Samfund

Troede tiger i Aalborg var blevet småtyk - nu har den fået to unger

Dyrepasserne havde nærmest afskrevet muligheden for, at den 16 år gamle hantiger kunne blive far. Men det kunne han, viste det sig.

Henover en nat blev Aalborg Zoo to tigerunger rigere. Men det var der ingen, der vidste.

Da en af havens dyrepassere Katrine Christensen om morgenen 23. april kiggede ind til Bethari, en fireårig sumatra-tiger, lå der to små unger sammen med hende.

Dagen forinden havde Katrine Christensen kigget på tigeren og tænkt, at hun var blevet lidt småtyk, men hun var også blevet fodret hele weekenden. Det er nok bare derfor, tænkte dyrepasseren, da hun tog hjem.

Havde afskrevet hantigeren

Men morgenen efter lå de der. Ingen fra Aalborg Zoo anede, huntigeren var drægtig.

For to år siden blev hun sat sammen med den 16 år gamle hantiger Batu.

- De har parret sig enormt mange gange siden da. Hun har været i brunst igen og igen, og det kom der ikke nogen killinger ud af, siger Katrine Christensen.

Dyrepasserne i zoologisk have tænkte, at hantigeren sikkert var blevet for gammel, og de havde nærmest afskrevet muligheden for, at han kunne blive far til nye unger.

Omkring en uge inden fødslen spurgte Katrine Christensens kollega, hvornår huntigeren sidst havde været i brunst. I Aalborg Zoo har man ikke mulighed for at teste sådan noget på urin, og dyrene er ikke trænet til at blive scannet. Derfor plejer man at vurdere, hvornår huntigeren er drægtig, ud fra hvornår hun sidst har været i brunst.

- Jeg svarede min kollega, at hun lige er blevet parret. Samme dag. Og så jokede vi med, at det sikkert var en minibrunst, som hun kommer i, lige inden hun føder. Men det var kun for sjov, siger Katrine Christensen.

Giver dem ikke hø at ligge på

Tigerungerne er i dag to og en halv uge og har det godt. Det er ikke noget problem, at en huntiger føder, uden dyrepasserne opdager det, siger Katrine Christensen. Her efterfølgende har hun eller kollegerne heller ikke givet dem noget ekstra.

Aalborg Zoo har på Facebook lagt en video op af ungerne, som ligger på gulvet. Flere personer spørger – nogle i skarpe vendinger – hvorfor de ikke har fået noget hø at ligge på. Og det er der flere grunde til, fortæller Katrine Christensen.

- Når hun har født, ændrer vi ikke på vores huntigers miljø, for det kan være, hun ikke gider ligge i det, og så tager hun ungerne med udenfor. Vi har ofte set, at de ikke vil ligge i det redemateriale, vi giver dem. Og et tredje argument er, at der er en risiko for, at ungerne får halmstrå i halsen og bliver kvalt.