Samfund

18 danskere smittet af sjælden mave-tarminfektion

I følge Statens Serum Institut er der et udbrud af mave-tarminfektion 'yersinia' i Danmark lige nu. Symptomerne minder om salmonella.

18 danskere er siden 30. marts blevet smittet med den sjældne mave-tarminfektion yersinia enterocolitica som en del af samme sygdomsudbrud.

Det oplyser epidemiolog på Statens Serum Institut (SSI) Luise Müller.

- Vi ser, at vi i øjeblikket har sygdomsudbrud med bakterien yersinia enterocolitica. Det er en sygdom ligesom salmonella, der typisk smitter gennem mad, siger Luise Müller.

De syge er ti kvinder og otte mænd i alderen 2-74 år – herunder flest i alderen 20-30 år. Patienterne er fordelt over hele Danmark.

Ifølge Luise Müller er sygdomsudbruddet usædvanligt.

- Det er sjældent, vi ser udbrud med yersinia i Danmark. I løbet af fem år har vi haft tre reelle udbrud, siger hun.

Yersinia-bakterien kan findes i tarmsystemet hos mange dyrearter og er udbredt i svineproduktionen. Derfor ledes der efter en fællesnævner i patienternes madforbrug. Allerede nu har Statens Serum Institut dog kunnet konstatere, at de bakterier, der er fundet hos patienterne, er ens, hvilket tyder på, at smittekilden er den samme.

- Vi er ved at interviewe patienterne, så vi kan finde frem til, om der kan være en fælles fødevare, der kunne gøre folk syge, siger Luise Müller.

Symptomer på en yersinia-infektion er blandt andet almen utilpashed, voldsom mavepine, feber og diarré. Der går typisk tre-syv dage, fra man er smittet, til man får symptomer.

Samme udbrud ser man også i Sverige. Derfor arbejder SSI tæt sammen med de svenske myndigheder for at opklare smittekilden.

I 2018 blev der registeret 366 tilfælde af yersiniainfektioner.