Samfund

Se eksemplerne - flere danskere rammes af scam-mails

En ny undersøgelse viser, at mere end hver anden dansker har været udsat for forsøg på it-kriminalitet.

Hver eneste dag er der danskere, der modtager e-mails, som har til hensigt at frarøve dem oplysninger som adgangskoder, kontooplysninger eller andre personlige oplysninger.

Denne type it-kriminalitet kaldes phishing, og selvom det har været et kendt problem i en længere årrække, er der flere, der hopper i fælden. Det viser en ny undersøgelse blandt godt 2000 danskere, som Ingeniørforeningen i Danmark, IDA, og Forbrugerrådet TÆNK har lavet.

Det kan skyldes, at de kriminelle er blevet dygtigere, mener Jørn Guldberg, der er ekspert i it-sikkerhed hos IDA.

- De e-mails, svindlerne sender ud nu, er på formfuldendt dansk, og de kommer på tidspunkter, hvor det er sandsynligt, at man vil modtage den. Det kan eksempelvis være i forbindelse med, at der kommer penge tilbage fra Skat, siger han.

30 procent af de adspurgte i undersøgelsen har været udsat for falske konkurrencer, mens 36 procent har oplevet forsøg på phishing, som går ud på at få folk til at dele deres brugernavne, adgangskoder, kreditkort eller bankoplysninger.

Fem eksempler

Rigtig mange danskere har oplevet at modtage en mail, hvor man står som ene arving til en milliardformue, men nu er e-mailen ofte fra firmaer, som modtageren har haft noget med at gøre, som Netflix eller Nets. Derudover er den i et sprog, der ikke vækker opsigt, og med logoer, som alt i alt giver et indtryk af, at der rent faktisk er tale om en officiel mail.

Nedenfor kan du se eksempler på phishing-mails, som danskere har modtaget:

Mail fra Netflix

En mail fra Netflix med afsender, logo og godt sprog, der vil have dig til at klippe på et link, hvor du skal indtaste oplysninger. E-mailen er fake.

Mail fra Nets

En falsk mail fra NETS. For at legitimere sig selv indeholder den noget af et kortnummer - 4571 - tal, som rigtig mange danske kunders kort starter med. Derudover advarer den om, at der måske er sket et misbrug af dit kort, som du kan stoppe.

Vinder af konkurrence

Hvis du vinder en konkurrence, du ikke har deltaget i, så er der generelt god grund til at være opmærksom. Eksemplet her, der skal logge personlige oplysninger ud af modtageren, udgiver sig for at være fra Elgiganten.

Et godt tilbud

Der er ikke nogen, der sælger en telefon til mere en 5000 kroner til 10 kroner. Så hvis tilbudet ser ud til at være for godt til at være sandt, så er det med stor sandsynlighed også tilfældet.

Sexstortion

En ny type afpresning er 'sexstortion', hvor svindlere påstår, at de er i besiddelse af en video, hvor modtageren ser porno - en video, de vil sende til alle modtagerens kontaktpersoner, medmindre han betaler. Mailen er fake.

Det kan du gøre

Hos Rådet for Digital Sikkerhed har de en række gode råd til, hvad du kan gøre for at øge din digitale sikkerhed.

  • Sørg for at have et antivirusprogram, der som minimum indeholder antivirus, antispyware, spamfiltrering, antiphishing og firewall.
  • Hackere og skadelige programmer udnytter sikkerhedshuller i programmer, apps og styresystemer. Derfor skal du holde både dine programmer, apps og dit styresystem opdateret. Både på din PC, din Mac og din telefon.
  • Tjek, at sikkerhedsniveauet i din browser er indstillet, så du altid bliver spurgt, inden du får overført informationer, filer eller programmer til din computer. På den måde undgår du skadelige downloads, når du besøger hjemmeside.
  • Hver opmærksom, når du modtager mails. Links i mails kan lede dig andre steder hen end det, de umiddelbart viser. Derfor skal du være ekstra varsom med at klikke på links eller følge anvisninger i e-mails, du får tilsendt uopfordret. Det gælder også, når en mail ser ud til at komme fra en, du kender.
  • Beskyt adgangen til din pc, smartphone og tablets med en adgangskode. Brug lange passwords med både tal, tegn og bogstaver. Brug forskellige passwords til forskellige tjenester. Derved undgår du, at afsløringen af et enkelt password giver hackere adgang til alle dine tjenester.
  • Tag løbende sikkerhedskopi af dine dokumenter, din mail, billeder og andre filer. Det sikrer dig mod at miste data, hvis din computer, tablets eller telefon bliver stjålet, tabt eller går i stykker.
  • Svindlere prøver hele tiden at franarre dig fortrolige data. De sender en mail med et link, der foregiver at lede dig til din bank eller til Skat (”phishing”). Hvis du klikker på linket, og udfylder oplysningerne, ender de hos svindlerne. Når du indtaster personlige data på en webside, for eksempel dit cpr-nummer, skal du sikre dig, at domænet er korrekt – fx www.skat.dk og ikke www.dk-skatt.dk.
  • Brug din sunde fornuft. Hvis tilbudet er for godt til at være sandt, så er der nok noget om det. Dit Nemid er personligt, så lad være med at dele billeder af det, ligesom du ikke skal opgive personlige kortdata eller opgive andre helt personlige oplysninger via mail eller telefon. Hverken banker eller kommuner vil bede om dit kortnummer, udløbsdato, kontrolcifre, CPR eller PIN-kode.

Forbrugerrådet TÆNK har også udviklet en app - Mit digitale selvforsvar - der giver gode råd til digital sikkerhed, sender advarsler ud om svindel, og hvor brugere også kan tippe eksempler svindel ind til dem.

Afstemning

Har du modtaget phishing e-mails?