Samfund

Naturbrand i Thy bredte sig over 200.000 kvadratmeter - og det ryger stadig

Der har været ild i omkring 20 hektar.

Selvom det regner både torsdag og fredag, er tørkeindekset stadig dobbelt så højt som tidligere år.

Den naturbrand, der siden tirsdag har hærget i Nationalpark Thy, er under kontrol.

Det skriver TV Midtvest.

Onsdag aften blussede ilden ellers op igen, og Midt- og Vestjyllands Politi henstillede til, at man ikke bevægede sig rundt i området. Men en regnfuld nat har hjulpet brandvæsnet med at få styr på branden, og der er ikke længere risiko for, at den spreder sig.

Natten igennem har 20 brandfolk arbejdet på slukningsarbejdet i Stenbjerg Klitplantage, som er en del af Nationalpark Thy.

- Det kan hurtigt vende, og der er stadig mange lommer, som det ryger fra. Dem skal vi have slukket i dag, men forhåbentlig blusser det ikke op igen, siger Claus Hermansen, der er indsatsleder hos Beredskab Nordjylland, til TV Midtvest.

40 brandmænd har arbejdet med at slukke branden.

Torsdag fortsætter 40 folk med slukningsarbejdet på de 20 hektar (200.000 kvadratmeter), der har været ild i.

Et tørt forår

Da branden brød ud tirsdag, blev 30-35 brandfolk i første omgang sendt afsted for at bekæmpe branden.

Siden kom flere til fra blandt andet Beredskabsstyrelsen, og tirsdag aften var 75 mand i gang.

Det er Stenbjerg Klitplantage, som er en del af Nationalpark Thy, der har været i brand.

Danmark har i løbet af foråret været hårdt ramt af naturbrande. I april var der mere end 250 naturbrande, hvilket er det højeste antal siden 2013. Blandt andet blev gæster i Lalandia kortvarigt evakueret, fordi en naturbrand brød ud ved Diget, som ligger tæt på badelandet. Og 400 kvadratmeter udbrændte, da der opstod en brand i et naturområde ved Egtved.

Vi skal bruge en uge med vand

Ifølge Sebastian Pelt, der er meteorolog på TV 2 Vejret, har regnen været med til at sænke torsdagens tørkeindeks, som ligger på 8,4. Men det vand, der er kommet i løbet af natten og torsdagen, er på landsplan kun "et plaster på såret, og naturen er fortsat meget tør," siger Sebastian Pelt.

Her ses nogle af ødelæggelserne.

Onsdag var tørkeindekset på ni. For et år siden lå den på 3,9, og det var også tilfældet i 2017.

- For bare at få tørkeindekset ned på et moderat niveau skal vi nærmest have regn hver dag i en uges tid. Fem-seks dage med regn ville give os fem-seks i tørkeindekset. Det ville stadig være højt, men ikke kritisk, siger Sebastian Pelt.