Samfund

Snyd på kæmpe Facebook-byggeri: Nu går Skat ind i sagen

Efter faglig sag og millionbøde til entreprenør på Facebooks datacenter-byggeri kan en sag om omfattende skattesvig være på vej.

Facebooks stormombruste byggeri på Fyn bliver nu gransket af de lokale skattemyndigheder, der mistænker et dansk indregistreret byggefirma for skattesvindel i millionklassen.

Det skriver Fagbladet 3F.

Skat går ind i sagen, efter den lokale 3F-afdeling har afdækket, hvordan firmaet Tag og Facade DK har underbetalt mere end 100 bygningsarbejdere og kørt løn for millioner uden om det danske skattevæsen.

Borgmester opfordrede til granskning

Christian Foli, der er faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn, bekræfter, at fagforeningen er blevet kontaktet af det lokale skattecenter.

- Skat har udbedt sig oplysninger på baggrund af den faglige sag, vi har kørt mod Tag og Facade, siger han.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har i Fagbladet 3F tidligere opfordret skattemyndighederne til at se på sagen.

Tag og Facade indgik i februar et forlig med 3F Bygningsarbejderne Fyn og indrømmede at have snydt deres udenlandske bygningsarbejdere for 6,8 millioner kroner i løn.

De beløb er nu indbetalt, fortæller faglig sekretær Christian Foli.

Men da sagen blev oprullet, viste det sig også, at Tag og Facade, der er ejet gennem et selskab i England, har benyttet sig af en sindrig model for at slippe billigere i lønudgifter.

Der kan være tale om mere end 200 ansatte, der har fået 37 ugentlige løntimer udbetalt gennem Tag og Facades danske firma, mens deres overarbejdstimer er udbetalt til udenlandske bankkonti af britiske selskaber.

Dermed er millioner af kroner udbetalt i løn udenom det danske skattesystem, hvor medarbejderne er skattepligtige.

Regning på knap syv millioner kroner

Skatteeksperter har tidligere fastslået over for Fagbladet 3F, at sådan en model er på den forkerte side af loven.

- Det er svindel fra arbejdsgiverens side at udbetale løn på den måde, når medarbejderne er skattepligtige i Danmark. Firmaet kan have gjort sig skyldig i medvirken til skattesvig, lød det blandt andet fra Christen Amby, der er rådgivende skatterevisor og medlem af Skatterådet.

Skattestyrelsen ønsker af hensyn til deres særlige tavshedspligt hverken at be- eller afkræfte, om de er ved at undersøge Tag og Facade DK.

Under den faglige sag, der endte med en samlet regning til Tag og Facade på 6,8 millioner kroner i bøde og efterbetaling, har 3F Bygningsarbejderne Fyn blandt andet indsamlet lønsedler, timesedler, oplysninger om bankoverførsler til udenlandske konti og mails fra firmaets ledelse, som dokumenterer, at en del af lønnen til Tag og Facades medarbejdere er gået via England.

Fagbladet 3F har uden held forsøgt at få en kommentar fra Tag og Facade DK.