Samfund

Region og ledende medarbejdere sigtet af politiet efter kræftskandale

Politiet kan ikke afvise, at der vil komme flere sigtelser i sagen.

Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi har i dag sigtet Region Sjælland og flere ledende medarbejdere på Ringsted Sygehus for overtrædelse af straffeloven og autorisationsloven.

Det sker i forbindelse med mulig mangelfuld håndtering af patienter, som var henvist til undersøgelser på sygehuset med mistanke om brystkræft, skriver Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi i en pressemeddelelse.

Og administrerende direktør i Region Sjælland Per Bennetsen bekræfter sigtelsen.

- Vi ønsker at samarbejde og bidrage så meget som muligt til politiets undersøgelser. Da regionen er sigtet, har vi ikke yderligere kommentarer, mens politiets undersøgelser pågår, oplyser han i en pressemeddelelse.

Politiet har i forbindelse med sagen ransaget en række kontorer rundt om på Sjælland.

Her er der blevet fundet materiale, der nu skal gennemgås nærmere med bistand fra lægefaglige eksperter. Det kan derfor ikke afvises, at der vil komme flere sigtelser i sagen.

I strid med retningslinjerne

Sigtelserne udspringer af en sag fra december sidste år. Her oplyste Region Sjælland, at der fra perioden marts 2013 til 2017 var blevet udført mangelfulde brystundersøgelser af kvinder, hvor der var mistanke om brystkræft. Og det var i strid med de nationale retningslinjer på området.

Kvinderne havde efter henvisning fra egen læge nemlig alene fået foretaget mammografi på Ringsted Sygehus. Det skete, på trods af at de nationale retningslinjer dikterer, at en læge også skal mærke efter, om der er knuder i brystet, og foretage en ultralydsundersøgelse.

Cirka 2600 kvinder var blevet mangelfuldt undersøgt i perioden, oplyste regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed. Og på baggrund af det blev 735 kvinder indkaldt til en ny undersøgelse.

Jyllands-Posten kunne senere fortælle, at det var for at spare lægetimer og undersøgelsestid, at Ringsted Sygehus gennem fire år undlod at give de 735 kvinder den grundige undersøgelse, de havde krav på. Det viste dokumenter, avisen havde fået delvis aktindsigt i.

Direktør fyret

Det var en overlæge på Ringsted Sygehus, som slog alarm og kontaktede myndighederne i sagen.

Men selv efter at fejlen var opdaget, haltede håndteringen af situationen på Ringsted Sygehus. Styrelsen for Patientsikkerhed har kritiseret sygehuset for at nøle med genindkaldelserne.

I februar fik politikerne i Region Sjælland nok, og sygehusdirektør Vagn Bach blev afskediget på grund af håndteringen af sagen.

Politiet gik ind i sagen i marts efter en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.