Danske unge sætter alt ind på klimaet: - Greta Thunberg er mega sej

16x9
Greta Thunberg strejkede for klimaet i de sidste uger af den svenske valgkamp. Foto: Svante Thunberg / Privatfoto

EU bør prioritere miljøbeskyttelse og bekæmpelse af klimaændringer de kommende år, mener 83 procent af de 15-30-årige danskere.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg har talt om klima for FN, for EU og for paven – og nu er turen kommet til Danmark.

25. maj skal den 16-årige pige med de brune fletninger tale ved Folkets Klimamarch i København. Og det vækker glæde hos Malek Azoulay, som TV 2 mødte på ungdomstopmødet 'Young Europe is Voting', hvor danske højskoler er samlet weekenden over for at diskutere, hvilken retning Europa skal i.

- Greta Thunberg har betydet rigtig meget. Der var virkelig mange unge mennesker, der strejkede med hende, og det betyder, at vi kan råbe politikerne op ved at vise, at vi vil klimaet - for klimaet venter ikke, siger han.

Ifølge Malik Azoulay har svenske Greta Thunberg haft stor betydning for klimakampen.
Ifølge Malik Azoulay har svenske Greta Thunberg haft stor betydning for klimakampen. Foto: Søren Juhler / TV 2

Den svenske aktivist taler da også lige ind i en dagsorden, mange unge danskere vægter højt. En ny Eurobarometer-undersøgelse viser, at 83 procent af de 15- til 30-årige i landet mener, at EU de kommende år bør prioritere miljøbeskyttelse og bekæmpelse af klimaændringer.

Det er den højeste andel i hele EU, hvor gennemsnittet ligger på 67 procent.

Højskoleeleven Johanne Korsholm er blandt de unge danskere, som har høje ambitioner for klimapolitikken. Hun håber, at Greta Thunberg under hendes besøg i Danmark kan få de ældre generationer til at lytte.

- Jeg synes, at Greta Thunberg er mega sej, fordi hun har fået en masse ting på den politiske dagsorden. Hun er blevet et ansigt udadtil og en frontløber på klimadebatten. Det synes jeg er helt fantastisk, at vi som unge mennesker kan, siger hun til TV 2.

Johanne Korsholm er deltager ved ungdomstopmødet
Johanne Korsholm er deltager ved ungdomstopmødet "Young Europe is Voting" i weekenden. Foto: Søren Juhler / TV 2

Det startede med en strejke

Når snakken falder på den internationale klimadagsorden, er svenske Greta Thunberg svær at komme udenom.

Hun kom første gang i mediernes søgelys, da hun i sensommeren 2018 besluttede sig for at skolestrejke for klimaet foran det svenske parlament.

Siden da har der ved internationale topmøder og protester nærmest ikke kunnet stå klima på dagsordenen, uden at der også har stået Greta Thunberg.

Hun har talt for prominente politikere ved FN's klimatopmøde i Polen og for europaparlamentarikerene i Bruxelles.

Her var hendes budskab blandt andet, at EU’s udledning af CO2 skal ned med 80 procent inden 2030. Og at politikerne bør tale mere med de videnskabsfolk, der har forsøgt at råbe dem op i årevis, end de bør tale med hende.

Greta Thunberg til klimastrejke i Bruxelles.
Greta Thunberg til klimastrejke i Bruxelles. Foto: Emmanuel Dunand / Ritzau Scanpix

Ørenlyd blandt unge

Udover at have fået ørenlyd hos magteliten har Greta Thunberg talt direkte til en hel generation. Det er lykkedes at mobilisere verdens ungdom til at gøre hende kunsten efter og deltage i klimastrejker over hele kloden.

En mission, der kulminerede i marts i år, hvor over halvanden million elever droppede undervisningen for at gå på gaden med skilte i flere end 2000 byer på tværs af flere end 125 lande.

Herhjemme var flere hundrede unge mennesker på gaderne i mindst 20 byer landet over.