Forhandler nu på 22. time i streg - SAS aflyser 709 afgange torsdag

I alt er nu 709 flyafgange fra SAS aflyst torsdag. Det skyldes, at selskabets piloter fortsat strejker.

SAS indstiller yderligere 429 flyafgange torsdag, og dermed løber det samlede antal aflyste afgange torsdag op i 709.

Det oplyser SAS i en pressemeddelelse.

SAS har siden klokken 11 onsdag formiddag forhandlet overenskomst med SAS' piloter i Danmark, Sverige og Norge, og torsdag morgen forhandler de på 22. time stort set uden pauser i Norges hovedstad, Oslo.

- Det er betydeligt sværere, end man havde regnet med. De sidste meldinger er, at det går fremad med sneglefart, siger TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn fra den norske hovedstad.

Fastlåste forhandlinger

Den norske forligsmand Mats Wilhelm Ruland har til opgave at mægle i konflikten.

Han fortalte klokken 22 onsdag aften, at parterne stadig stod langt fra hinanden, og en time senere kaldte han situationen fastlåst.

- Parterne er ikke kommet hinanden i møde, sagde Mats Wilhelm Ruland klokken 23 ifølge VG.

- Der er fortsat håb, og det er altid muligt at finde en løsning under en mægling. Vi fortsætter med at mægle, så længe parterne mener, det er hensigtsmæssigt.

Rundt om bordet sidder SAS og forhandler med fire pilotorganisationer - to fra Norge, en fra Sverige og en fra Danmark - og det er med Ole Krohns ord "noget af et kludetæppe".

- Forligsmanden forsøger at lande et forlig på det norske område. Det er den hårdeste nød at knække med de to pilotorganisationer. Hvis han kan få dem til at enes om en overenskomst, kan man sandsynligvis lave en dansk og svensk ret hurtigt. Så det er hans strategi, men om den lykkes, ved vi ikke endnu, siger TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn.

Strid om arbejdstid og løn

1409 piloter har strejket siden fredag på grund af uenighed om blandt andet piloternes løn og bedre overblik over deres vagtplaner. Konflikten kom efter, at SAS-piloterne sidste sommer opsagde deres overenskomst fra 2017. Hvordan forholdene var i den, kan du læse mere om her.

SAS havde først blot meldt ud, at selskabet aflyste flyvninger frem til klokken 14 torsdag, men sent ud på aftenen onsdag kom der yderligere aflysninger.

Det betyder, at i alt 4015 flyafgange er blevet streget fra afgangsskærmene, og det har berørt 381.507 passagerer siden i fredags.

Ikke alle afgange med SAS er aflyst. Nogle partnerselskaber står for omkring 30 procent af flyvningerne, og de bliver stadig gennemført.

SAS opfordrer derfor kunder, der skal flyve med SAS torsdag, til at tjekke på selskabets hjemmeside, om deres afgange er ramt af strejken eller ej.

Lønkrav på 13 procent

Efter at piloterne gik i strejke, er forhandlingerne for de tre nordiske lande blevet samlet i den norske hovedstad.

Piloterne har ønsket op mod 13 procent mere i lønposen. Det store lønkrav skyldes blandt andet, at de accepterede en lønnedgang i 2012, da luftfartsselskabet skrantede økonomisk.

Efter at SAS de seneste år har leveret overskud på mindst en milliard svenske kroner, ønsker piloterne at få del af det.

SAS har afvist den store lønstigning med henvisning til, at det vil ødelægge selskabets konkurrenceevne på markedet.

Trods de nye oplysninger om aflysninger er der endnu ingen meldinger om, at forhandlingerne skulle være brudt sammen.