Kenyanere ryster på hovedet af Danmark: Kalder vores forbrug af plastikposer en 'katastrofe'

Danskerne bruger over 400 millioner plastikposer om året, men et forbud er ikke vejen frem, mener et politisk flertal.

- Wow.

Malcolm Muriti er tydeligt overrasket.

- I Afrika har vi den opfattelse, at i Vesten er alt perfekt, siger han.

TV 2 Echo møder den 25-årige kenyaner i det østafrikanske lands hovedstad Nairobi. Han er overrasket, fordi han lige har fået at vide, at vi danskere hvert år bruger over 400 millioner plastikposer.

Vi får ofte at vide, at det er fattige lande som Kenyas dårlige affaldshåndtering, der er ved at drukne kloden i plastikskrald. Og nu står en kenyaner og ryster på hovedet over Danmark.

Det gør han, fordi den kenyanske regering i 2017 indførte verdens strengeste lov vedrørende plastikposer. Det blev simpelthen forbudt at producere og være i besiddelse af poser af plastik. I dag kan du derfor rende ind i kæmpe bøder og fængselsstraffe på op mod fire år alene for at gå rundt med en plastikpose i hånden.

Plastik er en fjende for miljøet, og vi er nødt til at forbyde plastik i flere lande

Eddy Gitonga, miljø-innovatør fra Kenya

Forbuddet kom som følge af en græsrodskampagne på de sociale medier under hashtagget #ISupportBanPlasticsKE, der fik de kenyanske politikere råbt op.

Alle danske folketingspartier blev i januar 2019 enige om, at de gratis plastikbæreposer med hank skal forbydes. Men i Kenya er de altså gået direkte til et totalt forbud, og det er de fleste danske partier, som vi har spurgt, ikke klar til:

Det mener partierne
Skal vi i Danmark forbyde plastikposer?

Plastik er blevet et symbol på menneskets forurening af jorden. Vi hører om enorme dynger af mikroplastik i verdenshavene og på YouTube ligger utallige videoer af dyr, der har fået alverdens plastikremedier i den gale hals.

Kenya var indtil forbuddet hårdt ramt af plastikforurening, som havde mange dyrs liv på samvittigheden. Det fortæller Eddy Gitonga, der er miljø-innovatør i Kenya.

- Vi så, at vi var nødt til at forbyde plastik.

Han ser Kenya som et forgangsland, som kan vise resten af verden, hvordan man kan leve uden plastik i visse sammenhænge.

- Plastik er en fjende for miljøet, og vi er nødt til at forbyde plastik i flere lande, siger han.

I Kenya var problemet, at plastik flød i naturen. Det problem er ikke lige så stort i Danmark. Men i Eddy Gitongas øjne er plastikforurening et globalt problem, der skal håndteres.

Før forbuddet brugte Kenyas knap 50 millioner indbyggere omkring 300 millioner plastikposer om året. I Danmark har vi siden 2010 årligt brugt cirka 100 millioner flere – over 400 millioner årligt.

Det chokerer Eddy Gitonga.

- Det er en national katastrofe, siger han.

- I bør lære af Kenya.

Bliver kloden kvalt i plastik?

Rigtig, rigtig meget plastik ender i naturen, ja. Menneskeheden har siden 1950’erne produceret 8,3 milliarder tons plastik.

Amerikanske forskere anslår, at 80 procent af plastikken ender på lossepladser eller i naturen, og at otte millioner tons var endt i verdenshavene i 2015.

Meget af den plastik, der ryger i verdenshavene kommer fra asiatiske lande, men det sker også i vores baghave. Det anslås, at 20.000 ton affald ender i Nordsøen hvert år, og at en stor del af affaldet er plastik.

Derudover er plastik også en stor klimasynder. Produktion, brug og forbrænding af plastik menes at udlede 400 millioner ton CO2 hvert år.

Kilde: Plast.dk, University of Georgia, Udenrigsministeriet

Lidt plastik i naturen kan vel aldrig skade?

Jo. Plastik er over 400 år om at blive nedbrudt, og derfor bliver forkastet plastik i naturen i mange år. Og det går ud over dyrene.

Når et dyr bliver viklet ind i plastik kan det dø, fordi plastikken forhindrer dem i at spise eller at bevæge sig frit. Og der er set talrige eksempler på, at dyr spiser plastikken. For eksempel blev der fundet hele 30 plastikposer i maven på en næbhval, der var strandet i Norge. Man mener, at det skader dyrs fordøjelsessystem, når de sluger plastik.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Herunder kan du se en række eksempler på dyr, der er fundet med plastik i maven:

Hvor skal jeg rejse hen, hvis jeg hader plastikposer?

I alt har op mod 40 lande i verden forbudt eller sat begrænsninger på plastikposer. Heriblandt Frankrig, Italien, Marokko, Rwanda og Bangladesh.

Der er også en lang række delstater, regioner og byer rundt om i verden, der har bandlyst plastikposer i større eller mindre grad.

Kilde: earthday.org, BBC, Plastic Oceans, reusethisbag.com.

Men plastik er jo ikke et problem i Danmark, vel?

Der er ingen tvivl om, at der i Danmark ikke ender lige så meget plastik i naturen som i u-landene.

Men noget gør. I 2016 fandt Danmarks Naturfredningsforening under deres årlige affaldsindsamling i 182 ton affald i naturen. En stor del af det var plastik.

Det meste plastikaffald i Danmark bliver brændt. Kun 32 procent af plastikemballagen fra husholdninger bliver samlet til genanvendelse.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse, Dansk Affaldsforening, Dakofa.

Hvad gør politikerne?

I januar i år blev et bredt politisk flertal enige om en plastikhandlingsplan, der skal gøre op med det faktum, at vi i Danmark kun genanvender en lille del af plastikken fra husholdningerne.

Handlingsplanen indeholder 27 initiativer. Et af dem er et forbud mod de gratis, tynde plastikposer. Og så skal pantsystemet udvides til også at gælde juice- og saftflasker fra 2020, samtidig med at kommunerne skal sortere plast på samme måde i hele landet, hvilket ikke har været tilfældet før.

EU har også gennem de senere år vedtaget flere direktiver på plastikområdet. Blandt andet er det blevet besluttet, at en lang række produkter af engangsplastik skal være forbudt at sælge og at engangsplastikposer skal forbydes.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvad mener du?

Afstemning