Samfund

17-årig somalisk pige er blevet adskilt fra sin far og bror: - Jeg forstår ikke hvorfor?

Efter fem år i Danmark er en somalisk families liv blevet vendt på hovedet. De danske myndigheder har adskilt dem fra hinanden.

Tårerne triller ned ad 17-årige Abira Alis kinder, mens hun lægger hånden på den kolde jernport og spejdede efter sin far og bror, der med håndjern blev fulgt ind i retten i Hillerød.

- Asyl til alle - her og nu!, fremstammer hun i takt med demonstranterne bag hende.

Hverken Abira Alis far eller bror har gjort noget kriminelt. Men de danske myndigheder har besluttet at adskille familien, så Abira Alis far og bror nu bor bag Udlændingecenter Ellebæks høje pigtrådshegn, mens Abira Ali og hendes mor bor på Udrejsecenter Sjælsmark.

Det er gjort for at sikre, at myndighederne ved, hvor de er, når de en dag kan sendes hjem, hedder det sig.

Og i retten nikker dommeren ja til, at adskillelsen kan fortsætte:

- Politiet planlægger udsendelse med familien, men der er ikke fastlagt nogen dato endnu. Udsendelsen forventes gennemført inden for nær fremtid. På den baggrund finder retten, at udlændingens tilstedeværelse ved forventet udsendelse til Somalia ikke kan sikres ved mindre indgribende foranstaltninger end ved frihedsberøvelse, lyder afgørelsen.

Men det er ikke rimeligt, mener Abira Ali:

- Hvis vi ville flygte, var vi flygtet, allerede da de tog vores opholdstilladelser. Vi vil ikke flygte. Vi elsker Danmark. Men vi kan ikke rejse til Somalia, for der er ikke fred endnu.

Somaliere mister opholdstilladelse

Familien Ali kom til Danmark for fem år siden, og fik opholdstilladelse og lejlighed i Hillerød.

Abira Alis far fik arbejde, og den unge pige og broren kom i skole, hvor de ifølge skolelederen har "imponeret".

I fem år troede de, at Danmark var deres nye land. Men i juni ændrede det hele sig.

Her fik de frataget deres opholdstilladelse. Ligesom 517 andre somaliske flygtninge fik det i løbet af 2017 til oktober 2018.

- Vi fik at vide, at vi måtte pakke vores tøj, og lade resten stå, og så skulle vi flytte til Sjælsmark, siger Abira Ali og fortsætter:

- Det var meget svært. For der er ikke så meget at se her, og du må ikke engang lave mad. Det er meget anderledes.

Men det sværeste skete i slutningen af april i år.

Kom aldrig tilbage fra politisamtale

30. april blev Abira Alis far, mor og bror nemlig indkaldt til en samtale på politistationen i Birkerød.

- Politimanden spurgte, hvorfor vi ikke var rejst endnu. Hvorfor vi stadig var i Sjælsmark? Og min bror og far sagde, at vi ikke kan rejse tilbage, fordi det er for farligt, siger Abira Ali.

Det var ikke det, politiet ville høre, og straks efter blev Abira Alis far og bror kørt direkte til Ellebæk. Kun Abiras mor vendte tilbage til Sjælsmark, og her måtte hun fortælle sin datter, at det nu kun var de to.

- Jeg blev meget ked af det. For jeg har før været væk fra min mor, og jeg har været uden min far, men jeg har aldrig været uden min bror. Han har altid været sammen med mig, siger 17-årige Abira Ali og fortæller om flugten fra Somalia, og om opholdet i diverse flygtningelejre.

Hun tørrer en tåre væk fra kinden og stirrer så ud i luften.

- Jeg forstår det ikke helt. Altså først, da vi kom her, kom vi som familiesammenføring, og nu sker så alt det her. Jeg synes ikke, at Danmark kan gøre det her mod familier.

LA: Uanstændigt at splitte familier

Familien Ali er ikke den første familie, som er blevet adskilt i forsøget på at presse dem til at rejse hjem.

I et folketingssvar fremgår det, at der i marts var i alt seks af de indsatte i Ellebæk, der havde familie på andre centre. Også på Sjælsmark, som i en rapport tidligere i år er blevet kritiseret for at nedbryde børn psykisk. Det har blandt andet fået flere politikere til at kræve ændringer.

TV 2 har tidligere fortalt om en statsløs beduner fra Kuwait, som har været adskilt fra sin kone og seks børn i seks måneder. Det mødte kritik fra både Amnesty, Dansk Flygtningehjælp og en række partier. Alligevel er de fortsat adskilt på 7. måned.

- Politiet beslutter i visse tilfælde efter en konkret vurdering, at der skal ske frihedsberøvelse af familier, der ikke medvirker til udsendelse. I størstedelen af de sager vil der udelukkende ske frihedsberøvelse af den ene forælder for at motivere den samlede familie til at medvirke til udrejsen, idet børnene således fortsat har en forælder hos sig, har Rigspolitiet tidligere forklaret i en mail til TV 2.

Og sådan skal det være, fastholder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg:

- Vi bruger frihedsberøvelser for at holde styr på afviste asylansøgere, og jeg ønsker, at vi frihedsberøver mest muligt. Selvfølgelig skal det ikke være sådan, at man kan undgå frihedsberøvelse ved at få et barn. Hvis den enkelte familie finder frihedsberøvelsen indgribende, vil jeg foreslå, at de efterlever de danske myndigheders afgørelse og rejser hjem, sådan som de har pligt til.

Hverken SF eller de radikale mener, at det er rimeligt at splitte familierne op, og nu lægger også Liberal Alliance op til, at man helt skal stoppe med at adskille familier:

- Jeg synes som udgangspunkt ikke, at man skal skille familier ad. Jeg går ind for, at vi fører en stram udlændingepolitik, men det skal gøres anstændigt, og det er det her ikke. Det må være muligt at sikre udsendelsen uden at skille dem ad, siger Liberal Alliances børneordfører, Laura Lindahl.

Men det afviser ministeren:

- Hvis jeg endelig skulle ændre på disse regler, ville jeg gerne øge adgangen til frihedsberøvelse af afviste asylansøgere, siger hun.

20-årig bag tremmer i Ellebæk

Ude foran Sjælsmark er Abira Ali og hendes mor på vej over til busstoppestedet.

De har lov til at besøge faderen og broderen i Ellebæk fem kvarter hver dag, og det udnytter de.

Men det er ikke nemt, siger Abira Ali:

- Deres ansigter er sådan meget tunge, og det er svært at snakke med dem. Det er ikke noget godt sted.

TV 2 har besøgt Abira Alis bror i Ellebæk, 20-årige Abudi Ali, som var ved at forberede sig på sin eksamen på VUC i Lyngby, da han pludselig blev interneret i Ellebæk. Ikke engang hans klassekammerater eller lærere ved, hvor han er. For han nåede ikke at give dem besked, inden han blev blev frihedsberøvet.

Han sætter sig forsigtigt på stolen i det sparsomme besøgsrum. Det er flottere end den celle, han nu deler med sin far, konstaterer han.

- Det er et svært liv her. De siger, at vi er her, fordi vi skal rejse til vores land. Men vi har sagt til dem, at det kan vi ikke, for der er problemer der. Danmark siger, at de respekterer familier, men hvorfor skiller man dem så ad?

Første tvangsudsendelse af familie til Somalia

Hvis det lykkes de danske myndigheder at tvangshjemsende Abira Alis familie, vil det ifølge familiens advokat, Daniel Nørrung, være den første somaliske familie, der bliver tvangshjemsendt.

Danmark er også et af de eneste lande, der mener, at forholdene i Somalia er sikre nok, til at man kan sende flygtningene hjem.

Og af samme grund nægter familien Ali at rejse frivilligt. I hvert fald som situationen er nu, lyder det fra Abira Ali, der sidder ved siden af sin seng i værelset i Sjælsmark:

- Politikerne har kun set Somalia fra lufthavnen. De ved ikke, hvor farligt der er. De kan ikke gå alene udenfor uden soldater. Men hvem passer på os? Det er os, der skal bo sammen med dem, der laver problemer.

Den 17-årige pige håber derfor, at hun snart bliver genforenet med sin familie.

Der er jo nok nogle politikere, der vil sige, at det er dine forældres skyld, at I bliver splittet op. Er det ikke det?

Nej. Det er ikke mine forældre. Det er stedet, vi kommer fra. Vi vil gerne gå tilbage til Somalia, hvis der var fred, for det er vores land, vi elsker det, men vi kan ikke bare rejse derned nu, for der er ikke fred. Så derfor er det ikke min mor, det er ikke mig, det er heller ikke min far. Det er Somalias skyld.

Familiens advokat har klaget til FN's børnekonvention og venter svar de kommende dage.