Samfund

Læger og politiker slår alarm: Berygtet smertestillende medicin bruges i Danmark

I USA skønnes det, at 300.000 mennesker er døde af såkaldte opioider siden 2000. I Danmark bruges det smertestillende middel oxycodon.

Læger og politikere i København slår nu alarm over den udstrakte brug af det smertestillende præparat oxycodon i behandlingen af patienter, der bliver udskrevet fra sygehusene i hovedstadsområdet.

- Jeg synes, det er bekymrende, og nu vil jeg holde øje med udviklingen, siger Karsten Skawbo-Jensen (K), medlem af regionsrådet, til TV 2.

Han vil nu også undersøge, hvordan præparatet bruges af sygehuse og læger i resten af landet.

Også en overlæge med erfaring i behandling af misbrug opfordrer til forsigtighed.

- Man bør være forsigtig med at ordinere præparatet til patienter med en misbrugsproblematik, siger overlæge Lene Caspersen, Center for Rusmiddelbehandling i Københavns Kommune, til TV 2.

I USA mistænkes præparatet for at stå bag en række dødsfald i de senere år. Staten Massachusets rejste tidligere i år på vegne af familiemedlemmerne til 59 mennesker, der har mistet livet efter misbrug af præparatet, en sag mod producenten, medicinalfirmaet Purdue. Og det er blot ét blandt i alt 1500 søgsmål, som er blevet rejst mod Purdue, skriver Berlingske.

I alt menes over 300.000 mennesker at have mistet livet i USA siden 2000 som følge af misbrug af såkaldte opioider.

Misbrugspotentiale kendt

Oxycodon er et præparat, som hører til blandt opioider, en samlet betegnelse for morfin og morfinlignende lægemidler, som traditionelt opdeles i svage og stærke opioider. Oxycodon, eller OxyContin, som det hedder i depotversionen, er blandt de stærke opioider, og det kan være afhængighedsskabende. Depotmedicinen er langsomt virkende og virker op til 12 timer.

- Det er overraskende, at OxyContin er så udbredt, og det er også bekymrende på grund af det misbrugspotentiale, det har. Derfor bør der være opmærksomhed om forbruget for at se, om man skal have en mere restriktiv tilgang til brugen af det, siger Karsten Skawbo-Jensen (K), til Berlingske.

Det fremgår af et svar, han har fået fra Region Hovedstadens Center for Sundhed, at brugen af oxycodon er 'forholdsvis udbredt' som smertebehandling til patienter, der udskrives fra hospitalerne i regionen - og fra de praktiserende læger.

I svaret skriver Region Hovedstaden, at man godt kender til præparatets misbrugspotentiale, ligesom man også godt kender til opioid-epidemien i USA - og oxydocons rolle i epidemien. Men ifølge svaret ændrede producenten i 2010 den farmaceutiske formulering af lægemidlet for at reducere misbrug, og det førte rent faktisk til et fald i misbruget af oxycodon, oplyser Region Hovedstaden.

- Oxycodon er dog forsat under mistanke for at have større misbrugspotentiale end for eksempel morfin, skriver Region Hovedstaden.

Ét dødsfald i 2017

Af en rapport, som Sundhedsstyrelsen udgav i november sidste år, om narkosituationen i Danmark fremgår det, at der i 2017 blev registreret ét dødsfald som følge af en overdosis af oxycodon.

I Danmark har læge Erik Østerballe fra Fredericia tidligere - i 2016 - advaret mod unges misbrug af opioider som fentanyl og oxycodon. Fredericia har været og er ramt af problemer med misbrug af medicin blandt unge. Erik Østerballe var dengang centerlæge på Fredericia Misbrugscenter. I dag er han pensioneret, og han forstår godt bekymringen.

- Man kan godt give patienter med smerter oxycodon, når man udskriver dem. Men så skal man lave en aftrapningsplan, siger Erik Østerballe til TV 2.