1,8 millioner danskere bor nu i områder, der trues af lægemangel

Udvikling er eksploderet, efter byer som København og Esbjerg er kommet på kortet over lægedækningstruede områder.

Det er blevet sværere at gå til læge. I hvert fald hvis man bor i et af de områder, der betegnes som lægedækningstruede.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er 1,8 millioner danskere i dag berørt af problemet med manglende lægedækning. Det svarer til en tredobling af tallet siden en opgørelse foretaget i januar 2018.

Det er regionerne, der definerer om et område er lægedækningstruet, og det opgøres ud fra en række kriterier, såsom antallet af læger, der har lukket for tilgang, antallet af ældre læger og antallet af udbudsklinikker i området. Dertil kommer desuden socioøkonomiske beregninger på, hvor hårdt belastet et område er af tidskrævende patienter.

Lægedækningstruede områder

1,8 millioner danskere er berørt af manglen på praktiserende læger. Det gælder personer bosat i kommuner, der er markeret med blåt.

I Korsør står borgerne overfor at sige farvel til fire af byens læger. En af dem er 71-årige Jan Knabe, der har valgt at gå på pension uden at have nogen til at overtage sin praksis.

Han peger på, at mange yngre læger har valgt at blive ansat i sygehusvæsenet fremfor at åbne en praksis selv.

- Tilgangen til lægefaget har også været for lille. Men der er også meget arbejde forbundet med at have en praksis med vagter ved siden af, siger Jan Knabe, som selv har opretholdt en arbejdsuge på 60 timer.

Lægemangel kommer til at vare år

Hos PLO er man enige med Jan Knabe i, at der uddannes for få læger.

Derfor kommer det til at vare nogle år, inden danskerne igen vil kunne ringe og bestille tid hos egen læge, vurderer formanden for PLO.

- Vi ser, at de unge, der kommer ud nu, gerne vil have deres egen praksis. Men problemet er, at der lige nu stopper mange ældre praktiserende læger samtidigt, siger Christian Freitag.

Den voldsomme stigning i antallet af danskere, der står uden egen læge, skyldes også, at store byer som København og Esbjerg sammen med Frederiksberg kommune er kommet på kortet i kategorien "lægedækningstruede".

Derfor haster det med at finde løsninger, som kan afhjælpe problemet på kort sigt, mener Christian Freitag.

- Vi skal her og nu have nogle kortsigtede løsninger med regionsklinikker, for det er en krisesituation, erkender han.

PLO har foreslået en såkaldt seniorordning, hvor pensionsmodne læger kan fortsatte i faget på nedsat tid. Men den løsning har regionerne hidtil afvist.

38 nye projekter landet over

Regeringen lægger op til etablering af nye læge- og sundhedshuse, som skal servicere borgerne. I alt 209,5 millioner kroner er der fordelt til kommuner og regioner i 38 projekter over hele landet.

De nye moderne læge- og sundhedshuse skal efter planen være med til at fastholde flere læger i yderområderne og andre steder i lande, der har problemer med lægedækningen.

- Vi ved, at en del læger gerne vil arbejde de steder, hvor vi i dag har problemer med lægedækningen. Men de er bange for at ende med at sidde alene uden kollegaer at sparre med i hverdagen, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Hos PLO advarer man mod at samle lægepraksis i store sundhedshuse. Man frygter at miste nærkontakt mellem praktiserende læge og patient.

- Jeg tror, de fleste borgere vil give mig ret i, at det er godt at have sin egen læge, både når man er lidt syg, men også når man er alvorligt syg, så man har en læge, der kender en og kan følge med, selv om man går til behandling på et sygehus, siger Christian Freitag.

Han mener, at alle om fem til ti år igen skal have deres egen læge.

- Ellers kommer vi til at stå med et helt andet problem og et helt andet sundhedsvæsen, siger han.