Samfund

Tysk minister vil gøre det ulovligt ikke at vaccinere børn

For at man som befolkning skal kunne komme smitterisikoen til livs, skal 95 procent være vaccineret, men de seneste år har tallet kun været omkring 90 procent, Colourbox

Truer med bøder på knap 20.000 kroner, hvis forældre undlader at vaccinere mod mæslinger.

Bevis, at dit barn er vaccineret. Hvis ikke, er det slut med daginstitutioner. Og så kan man som forældre se frem til en bøde på 2.500 euro (18.750 kroner).

Sådan lyder udspillet fra den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, der kommer som en reaktion på, at den engang nærmest udryddede børnesygdom mæslinger breder sig over hele verden igen.

Den tendens vil Jens Spahn nu gøre op med i Tyskland, siger han i et interview med Bild am Sonntag.

Den tyske sundhedsminister er parat med høje bødestraffe for at ignorere at vaccinere børn mod mæslinger.

- Jeg vil udrydde mæslinger. Alle, der går i enten børnehave eller skole, skal være vaccineret, siger Jens Spahn, som vil have udfærdiget et dokument som bevis for, at der har fundet en vaccination sted. Og supplere med en bøde, hvis ikke det er tilfældet.

15-dobling af smittede

Alene i Europa har stigningen været markant igennem de seneste par år. Det er ikke uden konsekvenser med fatal udgang.

På bare to år er antallet af smittede 15-doblet, og i 2018 blev der ifølge Statens Serum Institut registreret 82.596 tilfælde og 72 dødsfald fra den europæiske WHO-regions 53 medlemslande.

Blandt EU's 28 medlemslande er de højeste antal tilfælde anmeldt fra Frankrig, Italien, Grækenland og Rumænien. I USA er antallet af mæslingeudbrud det største siden årtusindskiftet, skriver Reuters.

Ifølge FN's børneorganisation, Unicef, stammer udbruddet af mæslinger fra år tilbage. Fordi millioner af børn ikke bliver vaccineret. Danmark yder også sit bidrag til statistikken.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi og mikrobiologi, handler man mod bedre vidende ved at undlade vaccination mod mæslinger.

- Videnskaben siger jo, at det er mere sikkert at blive vaccineret end ikke at blive det. Man dør ikke af det, men der er folk, der dør af at få mæslinger, siger Jan Pravsgaard Christensen.

Børn fra friskoler og privatskoler er overrepræsenteret

Selv om det kan være ren glemsomhed eller sjusk, der ligger til grund for at smutte udenom det lille stik, så viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at der er en overrepræsentation af børn fra friskoler og privatskoler blandt dem, der ikke får en vaccine.

- Der kan være grund til at lave opsøgende og oplysende arbejde for at få de forældre til at ændre holdning, erkender Jan Pravsgaard Christensen, som også har noteret en stigende tendens i udbrud af mæslinger gennem de sidste tre år.

I år har Statens Serum Institut registreret syv tilfælde af mæslinger i Danmark, hvor der dog ikke har været tiltag som i Tyskland til overvejelse.

Tyskland er dog ikke de første til at overveje kontante tiltag for at komme den epidemiske udvikling af mæslinger til livs.

I Italien har myndighederne besluttet at bekæmpe vaccineskeptikerne med lov, hvor barnet mister retten til blive passet i en offentlig institution eller at gå i skole. Der vanker samtidig bøder, hvis man ikke kan har orden i vaccinationskortet for yderligere 11 smitsomme sygdomme.

Frankrig besluttede i 2018 at gøre en række vacciner lovpligtige, mens man i Australien risikerer at miste statslige ydelser og skattefradrag udover retten til at sende sit barn i institution, skriver The Independent.

USA topper listen i industrialiserede lande

Kun i USA har man længe holdt man fast i, at forfatningsmæssige rettigheder skal give forældre ret til selvbestemmelse, så man kan fravælge at få vaccineret børn på grund af personlige eller religiøse overbevisninger.

Blandt de industrialiserede nationer topper USA Unicefs liste over lande, hvor flest børn ikke er vaccineret. Fra 2010 til 2017 drejede det sig om over 2,5 millioner amerikanske børn.

Derfor er man også begyndt at reagere på de udbrud, der har været i visse områder. I New York har man erklæret området omkring den jødisk dominerede bydel Williamsburg i en nødsituation og man har derfor indført bødestraf for at undlade vaccine.

For at man som befolkning skal kunne komme smitterisikoen til livs, skal 95 procent være vaccineret, men de seneste år har tallet kun været omkring 90 procent, hævder organisationen Læger Formidler.