne vil benytte sig mere af bæredygtige begravelser i fremtiden.

- Vi kommer til at se endnu mere bæredygtighed omkring begravelser i fremtiden, siger Henrik Reintoft Christensen.

Han peger på det faktum, at bedemænd i stigende grad tilbyder løsninger til familier, som ønsker noget særligt ved begravelsen.

Det kan Lonnie Lauritzen genkende.

- Det var en anden oplevelse end den klassiske urne. Den går i ét med kredsløbet, og det er bæredygtigheden i det hele. Det handler jo om, at vi skal aflevere jorden til næste generation i god stand, siger hun.

Henrik Reintoft Christensen fortæller, at også den afdøde og familiens livsstil ind. De værdier, som man levede efter, vil man i stigende grad også dø efter.

- Man får ikke en helt anden dødsstil, hvis man har levet klimavenligt. Livsstil og dødsstil har en tæt forbindelse, siger Henrik Reintoft Christensen.

Ifølge ham er skovbegravelsespladser og naturbegravelsespladser også steder, hvor flere og flere danskere ønsker at blive begravet.

Bambus, flet og filt

Mulighederne er mange, hvis man vil have sine jordiske rester i noget anden end den traditionelle urne af ler eller kiste af træ.

I Slagelse sælger Fuglebjerg Kistefabrik bæredygtige kister af bambus. I Grindsted sælger Kurvekisten flettede kister lavet af sivplanter.

Hos Søgaards Bedemandsforretning i Grindsted kan du købe en kiste lavet af flet.

Derudover findes også urner af filt, bambus, ler og flere andre materialer. Nogle fås med et påsat frø, så man planter et træ ved sin død.

Tilbage på kirkegården stod Lonnie Lauritzen med sin familie og betragtede den specielle urne af pap.

Hun fortalte dem om urnes tilblivelse, og at den var bæredygtigt fremstillet på gamle maskiner, genbrugspapir og vandkraft.

- De synes, det var en smuk tanke, at den gik i ét med naturen igen, siger Lonnie Lauritzen.

Lonnie Lauritzens mand døde den 27. marts 2019. Hun valgte, at hans aske skulle i en urne lavet af pap.

Hendes mands død kom pludseligt indenfor få dage, og familien havde ikke nået at tale om, hvordan bisættelsen og den efterfølgende begravelse skulle foregå.

Lonnie Lauritzen er dog overbevist om, at hendes mand ville påskønne urnen af pap.

Efter familien havde snakket, satte hun selv urnen ned i jorden.