TV 2 Echo

Tænder joint foran politistation - cannabis boomer i Canada

Sidste år blev Canada det andet land i verden, der legaliserede Cannabis. Herhjemme er de største partier stadig afvisende.

Han tager syv skridt væk fra politistationens hoveddør. Han fisker lighteren op af lommen og tænder en joint.

Lyder det kontroversielt?

Det ville det være herhjemme, men i Canada er det fuldt lovligt.

For Canada har som det andet land i verden legaliseret cannabis.

TV 2 Echo har besøgt Vancouver, hvor de ryger joints på gaden og oplever et industrielt boom i hampens tegn. Se hele reportagen øverst i artiklen.

Det canadiske folk ville have fri hash, og politikerne lyttede. Men hvad vil danskerne?

En Megafon-måling, som er blevet lavet for TV 2 Echo, viser, at vi er splittede. 39 procent er for en legalisering, mens 41 procent er imod.

Derfor har TV 2 Echo forud for folketinget spurgt partierne, om de vil vende tommelfingeren opad til en legalisering af cannabis.

Se deres svar herunder:

Det mener partierne

Skal vi legalisere cannabis i Danmark?

Socialdemokratiet

Nej

Uddybning: - Hash og stoffer er et stort og dilemmafyldt samfundsproblem, og der findes ingen nemme løsninger. Men på nuværende tidspunkt er det ikke vores opfattelse, at en legalisering vil løse de mange problemer, der er forbundet med hash.

Peter Hummelgaard, EU-ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Venstre

Nej

Uddybning: - Nej, det skal ikke være lovligt at købe hash i Danmark.

Britt Bager, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Dansk Folkeparti

Nej

Uddybning: - Hash er farligt og sundhedsskadeligt. Der er også undersøgelser, der peger på, at eleverne klarer sig dårligere de steder, hvor man har legaliseret hash. Det er simpelthen bare en dårlig ide at legalisere cannabis. Vi tror heller ikke på, at vi slipper af med de kriminelle bander bare ved at legalisere hash. De vil stadig være der. De vil bare bruge kræfterne på at sikre sig nye 'forretningsområder'. Vi går til gengæld ind for forsøg med medicinsk cannabis til eksempelvis smertebehandling.

Mikkel Dencker, klima- og energiordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Liberal Alliance

Ja

Uddybning: - I Liberal Alliance mener vi, at cannabis skal legaliseres. Dels mener vi, at det vil stække det nuværende marked, der domineres af bander og rockere. Dels vil vi lade det være op til den enkelte, om vedkommende vil ryge hash eller ej.

I lighed med reglerne fra eksempelvis Canada skal der fortsat være en begrænsning i forhold til at køre påvirket. I det hele taget er der i vores forslag ikke tale om et fuldstændigt ureguleret marked. Det er netop en del af pointen: Markedet skal gå fra at være illegalt og reguleret af kriminelles regler alene til at være ordnet og sikkert for forbrugerne.

Christina Egelund, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Socialistisk Folkeparti

Ja

Uddybning: - Den nuværende forbudspolitik har spillet fallit, når kriminelle tjener enorme summer på hashsalget, som bare fortsætter. Samtidig har kampen om hashmarkedet ført til voldelige opgør i mange af landets byer. Derfor bør vi få salget ud af de kriminelle miljøer og etablere offentlige salgssteder under ordnede forhold, så vi også får kontakt med den gruppe, som er på vej ud i et decideret misbrugsproblem. Det sidste er vigtigt, for hashmisbrug er farligt. Især for unge, der ikke har færdigudviklede hjerner. Derfor skal en legalisering følges op af en massiv oplysningskampagne, ligesom vi skal følge nøje med i, hvordan forbruget udvikler sig.

Pia Olsen Dyhr, Formand.

Foto: TV 2 Grafik

Det Konservative Folkeparti

Nej

Uddybning: - Man må ikke undervurdere faren ved hash. Det er et uansvarligt politisk signal at sende at legalisere hash. Det er et stof, som vi ved kan føre til hashpsykose, første gang man bruger det. Vi ved samtidig, at der er en sammenhæng mellem brug af hash og brug af hårde stoffer. Så vi har absolut ikke noget ønske om at legalisere det. Medicin må godt indeholde cannabis, hvis fagfolk har bevist, at det virker. Sådan er reglerne allerede i dag. Hvis medicinen er testet, og der er fundet bevis for, at den virker, så skal det selvfølgelig være lovligt.

Mette Abildgaard, gruppeformand.

Foto: TV 2 Grafik

Det Radikale Venstre

Ja

Uddybning: - Skal vi fortsætte det ulovlige hashsalg, som bander og andre kriminelle tjener styrtende med penge på? Eller skal vi turde at tænke nyt? Vi tror på det sidste. Der er brug for en ny retning, hvor vi gentænker det nuværende system. Derfor har vi foreslået, at man laver et treårigt forsøg, hvor cannabis legaliseres. Det skal være lovligt at ryge, købe og opbevare cannabis til eget forbrug. Alt det, staten tjener på ordningen, skal gå direkte til forebyggelse og behandling af misbrug. På den måde kan vi bedre hjælpe misbrugere og samtidig bekæmpe den kriminalitet, som hashsalget skaber i dag.

Morten Østergaard, formand.

Foto: TV 2 Grafik

Enhedslisten

Ja

Uddybning: - Enhedslisten vil legalisere cannabis. Vi mener, at vi bør indføre statskontrolleret produktion og salg af hash. Den statskontrollerede produktion og salg skal sikre, at kriminelle ikke tjener på importen og salget af hash i Danmark. Vi skal bruge de penge, som statskassen får ind via salg af cannabis, til blandt andet rusmiddeloplysning og misbrugsbehandling.

Mai Villadsen, spidskandidat.

Foto: TV 2 Grafik

Alternativet

Ja

Uddybning: - Alternativet er en stor fortaler for at legalisere cannabis. Krigen mod cannabis skader langt mere, end den gavner. Vi bruger enorme politiressourcer på at bekrige cannabis og cannabisbrugere i stedet for med en legalisering at fjerne en stor del af indtægtsgrundlaget fra bander og rockere. Vi vil legalisere cannabis til eget forbrug og gøre det lovligt at dyrke cannabis hjemme. Overskuddet skal bruges på at forebygge misbrug særligt blandt unge.   

Rasmus Nordqvist, politisk ordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Kristendemokraterne

Nej

Uddybning: - Cannabis kan føre til afhængighed, som i sidste ende kan være farligt. Derudover kan cannabis give en rus, som kan gøre det svært at være en god og nærværende forælder. Allerede i dag har vi i Danmark store problemer med alkohol, hvor over 100.000 børn og unge vokser op med forældre, som drikker for meget. Jeg frygter, at med flere euforiserende stoffer på markedet, vil antallet af svigtede børn stige, fordi endnu flere forældre vil være så påvirkede, at de ikke er i stand til at være forældre for deres børn.

Isabella Arendt, spidskandidat.

Foto: TV 2 Grafik

Klaus Riskær Pedersen

Ja

Uddybning: - Alle CBD-produkter (CBD er et ikke-euforiserende stof i cannabis, red.) skal betragtes som kosttilskud og dereguleres fuldstændigt. Privat produktion af op til 500 gram topskud plus de afledende produkter af en tilsvarende tidligere produktion (af THC som RSO- eller naturprodukter) skal være lovlig. Derivater og koncentrater med over fem procent THC skal fortsat være receptpligtige, men staten skal sikre indkøb og lavere prispunkter. Alkohol på over 20 procent samt tobak og cannabis skal i øvrigt sælges gennem særlige udsalgssteder fremadrettet.

Klaus Riskær Pedersen, formand og skatteordfører.

Foto: TV 2 Grafik

Nye Borgerlige

Nej

Uddybning: - Nej, men Nye Borgerlige vil legalisere cannabisolie til medicinsk brug. Syge skal selvfølgelig have adgang til lindrende naturmedicin, der kan gøre deres sidste tid lidt bedre. Vores kandidater er fritstillet i spørgsmålet om at legalisere hash.

Mette Thiesen, spidskandidat.

Foto: TV 2

TV 2 har forsøgt at få svar fra partiet Stram Kurs, men det har ikke været muligt.

TV 2 Echo har forsøgt at få svar fra Stram Kurs, men det har ikke været muligt.

Herunder kan du blive klogere på, hvilken effekt legalisering af cannabis har haft i Canada og i de amerikanske stater.

Er de helt skudt af i Canada?

Det er der ikke noget, der tyder på. Den canadiske regering har undersøgt, om folks forbrug af cannabis har ændret sig i de første tre måneder efter legaliseringen. Det var ikke tilfældet. 15 procent af canadierne over 15 var brugere af cannabis, og det er det samme som før. Af de 15 procent brugte næsten halvdelen udelukkende cannabis til medicinske formål.

Blandt dem, der i forvejen ikke er brugere af cannabis, havde 98 procent ingen forventning om at skulle prøve det inden for de næste tre måneder.

Kilde: Canadas officielle statistikenhed, Statistics Canada​.

Er der penge i pot?

Colorado, den første amerikanske stat, der legaliserede hash i 2012, tjente i 2015 over 113 millioner dollars på cannabis. Mange af pengene er gået til skolesystemet, lokalsamfundene og misbrugsforebyggelse.

I Canada er der store forventninger til industrien i forhold til jobskabelse. Mediet Financial Post skrev i december sidste år, at de otte største producenter i Canada tilsammen søgte 1.700 nye medarbejdere.

Og store firmaer som Coca Cola har vist interesse i at træde ind i branchen.

Er legalisering de kriminelles undergang?

Fortalerne for fri cannabis i Danmark bruger ofte argumentet med, at legalisering vil tage brødet ud af munden på banderne.

I Canada har legaliseringen dog ikke fjernet det ulovlige marked. 42 procent af de canadiere, der bruger cannabis uden et medicinsk formål, får stadig deres cannabis fra ulovlige udbydere som eksempelvis pushere og ulovlige websider.

I de amerikanske stater, der har legaliseret cannabis, er der også store problemer med det sorte marked. I Californien, der legaliserede i 2016, kommer op mod 80 procent af den solgte cannabis fra det ulovlige marked ifølge analyseinstituttet New Frontier Data.

I Colorado har man også set et boom i den ulovlige cannabishandel. Det skyldes, at de lyssky producenter sælger til andre stater, der endnu ikke har legaliseret.

Kilde: Forbes, Statistics Canada​, LA Times, CBC.

Hvad mener du?

Afstemning

Skal cannabis legaliseres i Danmark?