Samfund

1000 boliger skal rives ned i Vollsmose - det er 'hul i hovedet', siger beboer

TV 2/Fyn logo
I samarbejde med TV 2/Fyn

Nedrivninger skal gøre Vollsmose mere attraktivt.

2500 beboere i bydelen Vollsmose i Odense får tirsdag besked på, at deres hjem skal rives ned.

Her vil Odense Kommune og boligselskaberne Civica og Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) præsentere "Den sidste Vollsmoseplan".

Den indebærer nedrivning af områderne Fyrreparken, Birkeparken, Bøgeparken, Granparken, Lærkeparken og Egeparken, skriver TV 2/Fyn. Til sammen drejer det sig om 1000 boliger.

Planen falder ikke i god jord hos Janni Filstrup, der er en af dem, som skal have et nyt sted at bo.

- Det er jo ikke boligerne, der er problemet. Det er den sammensætning, der er af mennesker herude. Så jeg synes, det er hul i hovedet, at de gør det, siger Janni Filstrup til TV 2/Fyn.

Produkt af ghettoplan

Vollsmose har gennem flere år været på regeringens liste over ghettoer i Danmark.

Området bliver af regeringen betegnet som en hård ghetto. For at komme det til livs vedtog et bredt flertal bestående af regeringen, DF, S og SF sidste år den såkaldte ghettoplan. Her blev Vollsmose og andre ghettoområder pålagt at ​leve op til en række kriterier, blandt andet om niveauet af kriminalitet.

Et af fokuspunkterne er at sænke antallet af almene familieboliger i belastede boligområder til 40 procent.

I dag er 76 procent af boligerne i Vollsmose almene familieboliger - med ”Den sidste Vollsmoseplan” falder tallet til 35 procent.

- Det er lidt trist, at boligerne skal rives ned, for lejlighederne fejler ikke noget. De burde i stedet tage alle dem, der laver balladen herude, og smide ud i stedet for, siger Janni Filstrup.

Efter planen begynder nedrivningen i 2020 og ventes at være færdig i 2029. De fleste nedrivninger vil finde sted i Bøgeparken, hvor der skal rives 287 boliger ned, og i Birkeparken, hvor der forsvinder 200 familieboliger.

- Jeg tror, de flytter problemet. De kan ikke sætte os 1000 forskellige steder i byen, så jeg tror, at der desværre kommer nye ghettoområder, siger Janni Filstrup.

Janni Filstrup ærgrer sig over nedrivningen af Vollsmose.

Det er boligforeningerne selv, der har ansvaret for at sikre genhusning af familierne, som mister deres boliger, skriver TV 2 Fyn.

Færre almene familieboliger

Odense Kommune er blevet pålagt at gennemføre ”Den sidste Vollsmoseplan” af regeringen, og efter nedrivningerne skal der bygges 1600 private boliger i området.

- Fremtidens Vollsmose kommer til at byde på meget store forandringer - ikke mindst for de 7700 beboere, skriver Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.), i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn.

Han afviser at forholde sig til mediets oplysninger, da han først vil orientere de berørte beboere.

Udviklingsplanen skal sendes til godkendelse i Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 1. juni 2019.

Også nedrivninger i Aarhus

Ikke kun Odense står over for nedrivning og ombygning af udsatte boligområder.

I Aarhus skal 600 boliger i Gellerup og Toveshøj rives ned - 400 i Gellerup og 200 i Toveshøj. Også her vil beboerne tirsdag aften få besked om, hvorvidt deres bolig skal nedrives.

Som det er tilfældet med Vollsmose, er både Gellerup og Toveshøj på regeringens ghettoliste.

Nedrivningerne skal give plads til nye boliger og erhverv. Der vil samlet komme flere boliger end i dag, så der i 2030 vil bo 9000 i området mod 5000 i dag.

- Virkeligheden er i dag, at vi har et boligområde, hvor vi ikke skaber de samme muligheder for at lykkes som barn og ung, som man har andre steder i Aarhus, siger borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (Soc.dem.), til Ritzau.

- Derfor er vi nødt til at lave nogle ret markante greb for at lykkes med det her, siger han.

Nedrivningen begynder i Gellerup i 2021. For Toveshøj bliver der i 2023 truffet beslutning om, hvilke boliger der skal væk.